Šta je novo?

Zlatibor

Знам да многи имају спреман одговор како на 10 минута шетње одатле има непрегледно пространство зеленила и природе, али ово је стварно лудило, бар да су те зграде урађене у неком стилу који би те подсетио да се налазиш на планини, рецимо апартмани Конаци на Копаонику или тако нешто, али ово су обичне зградурине као на Алтини.
 
Lepse su na Altini.

Ali druze nesto ne stima ovde. Jedni grade, drugi kupuju, treci dolaze i sve u svemu sad ni u novembru utorkom u 10 uvece imas pune kafice i ulice.
U julu u 3 popodne nemas nikoga na pesackoj stazi ka Cigoti, ni na jednoj biciklistickoj stazi, asfaltiranoj ili divljoj-Tornik, Semegnjevo, Oko, Rudine. Nikoga.

Neko laze. Neko se folira.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=843322#p843322:23g34yvw je napisao(la):
Arcus » 19 Apr 2021, 22:40[/url]":23g34yvw]Ima li neko na ZL da udari par fotki da vidimo ima li šta od novih cesta?
Arcus":23g34yvw je napisao(la):
Je li neko bio na ZL u zadnje vreme? Da okači koju sliku bilo čega... Tema nam je bez slika već duže vreme...

 
Znači rade se nove zgrade, ništa im ne smeta (tipa neki spomenik ili neka druga stara zgrada, crkva, potok, reka...) i oni ne planiraju izgled toga naselja nego samo zgrada do zgrade...
Nigde prostora ni za parking a kamoli za parkić, dečije igralište, drvored uz stazu/cestu koja vodi do ulaza... Ništa. Samo zgrada i par kila semena trave da se pobaca kad se završi i to je to. Pejzažna arhitektura oko zgrade ne postoji...
 

Prilozi

  • Zlatibor_10.jpg
    Zlatibor_10.jpg
    318 KB · Pregleda: 3.704
Arkadia i Aria na Zlatiboru...

čoveče ko potpisuje ovo ili bolje rečeno za koliko?


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
То је небитан податак, мене интересује ко ово купује и зашто? Јер, ово у највећој мери нису хотели него апартмани не за издавање него за продају.
 
Dobro se prodaju trenutno, ima i dosta naših gastarbajtera koji kupuju. Inače kako mi reče jedan investitor tamo, povećan je index izgradnje placa sa 1,1 na 1,5 šta god to značilo. U principu ne verujem da će da stane, autoput se približava, pravi se veliki grad. Kada bude stigao autoput do Mačkata biće na 1,5 sat od Beograda.
 
Мислим, ја могу да разумем да има много људи којима је ово концепт одмора, и то су углавном људи са много кинте који много лове обрну кад оду на одмор. И ја искрено немам ништа против изградње оваквих резервата за богате који служе да им се узму паре.

Само треба овакав начин урбанизације ограничити у смислу, може у насељу Златибор, али не и околним насељима, типа Бела земља, Мачкат итд.

И одредити по једно насеље на свакој планини за овакав тип насеља али сва остала насеља по планинама заштитити од овакве урбанизације.
 
Ideja da svaki kraj ima jedan mali deo sa viskom zgradama je ok, ali imali su dole u Užicu već solitere, mogli su celu dolinu soliterizuju da im izgleda u tom urbanom mega fazonu. Na susednoj Tari ne bi voleo ovo da vidim, eno im takođe Užice ili eventualno Bajina Bašta ispod, ako ti ljudi tamo to žele, ali gore ne. Isto i za Divčibare, Goliju...
 
Pre oko godinu i po dana pisao sam o fenomenu pretvaranja Zlatibora iz turističkog mesta u grad na planini za bogate. Nakon pandemije, sa povećanjem broja poslova koji se rade onlajn, to se olakšava i ubrzava.
Ali, i ako se pretvara u grad, trebalo je i to raditi sa merom i planom. Infrastruktura i prateće službe ne prate u dovoljnoj meri ovaj burni razvoj. Saobraćajno sve više kolabira, komunalno odavno (iznošenje i deponovanje smeća, pranje ulica, kanalizacija, gradski prevoz ako ne računamo vozić, parkovi...) funkcionalno i estetski ni na šta ne liči...
 
