Šta je novo?

ZOO vrt - ' Vrt dobre nade'?

A, šta bi falilo da u centru grada bude novi zoo-vrt? . . Nije ta urbanistički vredna lokacija za šumu koje ionako ima sa druge strane Ade
 
Па није то баш центар града. Иза Аде креће пустара, тако да је ипак обод насељеног дела Чукарице.
 
IMG_20230212_121445.jpg
 
Kako je krenulo po nekim temama sa licitiranjem lokacije centra grada, na kraju ima da prostor koji se nasipa peskom za metro, bude proglašen za strogi centar grada, mada bi realnije bilo da bude obod Lazarevca.

P.S.
Do mog centra grada se može doći iz maltene svih delova grada brzo i jednostavno, za razliku od nečijih drugih centara.​
 
Beograd već ima manjak zelenila. A i ono što ima nije dobro raspoređeno. Zelenilo je već uništeno na maltene polovini Ade Ciganlije. Ne treba ga dalje uništavati na nizvodnom kraju Ade, pogotovo pošto je taj kraj bliži centru grada (opština Stari Grad), tj većoj koncentraciji ljudi i većem manjku zelenila. Ako se po tom kriterijumu bira između Ade Ciganlije i Ade Huje, bolja lokacija za zoološki vrt je Ada Huja zato što bi se tamo oduzeo prostor zelenilu na mestu gde je bitno manji broj i koncentracija ljudi. Ada Ciganlija je između ogromnih urbanih koncentracija Novog Beograda i jugozapadnih delova Beograda, što je odavno jedan od glavnih pravaca njegovog širenja. Tamo se apsolutno ne sme dalje smanjivati prostor za zelenilo, ionako će ga daljom izgradnjom biti još manje po lokalnoj glavi stanovnika. Setite se kuda ide prva linija metroa i kakva se ogromna gradnja planira u Makiškom polju, nastavku Beograda na vodi (seoba Sajma) i na levoj obali Save oko toplane i zimovnika. Dosta su uništavali zelenilo na Adi Ciganliji. Red da to sada rade na nekom drugom mestu.
 
Biće parkovskog zelenila i u novom zoo-vrtu, a neće se uništavati zelenilo, već divlje naselje. :)
 
На Ади није толики проблем недостатак зеленила колико избор врста. Доминирају тополе а оне су лош избор, кренули су да пошумљавају са храстом али је то стало у неком тренутку.
 
Biće parkovskog zelenila i u novom zoo-vrtu, a neće se uništavati zelenilo, već divlje naselje. :)

To nije pravo zelenilo. Mora se razlikovati poneko drvo na velikom razmaku, tj nešto što služi kao mestimični i simbolični ukras sasvim drugačijem ambijentu, kao povremena slika na zidu, od pravog parka ili urbanog parka-šume. Kriterijum šta jeste "pravo zelenilo" može biti recimo potencijal biološke prerade ugljen dioksida, kontrola temperature okoline pri jakom suncu, smanjenje zagađenja i buke po jedinici površine, itd. Zelenilo kao mestimični ukras možda lepo izgleda, ali nema ozbiljnu i mnogostruku funkciju pravog gradskog zelenila.

Mi nigde drugde nemamo ovakav ambijent, sa malim i intimnim jezerom, i teško da ćemo ga imati bilo gde iole bliže centru grada. Ovo se mora sačuvati.

Ada_Safari.jpg
 
Poslednja izmena:
Mi nigde drugde nemamo ovakav ambijent, sa malim i intimnim jezerom, i teško da ćemo ga imati bilo gde iole bliže centru grada. Ovo se mora sačuvati.

Ada_Safari.jpg
Jezero će biti i u novom zoo-vrtu, a ceo ambijent ćemo videti u "Idejnom rešenju" koje će se raditi. To nije neki projekat već više kao render ili predlog da se vide mogućnosti u prostoru.
 
Питање је може ли језеро у овом облику да остане у склопу врта.
 
Videćemo i kojem obliku će biti, možda bude nešto manje jer će morati da se uradi neka obala. Neće moći prilaz da bude kao do neke bare, već kao do urbanog jezera.
 
Мора да буде бетонирано, без природног муља због здравља егзотичних животиња.
 
