Šta je novo?

Zlatibor

Dosta ljudi ide tamo jer ih zanimaju samo zimski sportovi. Upravo su oni ciljna publika tih silnih kafića i lokala.
 
nisam bio na zlatiboru par godina ali ne verujem da se promenio na bolje pa sve ono sto mi se tamo ne svidja i dalje postoji. da ne ponavljam, mane su nabrojane. u isto vreme mislim da nisu svi spomenuti objekti ili projekti tamo pogresni i suvisni, naprotiv. recimo pomenuti "avantura" parkovi za decu i odrasle, gondola i bob staze i sl... pa nema primerenijeg mesta za takve stvare do plninskog turisticnog centar sa velikim brojem gostiju, potencijalih korisnika.

sa druge strane, za one koji zele mir i uzivanje u cistoj i netaknutoj prirodi kao pre invazije turista takodje postoje opcije, smestaj se moze naci i na desetak kilometara od turistickog centra, vidim ima i na bookingu a sigurno se u neposredom kontaktu sa mestanima moze naci i nesto sto nije oglaseno na internetu. onaj kome je stalo i dalje moze da uziva u toj planini na nacin na koji je navikao samo ne na bukvalno istom mestu kao pre koju deceniju. taj zlatiborski vazduh i ambijent i dalje postoji, velika je to planina da je unisti jednan tur. centar, ma koliko on sam bio gadan izgledom i sadrzajima
 
Колико год се ни мени не свиђао такав концепт који има, Златибор је успешна машина за узимање пара. Ова земља је довољно велика и разнолика те они којима се такав концепт не свиђа могу зимовати на Тари која је сушта супротност Златибору. Коп је опет, тотално другачији од ове две планине. Има за свакога понешто у нашој лепој земљи.
 
Pre par, ili više, godina bila je u opticaju priča o izgradnji puta preko Semegnjeva do Mokre Gore, što je podržavao i Kusturica.
Čak je iznad samog Semegnjeva nešto i započeto.
Gde je zapelo i ima li nade da se to uradi?
 
da sam samo video ovu sliku bez propratnih info, bio bih ubeđen da je Stara Karaburma, negde kod Dunavskih terasa.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=515615#p515615:19fqfn1t je napisao(la):
vlasta » Sun Feb 11, 2018 12:43 pm[/url]":19fqfn1t]Jel to sve u centru?
Jeste
 
Katastrofa, pa ovde nema vise ni p od planinskog ugođaja, kako je krenulo za par godina će razmatrati lokalni gradski prevoz
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=520941#p520941:1bw8g4yp je napisao(la):
miki_ns » Thu Mar 01, 2018 11:46 am[/url]":1bw8g4yp]Katastrofa, pa ovde nema vise ni p od planinskog ugođaja, kako je krenulo za par godina će razmatrati lokalni gradski prevoz

Drugari - širok je Zlatibor. Niko vas ne tera da provodite vreme u centru.
To je za one koji ne mogu bez asfalta.

Kad smo kod Zlatibora - stigla je dozvola od Ministarstva za izgradnju početne stanice gondole, one u centru :)
Radovi kreću čim vremenski uslovi dozvole.
 
upravo je to najinteresantnija stvar, u maju 2015 sam išao, na 200 metara od centra nema žive duše, a vreme bilo idealno za kratki odmor na planini, oko 25C, jedino gde se šeta dalje od centra je spomenik, i to uglavnom starija ekipa iz Čigote. Ono što je ogroman problem je što nemotorizovani turisti nemaju povoljne minibus ture do najlepših delova planine, Sirogojna, Tornika, itd. Postoje samo neke bezobrazno skupe varijante, tipa taksijem je jeftinije otići.
 
Majstori na Zlatiboru se ponašaju vrlo nekorektno prema nama koji želimo da ih angažujemo.
Imao sam slučaja da majstori koji imaju firmu za:stolar,električar,za grejanje,za klime itd.
Ili ne poštuju vreme,ili ti ne dovrše posao a naplate,ili ti ne daju garanciju za ugradjeni deo(klima,kotao CG)
a o izdavanju računa za urađene usluge da i ne pričam.Po lošem prednjače neki električar Boban i Nikola Jevremović
koji radi parno grejanje.E sad nije sve tako crno npr.sa stolarom sam imao predivno iskustvo i vrlo korektno urađen posao
iako sam imao neke priimedbe ni reč nije rekao jer je video da sam u pravu...Popravio je a ja sam ga naknadno još častio.
Isto vrlo korektni su bili dvojica električara,tačni i pošteno urađen posao,oni su iz Čajetine.PVC stolariju su mi odlično uranili
iz Sevojna,za svaku pohvali MLINEPVC.Zato oni kojima trebaju majstori na Zlatiboru neka dobro otvore oči ili neka ih potraže
u Užicu ili na nekom drugom mestu.Otvorite dobro oči i manje slušajte preporuke ..Pozz
 
Svudje je to tako. Dobri majstori, pogotovo mladji, mogu lako na zapad otici jer mnogo vise zarade, a ovi sto nesto i znaju postanu arogantniji jer su trazeni i ostane dosta sljama svakakvog sto zna ponesto ali daleko od profesionalizma. Ima izuzetaka naravno, i ja sam nailazio na izvrsne stolare npr a i katastrofalne. Obojica su bili skupi, jedan veoma profesionalan i sve ispostovao, tj firma, a drugi tu i tamo ali nije to to bilo na kraju.
 
Moje iskustvo po tom pitanju je prilično bogato obzirom da mi je ceo život vezan za Zlatibor i Užički kraj uopšte.