Букира, за овај бисер новокомпоноване архитектуре :bash: ,Стаматовић је још прошлог лета објавио да је инспекција поднела захтев за рушење. Био је и промерак окачен на зграду . Јавно је то објавио на локалним медијима као и на свом ФБ налогу. Зашто још није срушено и каква је процедура заиста не знам...

Пантограф , у питању је Вукадин... :D :D :D
 
Na Zlatiboru će tek da se gradi: U planu aerodrom, autobuska stanica, tri garaže, park...

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1860521

Prenosim u celini:

Čajetina -- Izmenama i dopunama Plana generalne regulacije Čajetine i Zlatibora, planirana je gradnja brojnih novih sadržaja, od hotela do aerodroma. Nacrt plana koji je izradio JP Urbanizam iz Kragujevca trenutno je na javnom uvidu koji je oglasila Opština Čajetina i koji traje do 17. juna.

Kako piše Ekapija, izmenama i dopunama Plana generalne regulacije naseljenog mesta Čajetina (sedište Opštine) sa naseljenim mestom Zlatibor–prva faza, na građevinskom području 1413,48 hektara planirana je gradnja brojnih novih sadržaja, od hotela do aerodroma.

U centru Zlatibora, na području koje obuhvata Kraljev trg u planu je unapređenje saobraćajnog rešenja i parkiranja, kao i postepena transformacija komercijalnih namena u okviru tržnog centra zlatibor u javne namene - galerije, kulturne centre i sl.

Izmeštaju se MUP i zdravstvena stanica

Iz potcelinе centra Zlatibora koja obuhvata veštačko jezero sa šetalištima i centralni park planira se izmeštanje javnih službi MUP-a i zdravstvene stanice. Novi objekti MUP-a, Turističke organizacije Zlatibor i zdravstvene stanice, biće izgrađeni u potcelini Golija.
Iz potceline Novi centar Zlatibor, koja obuhvata postojeću autobusku stanicu i pijacu, biće izmeštena autobuska stanica kako bi se omogućila izgradnja komercijalnih sadržaja koji bi proširili ponudu centra Zlatibora.
U delu između ulice Miladina Pećinara i tržnog centra Zlatibor, u blizini parka i hotela "Palisad" i "Mona" planirana je izgradnja novih turističkih kapaciteta u severnom delu, na lokaciji "Puteva Užice".

Tematski park

Na potezu Magistrala Zapad, gde se nalaze hotel Olimp, turističko-sportski kompleks Tai Vai i sportski centar Švajcarija, planira se uređenje tematskog parka koji bi upotpunio sadržaje i turističku ponudu Zlatibora.
U podcelini Magistrala Istok u okviru centra Zlatibora u blizini hotela Zelenkada i turističkog kampa planirana je izgradnja nove autobuske stanice sa javnom garažom i drugim pratećim sadržajima. Takođe planirana je izgradnja novih sportskih sadržaja koji bi aktivirali ovaj deo naselja Zlatibor.

Nova autobuska stanica

U planu se ističe da postojeća lokacija autobuske stanice, naspram Tržnog centra Zlatibor, nije saobraćajno pristupačna, tako da je planirana njena transformacija u stambene i komercijalne namene. U okviru komercijalnih namena moguća je i izgradnja autobuske stanice manjeg kapaciteta u okviru postojeće lokacije uz obaveznu izradu Urbanističkog projekta.

Nova lokacija autobuske stanice planira se u široj zoni kružne raskrsnice na poziciji centralnog ulaza u naselje. U okviru stanice će se izgraditi prilazna saobraćajnica i parkirališta, na ukupno 1,1 hektar. U neposrednoj blizini stanice planirani su i novi park sa trgom i novi parking prostor-garaža,koji bi bili u zajedničkoj funkciji prihvata putnika u Zlatiboru.

