Šta je novo?

Energetika

 
EPS za "zatvoreno akcionarsko društvo" u vlasništvu države, nije na berzi i nije na prodaji. Ali mogu da se "prodaju", tj. zakupe neki novi kapaciteti koji su u izgradnji, nap. Rev.HE Bistrica.
Sa Madjarskom imamo dogovore o energetskoj saradnji i gradiće se novi naftovod izmedju dve države. Oni su odavno zainteresovani da zakupe deo proizvodnje Bistrice i mogli bi možda da finansiraju izgradnju u nekom dogovorenom procentu.


"Dve zemlje planiraju da izgrade novi dalekovod, da zajednički nabavljaju električnu energiju, kao i da ojačaju saradnju državnih energetskih kompanija MVM i Elektroprivrede Srbije (EPS), i zajedno rade na ulaganju u obnovljive izvore energije. Jedan od pomenutih projekata je i reverzibilna hidroelektrana (RHE) Bistrica." . . .
 
Да, Мађарској је Бистрица потенцијално спасоносан пројекат, јер на својој територији не може да изгради РХЕ (равница). Мада нема ни услове за ветроелектране.
 
Да, Мађарској је Бистрица потенцијално спасоносан пројекат, јер на својој територији не може да изгради РХЕ (равница). Мада нема ни услове за ветроелектране.
Nije da nemaju uslove, već je Orban zabranio nove vetrenjače.
 
Тврде да немају довољно ветра за нешто озбиљније. А и немају услова за складиштење, па је онда и питање шта ће им ветрењаче. Овако би складиштили код нас (макар од солара, и то што имају од ветра).
 
Ako Madjarska neće vetrenjače, hoće da proširi NE "Paks". To će biti povoljno i za nas, jer ćemo moći da računamo na sigurnije snabdevanje i razmenu el.energije sa susednom državom - kad i ako zatreba.


"Mađarska vlada očekuje da će, nakon puštanja u rad dva nova nuklearna reaktora VVER-1200, kapacitet postrojenja biti povećani sa sadašnjih 2.000 MV na 4.400 MV"
 
Poslednja izmena:
А могли би братски да нас укључе у градњу НЕ Пакш, кад ми већ њих хоћемо у ХЕ.
 
Mislim da naš cilj treba da bude nezavisnost u energetskom snabdevanju, a ne novi oblici zavisnosti.
 
А могли би братски да нас укључе у градњу НЕ Пакш, кад ми већ њих хоћемо у ХЕ.
Nema ništa "bratski", već samo saradnja u zajedničkom interesu. A, naravno da moramo da radimo na što većoj nezavisnosti u snabdevanju.

 
Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Paks ima problema. Rusi je grade a EU neće da daje pare za to, mora Madjarska svojim novcem. Zato i blokiraju sve moguće rezolucije i pakete pomoći za Ukrajinu kako bi ispregovarali da dobiju dozvolu da prošire NE.
 
 
Treba madjarima da ponudimo da zajedno gradimo naftovod do soluna ili prema rumuniji. Kada bi se to izgradilo, uz naftovod koji je u planu od madjarske do panceva srbija bi postala tranzitna zemlja a madjarska dobija rezervni dotok nafte.

Protiv sam bilo kakvog aranzmana oko hidrocentrala one su nasa najveca vradnost u energetici koju imamo

 
Poslednja izmena:
Protiv sam bilo kakvog aranzmana oko hidrocentrala . .
RHE Bistrica bi mogla da košta do Milijardu evra, ali to možemo sami da finansiramo iz dugoročnog kredita za obnovljive izvore i budemo vlasnici 100%. Zakup njenih kapaciteta je druga stvar i možda bi mogao da bude dogovor sa Madjarskom o 20-30% zakupa, ako nama nije potrebno baš svih 100% od 670MW. To je već stvar struke i tržišta el.energije, a oni bi morali onda nama da daju neki % zakupa u NE Paks.
 
Madjari su dali neku ponudu o zajedničkoj firmi koju je EPS odmah odbio. Možemo da saradjujemo, ali samo kao ravnopravni partneri.


" . . ponuda mađarske elektroprivrede MVM, koju je EPS dobio i odbio, o formiranju zajedničkog preduzeća (joint-venture) nije prihvatljiva."
 
U toj odbijenoj tzv. "ponudi" nisu samo hidroelektrane već i zemljište za izgradnju novih. Očigledno da se misli na Rev.HE Bistrica, jer samo za nju se sprema dokumentacija.
Neverovatno je da su uopšte dali tako lošu ponudu, pa nije ni čudo da je odmah i odbijena. U gornjem postu sam napisao da sami možemo da izgradimo Bistricu i budemo vlasnici 100%.
 
Mogli bi da Madjarima damo u istom stilu neku "kontra-ponudu".

Nap. 100mil. evra za 20% NE Paks. . baš da vidimo odgovor. :)
 

Kolubara Metal će praviti bagere za kopanje uglja u EPS-a

Akcionarsko društvo Elektroprivreda Srbije potpisalo je ugovor sa danskom kompanijom FLSmidth o kupovini tehnološke licence za pet rotornih bagera SchRs 740 kapaciteta 4.800 kubnih metara na sat.

Kupovinom tehnološke licence od danske kompanije FLSmidth EPS AD je omogućio da Kolubara Metal napravi dva bagera za Polje E i kasnije još tri za ogranak TE-KO Kostolac. Početak gradnje prvog bagera očekuje se za tri meseca. „Koristićemo sopstvene resurse, znanje, iskustvo i tehniku uz sve propisane tehničke standarde da proizvedemo rudarsku opremu koja obezbeđuje stabilnu proizvodnju uglja i električne energije”, kaže Miroslav Tomašević, v.d. generalnog direktora EPS AD.

 
Mozemo sa Madjarija da udjemo u dil da im iznajmimo povremeno neke kapacitete kao sto su i oni nama skladista gasa. Ne dozvoliti nikakav ulazak u vlasnistvo.
 
Biće zajedničkih ulaganja sa drugim kompanijama sigurno. U principu se tako često realizuju veliki projekti (npr. spalionica u Vinči, gde su Francuzi doveli znatno veću japansku kompaniju, da podele rizik). To je onda ipak ulazak u vlasništvo. Neki vetroparkovi u Srbiji su građeni tako. EPS kao firma treba da posluje kao i ostale firme. Problem je što će u našim uslovima takva uobičajena poslovna praksa izazivati otpore, iz jasnih razloga. Zato je ova zemlja došla do tačke kad joj je vreme za promene.
 
Vrh