Mi nemamo novac da napravimo mega zoo a i to nam ne treba, sadasnji broj živoitnja moze sasvim solidno da se smesti na nekih 20 hektara, vazno je da se zivotinje u zoo vrtu sterilišu tako da se njihov broj nece povecavati pa ce biti dovoljno mesta za sve.
Naš zoo je mali i zivotinje nisu sterilisane pa se broj neprekidno povecava cime se dodatno smanjuje vec mali prostor. Inace, u beo zoo i prostor nije dobro iskoriscen, mini hipodrom je zauzeo previse mesta, kokoske su u vecem prostoru od krupnih sisara, i uopste, sta traže kokoske u zoo vrtu, ili golubovi i psi?
Zelene povrsine takodje zauzimaju dosta mesta a nicemu ne sluze jer nisu na teritoriji zivotinja vec izmedju betonskih kaveza. Tako je stvoren privid zelenog vrta, a svo zelenilo je izvan kaveza, samo je solidan smestaj kod zivotinja koje su atrakcije, kao npr, sada su to beli lavovi pa su ih smestili na travu. Deo ispod restorana "Kalemegdanska terasa" je naprosto jeziv, ono je dno dna, bruka za ljudski rod, medvedi, vukovi, panteri, zatvoreni su u maleckim betonskim kavezima.
Vecina modernih zoo vrtova ima voziće, kao onaj na Adi, koji voze posetioce od jednog dela zoo vrta do drugog, za one koji nemaju kondiciju to je resenje. Ali, treba znati i da posete takvim zoo vrtovima nisu u trajanju od sat,dva, to su izleti koji traju par sati, i naravno da treba da postoje restorani, to je izvor prihoda, u ovom zoo vrtu u Izmiru, imaju i igraonicu za decu, pa se prodaju slike, knjige, brosure, sve je to nacin da se dodje do novca. Kako mi nemamo para a i nema potrebe da pravimo neki ultra super zoo povrsine 40,50 hektara, nece se desavati da nije moguce videti zivotinje.
Ne razumem potrebu da stalno zelimo da napravimo nesto sto je extra, cega nema, sto je najvece u Evropi i sl. Treba napraviti normalan, moderan zoo koji ce imati i edukativni centar, vodiče,... Palic je solidan zoo vrt, ali, ima i on dosta nedostataka. Jagodinski zoo je beogradski klon, puno cvetnih aranžmana koji su opet, naravno, izmedju betonskih kaveza.
Što se tiče Surčina, to je svojevremeno predložili Đorđe Bobić i Gorica Mojović, mogućnosti su brojne, treba uzeti u obzor i tzv Treci Beograd koji će nastati preko Dunava. Borča ima 80.000 stanovnika, zašto oni koji govore da ne bi išli u zoo ako se preseli sa Kalemegdana, ne prime u svoje stanove svih tih 80 hiljada ljudi koji prelaze Pančevački most i žive negde daleeeeeeko od centra...eto, neka budu solidarni, a bogami, treba razmotriti i nas sa Vidikovca, kada je gužva kod sajma u centar putujem 50 min, garantovano oni iz Borče stižu na Trg pre mene.
Danas mi je bio majstor za bojler, potpisao je peticiju za preseljenje i kaže: "Vodio sam decu jednom i nikada više neću. Bilo bi lepo napraviti novi zoo negde kod Ade Ciganlije, Makiš, pa da se spoji kao zelena oaza i izletište."
Eto, tako razmišlja običan svet koji potpisuje peticiju, jedan običan čovek oseća koje su potrebe životinja, onako, iz srca, čisto ljudski, žao mu je što su u malim kavezima, Stručnjaci već godinama ćute, biolozi, veterinari, ćute i javne ličnosti, ili još gore, daju podršku Vuku, šta to oni podržavaju? Šta je bitnije, sujeta jednog čoveka ili 2000 živih bića koji pate? Sramota.