Kada je reč o pijaci, planira se izmeštanje postojeće lokacije pijace i uređenje i izgradnja nove otvorene pijace na lokaciji površine oko 2.690 kvadrata.

Potcelina centra Zlatibora označena kao viđena je za formiranje parka uz planiranu autobusku stanicu i sportskog centra. U planu je između ostalog i dalje proširenje turističkog naselja Village.

Parkinzi

Na radost mnogih, s obzirom da na Zlatiboru ne postoje uređeni javni parking prostori, planirane su tri lokacije za parking garaže: lokacija neposredno uz planiranu autobusku stanicu prema naselju "Jelena Anžujska", lokacija uz ulicu Miladina Pećinara, sa suprotne strane ulice u odnosu na početnu stanicu gondole i lokacija uz Ulicu Miladina Pećinara severno od hotela "Mona".

Na prostoru uz postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u zapadnom delu planskog područja kao i uz ulicu Miladina Pećinara, između ove ulice i gondole, planirani su parking prostori većeg kapaciteta.

Ulice i aerodrom

Predviđeno je i uređenje ulica, pa je tako pored postojećeg kružnog toka na raskrsnici državnih puteva planiran je kružni tok na raskrsnici državnog puta i uličnog pravca prema Sirogojnu. Planirana je i ulica do naselja Obudovica –ulice Rujanske, odnosno državnog puta prema Semegnjevu. Predloženim rešenjima omogućena je i bolja veza između naselja istočno i zapadno od državnog puta, preko planiranih kružnih tokova i denivelisane raskrsnice u severnom delu na pravcu ulice Ćaldov put (petlja "Palisad"). Na delu ulične mreže planirane su biciklističke staze.
Na periferiji naseljenog mesta Zlatibor planiran je sportski aerodrom predviđen je aerodrom nižeg ranga sa poletno-sletnom stazom dužine 950 metara. Aerodrom bi bio u funkciji sporta, putničkog saobraćaja manjeg obima, kao i za potrebe interventnih službi.

Infrastruktura

Radiće se i na komunalnoj infrastrukturi. U planu je navedeno da je potrebno izgraditi nove cevovode, rekonstruisati vodovodnu mrežu i proširiti rezervoare Karaula i Jevrejsko brdo. Treba izgraditi i novu kanalizacionu mrežu, a u planu su i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Takoće je planirana i izgradnja nove mreže kišne kanalizacije. I elektroenergetski sistem u zahvatu plana potrebno je rekonstruisati i proširiti i zameniti sistem javnog osvetljenja savremenijim i ekonomičnijim. Kada su u pitanju gasne instalacije, planirano je izmeštanje GMRS "Zlatibor" na novu lokaciju.
 
Moze li neko da slika zgradu Adora hotela?
Kako napreduju radovi, kad je planirani zavrsetak radova?
 
Imali su havariju na gondoli. U toku radova presečen je kabl za napajanje, pa je stala, i onda su se horde izletnika vraćale peške sa Tornika.
Plansko izvođenje radova i postavljanje instalacija. Srpska posla.
 
Тужно и претужно :notok:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=02KiVbg33u8[/youtube]
 
Hvala na odgovorima, nisam ni ulazila na BB. Evo slika sa pocetka maja i pogled na Obudojevicu.

Slazem se dq treba rasterećenje centra, ali unistitse ono brdo, oni kvadovi dodatno, a sve po njemu ostali najloni i neke ograde jos od sankanja. Uopste ne vode racuna o tom jedinom parcetu zelenila kojega je sve manje.

Slike slede i kako to sve izgleda jadno, bedno odvratno.

