Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Очигледно постојеће ЈКП задужено за тврђаву и парк није дорасло изазову одржавања. Шта више чини ми се да су они само менаџмент, а да радну снагу "аутсорсују", чуваре од приватних агенција, чистаче и баштоване од ЈКП Зеленила, мајсторе зидаре од грађевинских фирми типа Јадран и Кото.
 
Pa postoji Jkp Bg tvrđava koja ne radi nista
Jkp zelenilo koje održava zelene površine
Vodovod za instalacije
Jkp rasveta za rasvetu
I koto za obnovu bedema
A po projektu zavoda
 
Pa neka radi ko hoće samo neka bude rezultat dobar.
Meni je Kalemegdan stvarno fenomenalno mesto i verujem da nema puno gradova sa takvim prostorom.(nisam mnogo putovao pa ne znam)
Za vikend sam bio u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu.
Sve je lepo, ali je malo i nema taj efekat kao Beograd i Kalemegdan.
Ali to održavanje je naša,kao društvu, najveća mana i na tome treba dosta da se radi.
 
Нема јасног плана одржавања. Зеленило и овако кубури са људима а њихов погон за Стари град одржава пуно паркова. Отуд проблеми са коровом, превисоком травом и смећем, лоше одржаваним мобилијаром.
 
Na kraju će i za zelenilo morati da se obezbeđuje radna snaga iz Azijskih zemalja 😳
 
Pa pričao sam sa radnikom zelenila plata 60 000 din covjek trazi drugi posao uveliko kaze ja fizikalne za te pare a neko sjedi u kiosku za 55 000 din
 
Плус доста људи држе као сезонске раднике што дестимулише људе да раде нпр. само лети.
 
378119554_10219037013834970_3500722942923129375_n.jpg
376838917_10219037014714992_185839469402637478_n.jpg
376272661_10219037014874996_525319127407978184_n.jpg
 
Калемегдан и Тврђава

Сада се највише ради унутар Зиндан-капије.
Ради се и на Капели Св. Петке на отклањању влаге у темељима.



Лево и десно од капије с унутрашње стране:



















.... .... ....
У вези с платама знам један податак: гимназијски професор за дефицитарни предмет (за који је тешко наћи наставника) са завршеним одговарајућим факултетом, без мастера, има плату око 65.000 динара. У Београду.
 
Poslednja izmena:
Надам се да је оно црвенило на Зиндан капији оптичка варка.
 
Калемегдан и Тврђава

Као што сам у личној преписци објаснио, црвено осветљење на Капији ноћу долази од рефлектора на терасама клубова преко пута, који се могу видети на сликама у претходној објави.
Радници кажу да радови треба да се окончају до краха текуће године:










































 
Тврђава: Капела Св. Петке

Радови на изолацији темеља од влаге:





Ниска писмена култура (претх. и следећа слика), лош енгл. превод:

















Угао у којем је Костурница бранилаца Београда (две слике):











Римски бунар није отворен понедељком, ни касније поподне, ни ... а мноштво туриста пролази свакодневно:



Није поправљено осветљење у огради Пасареле:

Рекао бих да није извучен потонули сплав:
 
Poslednja izmena:
Pa, kad već pričate o tome šta bi sve moglo, ima nešto još jednostavnije pošto ništa novo ne mora da se pravi. Sve je već gotovo, samo treba otvoriti vrata. Zašto za posetioce ne bi otvorili Jakšićevu kulu?

Odmah pored puta ka Sv. Petki, izgleda fantastrično, pravo oličenje romantičnih ideja o starim tvrđavama, vidik je izuzetan, a ima i drveni balkon.

I, pazite sad, dali su je kafani kao ostavu i podrum!

Od svih glupih poteza, a konkurencija je velika, ovaj je pri vrhu.

Jak%C5%A1i%C4%87eva_kula.jpg


IMG_9143.JPG


IMG_9146.JPG


IMG_9148.JPG


IMG_7999.JPG


IMG_8003.JPG


IMG_8002.JPG


IMG_9128.JPG


IMG_9129.JPG


IMG_9130.JPG


IMG_9131.JPG


IMG_9132.JPG


Pa od jada svi sedam dahija
Pošetaše brižni neveseli
Niz Nebojšu kulu Jakšićevu
— Početak bune protiv dahija
 
Зна ли неко каква је уопште унутрашњост те куле? Доле би требало да је костурница, а горе?
 
Bila je kafana i to fino uredjena na 3 etaže gore na vrhu je bila kao dnevna
Bio je interfon za porucivanje šank je bio u prizemlju
 
Naravno. Treba da se odvoji od kafane i otvori za posetioce. A onda unutar nje može postojati i informativni deo posvećen sahranjenim braniocima. Ovako praktično niko od turista, zajedno sa bar pola Beograđana, ne uspeva da primeti da u tom ćošku ima bilo čega. A pogotovo nešto što bi svakako želeli da vide jer retko gde drugde postoji, krst napravljen od topovskih cevi. Nešto što na vrlo simboličan i zaista slikovit način opisuje suštinski deo čitave naše istorije. Ustvari, kada malo razmislim kakav je imidž zapadna propaganda kreirala o nama poslednjih decenija, postaje jasnije zašto sasvim obični ljudi u inostranstvu veoma često postavljaju njima očigledno nejasno pitanje. U politički ispravnoj varjanati "U čemu je "posebnost" tih Srba?". A u malo manje uviđavnoj verziji: "Zašto nam baš oni prave tolike probleme? ("Prvi svetski rat su započeli Srbi terorističkim činom", pa onda redom ... etničko čišćenje ... genocid ... rat sa zapadom ... podrška diktatorima ...)". Bar deo odgovora na to pitanje, i to jedini deo koji im je moguće lako i brzo objasniti, jeste da svaki narod koji je platio toliku cenu svoje slobode, jednostavno ne može sebi dozvoliti da je ispusti ili kompromituje tek tako. Da to postaje deo identiteta. Zbog toga moraju da vide ovaj krst, i kosturnicu, i crkvu, i pre svega da saznaju nešto o svemu tome.