Pa, ne znam da li će biti nekih životinja zoo-vrta, možda neki labudovi i patke. :) Ali, sigurno mora da se očisti i možda poribi nekim vrstama koje održavaju čistoću jezera. A, možda i sa nekim šaranima, pa da se izdaju dnevne dozvole za pecanje ili samo na'sat.
 
Pa, jezero će da bude u zoo-vrtu koji će biti mnogo veći od njega. Svrha je napraviti novi zoo-vrt, a usput i iseliti favelu sa Ade.
 
Jezero će biti i u novom zoo-vrtu, a ceo ambijent ćemo videti u "Idejnom rešenju" koje će se raditi. To nije neki projekat već više kao render ili predlog da se vide mogućnosti u prostoru.

Zoološki vrt izgleda OVAKO i tako izgleda zelenilo u njemu. I to još uz pomoć zuma koji sabija prostor. Ponegde, hiljadu puta okresani panjevi koji umiru. Koju su ustvari već mrtvi samo što ih još niko o tome nije obavestio.

IMG_7879.JPG


IMG_7880.JPG


Bez obzira što će na novom mestu za zoo vrt biti više prostora, neće se puno promeniti sve dok je zelenilo usputni ukras za neki drugi sadržaj koji je tu osnovni. To je kao što su na Adi Ciganliji sportski tereni prvobitno trebali da budu nešto što se tu i tamo pojavljuje u gustom zelenom pojasu (na kupanje i sport na otvorenom se ide leti, kad je neophodna i zaštita od Sunca i smanjenje temperature koje samo guste krošnje obezbeđuju), a sada je uređeni deo ostrva prevoren u jedan ogromni i goli sportski teren koji ponegde ima neko drvo. Zelenilo kao ukras je uvek SAMO ukras, i sem što prostor sa njim nešto lepše IZGLEDA, ne znači ništa sem da umiri neke savesti. Da narod misli da to nešto znači. Gradu treba PRAVO zelenilo, i to svuda, na nekim minimalnim razmacima u zavisnosti od lokalne gustine naseljenosti, što se može naći u modernoj urbanističkoj literaturi. Plus hijerarhija raznih kvaliteta, vrsta i namena tog zelenila.

Zelenilo kao sekundarni, sporedni i ukrasni urbani sadržaj je uvek samo to, i ne može da zameni zelenilo kao primarni urbani sadržaj. Malo jezero za decu, pecaroše i one koji žele da se opuste u gustom zelenom i relativno prirodnom okruženju je dragocenost Ade Safari, i to se mora sačuvati.
 
Poslednja izmena:
Favela nikad nije iseljena jer to dosta košta. Jedino ako je u sklopu šireg javnog interesa, kao što je novi zoo-vrt, onda će biti iseljavanja.
A, dosta će koštati samo sanacija te lokacije sa 250 septičkih jama i mrežom raznih cevi. Posle čišćenja je najbolje celu lokaciju nasuti možda 50cm sa odgovarajućom zemljom.
 
Naravno da će se graditi prema važećim planovima, a ako bude potrebno oni se mogu i prilagoditi nekim izmenama i dopunama.
 
Favela nikad nije iseljena jer to dosta košta. Jedino ako je u sklopu šireg javnog interesa, kao što je novi zoo-vrt, onda će biti iseljavanja.
A, dosta će koštati samo sanacija te lokacije sa 250 septičkih jama i mrežom raznih cevi. Posle čišćenja je najbolje celu lokaciju nasuti možda 50cm sa odgovarajućom zemljom.​
U okviru "šireg javnog interesa" je iseljenje Zoo vrta na Adu Ciganliju , koja je zaštićeno područje, plus je tu gde je planiran Zooo vrt zaštićeno područje malog vranca, i gradnja na sadašnjem prostoru Zoo vrta u okviru Kalemegdana. A istovremeno nije uopšte u interesu proširenje Bulevara od Cvetka ka Smederevcu, nabavka novih trolejbusa, rešavanje problema nedostatka vozača za gradski prevoz, problemi sa BG: vozom, preko potrebno sređivanje Pančevca...​
 
Kakav mali vranac, nije tu njegovo zaštićeno područje?! Prvo nauči šta je sadašnja namena tog dela Ade.

IMG_20230212_200457.jpg
 
Poslednja izmena:
Vrh