Већ девет дана директор Зоолошког врта не узима храну, пије само воду, ослабио је и има низак крвни притисак, због чега је, како каже, стално поспан. На питање колико килограма је изгубио, одговорио је да не зна, јер се није мерио, али осећа да је ослабио у рукама и ногама
Вук Бојовић
(Фото П. Мирковић)
Вук Бојовић, директор Београдског зоолошког врта, наставио је штрајк глађу после јучерашњег разговора у Влади Србије са Драганом Ђиласом, министром без портфеља за Национални и инвестициони план, и Зораном Алимпићем, в. д. градоначелника Београда. Први човек Врта рекао је да ће престати да гладује када буде постигнут договор о статусу ове установе и када добије потврду од градске инспекције да је „ствар чиста”, односно када киосци које су инспектори недавно уклонили буду враћени у Врт.
Већ девет дана Бојовић не узима храну, само пије воду, ослабио је и има проблема са притиском који је низак, због чега је, како каже, стално поспан. На питање колико килограма је изгубио, Бојовић је одговорио да не зна, јер се није мерио, али осећа да је ослабио у рукама и ногама.
Без обзира на то што захтеви због којих Бојовић истрајава у гладовању јуче нису испуњени, директор Зоо-врта каже да је разговор са Ђиласом био „право освежење”.
– Ђилас је разуман и кооперативан. Зна шта је добро, а шта лоше за разлику од својих партијских колега. Ђилас и Алимпић су инсистирали да се уклоњени киосци врате на старо место. Не тражим новац нити функцију, али захтевам да Врт остане на овом простору и ту смо се сагласили. Предложио сам да се испита могућност проширења Врта, али да се консултују упућени људи, а не самозвани стручњаци. Алимпић није ништа предложио, остало је да се чујем са Ђиласом и да ми понуди неколико предлога које ћу прихватити или одбити – објаснио је Бојовић и додао да му је жао што нема више таквих људи као што је министар.
Директор Врта добре наде рекао је да пристаје да се киосци врате на старо место, али на исти начин како су и уклоњени.
– То значи да се позове ватрогасно возило за разбијање демонстрација, кордон полиције, инспектори и новинари који ће да грде њих, а не мене. Понудили су ми новац, али нисам прихватио, јер ће ми пресести.
Залажем се да Врт остане овде. Може бити у другом облику, као рецимо врт птица или рептила. Одавно им предлажем и да се прошири на локацију где је био пре Другог светског рата (данас се ту одржавају разни фестивали), јер је тада био двоструко већи. Никад, ни мртав, не бих пристао да се Врт помери са ове локације. Нека ми наведу ваљан разлог због чега то треба да се уради и пристаћу, али да оставим место неком тајкуну, то ми не пада на памет – био је изричит Бојовић.
Са друге стране, Зоран Алимпић није хтео да коментарише састанак са Бојовићем рекавши да ће Скупштина града објавити саопштење. Такође, контактирали смо са Ђиласом, а у његовој служби за односе са јавношћу објаснили су да је министар заузет и да информације потражимо у саопштењу Скупштине града.
Подршку и разумевање Вуку Бојовићу свакодневно упућују суграђани. На улазу у Врт у реду се чека на потписивање петиције.
– Вук је много урадио за град. Врт никад боље није изгледао и 70 година је на истој локацији. Ово је један од симбола Београда и сада хоће да га због личних интереса изместе. Срамота, Вук је улагао себе у ову институцију – рекла је, између осталих, и Драгица Вуксановић из насеља Медаковић.
На страну директора Зоо-врта стали су и неки познати грађани попут Душана Ковачевића, Моме Капора, Јадранке Јовановић, Александра Вучића, Светлане Бојковић.
--------------------------------------------------------------------------
Град ће помоћи Зоолошком врту
Председник Скупштине града и в. д. градоначелника Зоран Алимпић састао се јуче са директором Зоолошког врта у Београду Вуком Бојовићем због актуелног проблема у раду Зоолошког врта.
На састанку је договорено да ће све будуће одлуке и планове које град буде доносио у вези са Зоолошким вртом бити усаглашене и координисане са руководством Зоолошког врта и представљаће плод договора Управе Зоолошког врта и Управе града Београда.
На састанку је предложено да Управа Зоолошког врта направи нацрт распореда привремених објеката унутар Врта на основу познавања потреба посетилаца. Тај предлог би, у складу са важећим градским одлукама, био дат на усвајање надлежним градским органима.
Такође је предложено директору Зоолошког врта да град Београд и пре дефинитивног доношења будућег решења власничког статуса Зоолошког врта финансијски помогне функционисање Врта као институције од великог значаја за град и његове житеље, стоји у саопштењу Скупштине града.
Далиборка Мучибабић
[објављено: 19.10.2007.]