Zbog toga bi bilo veoma korisno da se obližnja crkva sa sličnim ukrasima, sama kosturnica i ovaj krst dodatno istaknu i naprave maltene centralnim sadržajem ovog dela tvrđave. Da budu vidljiviji nego sad. Da se bolje osvetle, očiste i da postoji bolji pristup. To se najlakše i najbolje može postići bez kompromitovanja opšteg ambijenta tvrđave tako da se i Jakšćeva kula integriše u tu tematsku celinu, tj da postane istovremeno i neka vrsta malog izložbenog prostora i vidikovac koji bi dodatno privlačio posetioce. Pogotovo što je ona i sama za sebe veoma interesantna i tačno na prolazu, tj kod stepenica.

Apsurdno je da decenijama služi kao magacin za obližnju kafanu.

spomen-kosturnica-2.jpg
 
Poslednja izmena:
@Zuma svaka cast za slike.

Ne znam da li postoji objekat u svetu koji je istovremeno istorijski spomenik, kosturnica i restoran. 3 u 1.
Potpuno nepostovanje mrtvih.
 
Da budem konkretan. Ovo je predlog.

Prvo, zbog jednog drveta koje smeta retko ko shvata da je kosturnica branioca Beograda ustvari Jakšićeva kula u njenom prizemnom delu.

Kostrurnica branioca Beograda, Jaksiceva kula 1.jpg


To drvo istovemeno zaklanja i samu kosturnicu i vizuelno je odvaja od Sv. Petke i crkve Ružice sa kojima je kosturnica trebalo da čini zajedničku ambijentalnu celinu.

Kostrurnica branioca Beograda, Jaksiceva kula 2.jpg


To je neka ne previše vredna breza koju bi trebalo ukloniti. Drugo drvo (ovde više ka nama) je vrednije i ne smeta, pa može da ostane. Tako bi se otvorio prostor i omogućilo pravljenje horizontalnog, malo uzvišenog platoa sa klupom. Do platoa bi se išlo uz par stepenika desno od staze, koji bi istovremeno odvojili plato od krive i zakošene staze, a zajedno sa platoom formirali uzvišeni pijedestal koji bi vizuelno naglasio značaj prostora. Uz veoma dobro osvetljenje, zelene cvetne ukrase oko preostalog drveta, jednu klupu, dve ogromne vertikalne ravni levog i desnog bedema koje se vizuelno sustiču tačno na ulazu u kosturnicu, i sa moćnom vertikalom Jakšćeve kule koja se kao spomenik braniocima uzduže u nebo tačno iznad kosturnice, sve bi izgledalo radikalno drugačije. Daleko moćnije i dostojno onoga što se tu nalazi. A sve je to trivijalno i jeftino napraviti pošto se svodi na jedan plato i par stepenika. Sve su nam to već pripremili oni pre nas. Sramota je da je taj ugao sada zarastao u grmlje, mračan, vlažan, nevidljiv i da ne miriše baš dobro, dok je kula iznad kosturnice ostava za čuvanje flaša.

Malo ilustracija ovoga što sam napisao. Kad bi se uklonilo jedno drvo, onda bi se jasno videlo da je kosturnica ustvari u kuli, i da je kula logičan završetak mesta gde se dva bedema seku. Za sad se to može pokazati samo iz ovog ugla snimanja. Takođe, kad bi neko popravio ove porušene vrhove bedema ...

IMG_2707.JPG


Jednostavno i efektno. Ali zato okolina mora da bude savršena, takva da ona naglašava ovaj ključni prostor.

IMG_2711.JPG


IMG_9134.JPG


Unutrašnjost kosturnice

IMG_2712.JPG


Topovski krst. Istovremeno spasenje, uzrok smrti i kompletna priča. U svetu nema puno ovako genijalno skraćenih i simboličnih, a ipak potpunih narativa.

IMG_9135.JPG


Kad se priđe baš blizu, ovo je vidik.

IMG_9136.JPG


Topovska cev i granata

IMG_9137.JPG


IMG_9138.JPG


IMG_9139.JPG
 
Искрено на тврђави има дрвећа које би било вредно жртвовања зарад бољег истицања саме тврђаве.
Шта више можда би било паметно за у будуће осмислити трансформацију Калемегданског парка из класичног парка у стилизовани врт, па да се за почетк главна стаза која води од пешачког прелаза у наставку Кнез Михаилове прошири на две стазе и шири појас зеленила у стилу као код споменика Француској. То би захтевало уклањање десетине стабала за шта би ја сачекао биолошки оправдано време за то, измештање споменика уз стазу на обод, што би са новом широм стазом довело до њиховог бољег истицања, али и трајно уклањање са те стазе оних неугледних транге-франге тезги са сувенирима које бих ја изместио у Горњи град.
 
Vrh