P.S. sto se tice konja, sad su skroz do ulice i ne znam gde je neka inspekcija da zatvori i oduzme one zivotinje. Postoje skole jahanja koje imaju grb, negovane konje i propisne pratioce. Hocemo da napravimo turisticki centar a dozvoljavamo takve stvari....fuj
 

Prilozi

  • IMG-6fce64ddd4a81c087ebfa4b300c85179-V.jpg
    IMG-6fce64ddd4a81c087ebfa4b300c85179-V.jpg
    234,4 KB · Pregleda: 2.584
  • IMG-37f16c49f465128bbab8b3e764757ba7-V.jpg
    IMG-37f16c49f465128bbab8b3e764757ba7-V.jpg
    237,8 KB · Pregleda: 2.582
  • IMG-8397607166da2483c2edfa66d0eea1d7-V.jpg
    IMG-8397607166da2483c2edfa66d0eea1d7-V.jpg
    230,8 KB · Pregleda: 2.585
  • IMG-57d9e6e64d526adf8ce107e384a2b121-V.jpg
    IMG-57d9e6e64d526adf8ce107e384a2b121-V.jpg
    224,9 KB · Pregleda: 2.579
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=5rgS-18e2XY[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FV7pc_9JMBU[/youtube]

Svežiji dron snimci na tzv. tržni centar Zlatibor. Ono što mi je fascinantno jeste objekat koji je tik pored Konačišta Perla. Jel moguće da mu je zagradjena čitava jedna strana? Ili tako izgleda samo na snimcima?
 
Kada vidim šta su napravili od Zlatibora za par godina - dobro da nemamo more...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=854349#p854349:1rah2o3h je napisao(la):
tohuwabohu » Ned Maj 30, 2021 5:14 pm[/url]":1rah2o3h]
Svežiji dron snimci na tzv. tržni centar Zlatibor. Ono što mi je fascinantno jeste objekat koji je tik pored Konačišta Perla. Jel moguće da mu je zagradjena čitava jedna strana? Ili tako izgleda samo na snimcima?

Fini snimci, naravno ne po pitanju sadržaja na njima... Inače, bio sam prošle nedelje na Zlatiboru. Idem, inače, obično u jedno selo 15tak km od "centra" - najbliža sledeća kuća mi je na 1km... Tu pored su digli nekakav kaubojski grad - El Paso. To je još i simpatično, ne smeta nikome...

Ipak...

Za par dana kada odem tamo obično odem jednom do centra i uvek se zaprepastim. Sada je moram priznati bolje nego pre godinu dana, ali... Jezero su opet ispustili i prave valjda klizalište na sredini?! Najbolje da ga trajno ispuste i dignu i tu neke apratmane ili produže parking koji je, ionako došao do samog jezera kod Kraljevih Konaka.

Sve je zakrčeno, ispresecano nekakvim radovima, zgrade su neplanski nabacane jedna pored druge. Ono je tamo totalni haos. Nema nikakvog šetališta, sve je u prekidima, trotoari razvaljeni na sve strane, prašina i građevinski materijal svuda.

Na onom parkingu kod autobuske stanice, a i oko nje je standardno haos. Sa tog mesta kod autobuske stanice sve je zaklonjeno nekakvim ogromnim zgradama kakvih nema često u tim gabaritima ni po Novom Beogradu.

Ne znam šta bi neko radio na 15-tom spratu u soliteru na planini? Valjda je poenta tog Zlatibora bila nekakva priroda, jer ionako tamo nema ničega zanimljivog. Sada nema više ni prirode. Podseća na NBG blokove.
 
Blokovi au vrlo amišljeno građeni, dok niau počeli da ubacuju nove zgrade između. Parkovi, parkinzi, zelene površine, igrališta...
A Zlatiboru beton samo, i to na više od 100% placa, kao na onoj smešno tužnoj zgradi prekoputa pijaca...
 
Златибор ће ускоро постати 5. град по величини у Србији, иза БГ, НС, НИ и КГ.
 
Jel jezero napunjeno sa vodom ? Cuo sam da su ga Ispraznili zbog montiranja fontane u sredini jezera !
 
Mislim da je prazno, a bojim se da je razlog prozaičnniji. Frka je za vodu.
 
Vrh