Naravno uvek ima izuzetaka ali generalno mogu da vam savetujem da ukoliko planirate bilo kakve ozbiljne intervencije na svojim vikendicama i stanovima angažujete majstore iz Južne Srbije! Možda vam ovo zvuči fascinantno i komplikovano ali daleko će vas manje koštati da im platite prevoz i hranu, a posao će vam biti neuporedivo brže, kvalitetnije i profesionalnije odrađen. A za sitnije radove obavezno preporučujem da strpate svog majstora od poverenja iz svog grada u auto i dovedete ga da odradi posao.
 
Počela izgradnja turističkog kompleksa Zlatiborski biser - Novi hotel sa 5 zvezdica otvara vrata krajem 2020. (FOTO)
zlatiborski_biser_040418_tw630.jpg
https://www.ekapija.com/real-estate/208 ... ica-otvara
 
Prolazio sam juče preko Zlatibora i zabeležio desetak sličica objekata u izgradnji.

Hotel Galens, nedaleko od hotela Mona:
Pogledajte prilog 11
Pogledajte prilog 10
Pogledajte prilog 9
Pogledajte prilog 8
Pogledajte prilog 7
Hotelsko-poslovno-stambeni objekat Uniprom, preko puta avantura parka:

Pogledajte prilog 6
Pogledajte prilog 5
Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 3
Pre nekoliko godina u ovom delu nije bilo ni jedne zgrade, samo barake sa skijaškom opremom:

Pogledajte prilog 2
Avantura park:

Pogledajte prilog 1
Nova zgrada kraj jezera se završava:

 
B92.net, danas:


Stigla dozvola za sledeću fazu gradnje gondole na Zlatiboru
Opština Čajetina dobila je dozvolu za sledeću fazu izgradnje Gold gondole Zlatibor koja podrazumeva podizanje 19 stubova od početne stanice u centru Zlatibora.

Dalje će ići do međustanice na polovini trase, čime je rešen problem koji je usporio radove na tom projektu. Kako je navedeno, očekuje se da će gradnja početi za dve nedelje u skladu sa dinamičkim planom i pratećom dokumentacijom konzorcijuma izvođača, a vrednost radova na toj fazi je oko 45 miliona dinara.

Direktorka Javnog preduzeća Gol gondola Zlatibor Bojana Božanić izjavila je da je opština kao investitor rešila imovinsko pravne odnose na kompletnoj trasi, ali da su administrativne procedure upisa prava ulaska u posed radi privođenja nameni i izgradnje gondole u Službi za katastar nepokretnosti značajno usporile proceduru izdavanja dozvole.

Ona je kazala da se slična situacija ponavlja i sa preostale dve faze gde se administrativni problemi u RGZ prepliću sa tužbama i žalbama koje se ulažu samo zbog formalnih razloga.

"Borba sa vetrenjačama koje prestavljaju pojedini nosioci prava korišćenja na parcelama na trasi traje i dalje. Ipak, stvari polako dolaze na svoje mesto", navela je ona.

Dodala je da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nakon početnog nepoverenja pružilo značajnu podršku u pripremi dokumentacije i rešavanju pojedinih problema na koje se nailazilo. Ističući saradnju sa nadležnim službama resornog ministarstva, kao i dostupnost stručnjaka za svaku vrstu konsultacija i pomoći, ona je izrazila uverenje da će se tako nastaviti i da će uspeti da dovedu projekat do kraja u najbržem mogućem roku. Bojana Božanić je kazala da je ministarstvo izdalo nove lokacijske uslove za gondolu, na osnovu izmenjenih vodnih uslova, čime je usaglašena dokumentacija.

"Očekujem da RGZ i nadležna Služba za katastar nepokretnosti završe sve neophodne radnje, po zakonu kako bi Opština ušla u posed parcela, s obzirom da ima saglasnosti od nadležnih ministarstava za to", kazala je direktorka Javnog preduzeća "Gold gondola Zlatibor".


p.s
Dakle tih 19 stubova je samo do međustanice na jezeru. Na celoj trasi ima ukupno 36 stubova!
 
Катастрофа! :notok:
И код оних одмаралишта Србија, Ловћен... кад се иде путем према ЗЦ "Чигота" посекли су силну шуму и граде неке апартмане.
Када се шета пијацом према аутобуској станици, више се уопште не види планина ни скијалиште Торник од силних зградурина које су део чини ми се комплекса "Калман".
Оно што је Пековић градио то је тек тешка шабанија, безличне и одвратне демократе.
Онај "луксузни" хотел "Торник" са 5 звездица је тек прича за себе, тј. изгледа као циркус нарочито ноћу.
Нешто као "BW Residence" у Београду.
Упропастили су онако лепу планину, још кад избетонирају те силне стубове за гондолу претвориће се све у ЗлатиБетон :(
 
Kao što napisah pri vrhu ove strane - svako može da bira - ili da se kreće po urbanizovanom centru ili da ga zaobiđe i uživa u prirodi.
Sam centar ne čini Zlatibor.
Ja lično tu sam samo kada jednom u nekoliko dana dođem po snabdevanje.
Dakle postoji izbor. Veliki je Zlatibor.
 
GONDOLA:

„U 2019. predstoji nam završetak međustanice i njeno stavljanje u funkciju, kao i podizanje 17 stubova do vrha Tornika. Aktivnosti koje se tiču imovinsko-pravnih odnosa su završene. Ostalo je još nekoliko dokumenata koji treba da se pribave, pre svega u postupku utvrđivanja vlasništva nad zemljom gde treba da bude međustanica, tako da očekujem da će to tokom zime biti završeno i da ćemo s proleća krenuti sa radovima na obe faze. Cilj je da do septembra 2019. godine objekat bude gotov i gondola puštena u rad“, navodi naša sagovornica.
 
Vrh