Nick Slaughter":lrip6ne7 je napisao(la):
Šteta je što se nove zgrade ne grade u takvom stilu, i stambene i poslovne
ovo što se gradi po Beogradu ali i po celoj Serbiji je kompletan užas!
Ta arhitektura je daleko najlepsa, ali je stil prevazidjen. Medjutim poznato je da mi Srbi zestoko kasnimo sa razvojem jos od pamtiveka....
Veliki broj tih zdanja, zidanih po Beogradu od 1900 do 1930, su istina, prelepe, ali su stilski vec tada bile prevazidjene. Pojavio se Bauhaus, modernizam, nicu zdanja jedne nove epohe u Evropi i SAD , a mi zidamo neoklasiku i secesiju.
Ne kazem da nije trebalo, cak mi je i veoma drago sto smo malo kasnili, jer je Beograd dobio neprevazidjeni smek i lepotu, ali ne treba ziveti vecito u proslosti.
Zidanje takvih stilova danas je kic ili jos gore, zidanje lazne istorije, i grad bi izgubio dusu! Ja sam apsolutni zagovornik, obnavljanja svih razrusenih zdanja 1941-1945,i za to urbanisticki nameniti deo Savskog amfiteatra prema Karadjordjevoj, ali zidanje novih nikako.
Ono sto se danas zida je slicno vremenu komunizma, zida se masovno, sa sto kracim rokovima, stavlja se kvantitet ispred kvaliteta. U jednom takvom haosu dobijamo gomilu zdanja bez ikakve price, koje prerano ostare i nemaju nikakvu vrednost sem da se trenutno narodu prikaze kako se Beograd ubrzano i nezaustavljivo razvija. Ta zdanja bice zaboravljena onog trenutka , kada na susednoj parceli krece gradnja neceg ``novog``.
U jednom takvom haosu bezlicne arhitekture, ponegde ce nici i pokoje vredno zdanje. U komunizmu to su bili SIV, CK, Beogradjanka, Novi generalstab.... Danas su to Balkanska B2, Dobricina 6, Poslovna zgrada preko puta Arene (zaboravih naziv)....
Sve u svemu, ovo sto se danas zida je u svetu prevazidjeno, nefunkcionalno, nekvalitetno, i bezlicno.
I dalje kasnimo za svetom......mnogo, mnogo godina......