Šta je novo?

Zgrada Narodne skupštine Republike Srbije

Da li ste za vraćanje stare ograde oko zgrade Skupštine Srbije?

  • Da

    Glasovi: 103 62,0%
  • Ne

    Glasovi: 49 29,5%
  • Nisam siguran

    Glasovi: 14 8,4%

  • Ukupno glasača
    166
Koga ne mrzi, neka ih prijavi za parkiranje na javnoj površini, kao i za zauzimanje javne površine ogradom:
Screenshot_20231102_012541_Chrome.jpg


Izgleda da je urađena neka korekcija parcele u proteklih par godina, leja sa fontanicama i pločnik oko nje više ne pripadaju skupštini. 😁
 
Онда су требали да среде целу ту парцелу до ивичњака а не да оставе ово парче старог тротоара. Мада хајде можда се чека нова гаража прво.
 
Goli asfalt, gradjevinska ograda za zastavom u mutnim bojama, parkirana kola drzavnih sluzbenika ispod prozora i drecava "Honor" reklama u pozadini.
A pocelo se tako dobro kad su park sredili skroz pristojno.
 
Kao što sam i pre rekao, ni Milošević nije ograđivao skupštinu i predsedništvo, a ovi talenti uspevaju da unakaze sve što dotaknu.
Kakvu politiku vodiš, takve su i ti i ustanove od javnog značaja, odnosno Nemačka i Američka ambasada bunkeri, ograda oko skupština Srbije, Beograda i predsedništva, fali oko RIK - a...​
 
Imam i pitanje ako neko zna.. Da li ova ograda znači da ja ne mogu da prođem iza nje na primer, pošto je taj deo uvek bio javan i mogao si da se šetaš kao čovek.

Pogledao sam u katastru, deo oko "baštica" ni ne pripada skupštini, nego je javna površina (neka me neko ispravi ako grešim naravno).

Da ne ispadne da se bavim pop psihologijom, ali ova ekipa projektuje svoju sposobnost da otima javnu površinu za sebe čak i oko najviših državnih ustanova :ROFLMAO:
Screenshot_20240224_153140.png
 
Tebe ni sad niko ne sprečava da prođeš oko ograde ili da je preskočiš. Bahata st*** iz skupštine ne drži ogradu tu samo jer se plaše ljudi, nego i da bi mogli da parkiraju između dva jarbola gde nikad pre nisu. Tako da bi bilo dobro da prijaviš nelegalnu ogradu i tražiš da je uklone 😁
 
Tebe ni sad niko ne sprečava da prođeš oko ograde ili da je preskočiš. Bahata st*** iz skupštine ne drži ogradu tu samo jer se plaše ljudi, nego i da bi mogli da parkiraju između dva jarbola gde nikad pre nisu. Tako da bi bilo dobro da prijaviš nelegalnu ogradu i tražiš da je uklone 😁

Mislim da znam onda šta ću sutra raditi :D
 

Arheo-park na krovu: Počinje gradnja podzemne garaže u centru Beograda


Sledeće nedelje trebalo bi da počne izgradnja garaže u Vlajkovićevoj ulici, pošto su uklonjeni rimski vodovod, grobnice i sarkofazi sa lokaliteta "Antički Singidunum".

Upakovani delovi stavljeni su u drvene kutije i prevezeni u depoe Muzeja grada Beograda, potvrđeno je Novostima u Sekretarijatu za kulturu grada. Po završetku radova na garaži, deo tog vodovoda, ali i rimskih grobnica, trebalo bi da bude vraćen na zelenu površinu iznad garaže, gde bi se formirao arheo-park.

Parkiralište se gradi kao deo javno-privatnog partnerstva potpisanog na 40 godina sa kineskim kompanijama i vredno je sedam miliona evra.

Pripremni radovi zaštite i obezbeđivanje ovog područja uz zgradu Skupštine Srbije počeli su 1. marta prošle godine, ali su majstori ubrzo naišli na arheološke ostatke iz rimskog perioda, što je zaustavilo izgradnju parkirališta. Arheološka istraživanja "Antičkog Singidunuma" na uglu Vlajkovićeve i Kosovske ulice trajala su naredna dva meseca, od aprila do juna 2023. godine, što je bio rekord u brzini iskopavanja, a nakon toga oko mesec dana rađeni su konzervatorski radovi.

"U Vlajkovićevoj ulici su uveliko počeli radovi, ali kao što smo i očekivali, naišlo se na izuzetno važna arheološka nalazišta. Kada se tako nešto desi, onda mora sve da stane i to je trajalo više od pola godine. Radovi na parkiralištu trebalo bi da počnu oko 20. marta. Sklopljeno je javno-privatno partnerstvo sa kineskom kompanijom. Investicija je njihova, što znači da tu ne ide ništa iz gradskog budžeta", rekao je ranije predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić.

Prema navodima stručnjaka, u prvom sloju otkriveni su ostaci Beograda s kraja 19. i početka 20. veka, odnosno kuće koje su stradale u savezničkom bombardovanju u Drugom svetskom ratu. Potom su pronađeni artefakti koji odgovaraju 16. i 17. veku, a kada su arheolozi stigli na dubine od tri metra otkriven je deo rimske nekropole. Ukupno je na ovom prostoru pronađeno 14 rimskih grobnica iz trećeg i četvrtog veka i delovi vodovoda načinjenog u drugom veku. Na tom prostoru otkopano je šezdesetak metara vodovoda.

Početkom februara počelo je izmeštanje pronađenog vodovoda, uz pomoć konzervatora Muzeja grada. On je isečen specijalnim mašinama, a zatim obezbeđen najlonom. U prostor gde je nekada tekla voda postavljena je izolacija, odnosno stiropor i pur-pena kao tampon-zona, specijalni spužvasti materijal i lim. Majstori su cevovod sekli metar po metar, zatim je osiguran čeličnom pločom na koju su kasnije nakačeni lanci uz pomoć kojih je prebačen na drvenu paletu.

Nova podzemna garaža u Vlajkovićevoj ulici gradiće se na četiri nivoa i imaće 284 parking-mesta. Predviđeno je da ulaz u podzemnu garažu bude u Vlajkovićevoj, a izlaz u Kosovskoj ulici, sa po dve saobraćajne trake. Ceo plato, odnosno krov pozdemne garaže, biće ozelenjen kao kod Starog dvora, a deo parka dobiće formu krovnog vrta, koji će biti popločan, ozelenjen, osvetljen i opremljen mobilijarom.

 
Хоће ли господа моћи да пешаче одатле чак до Скупштине или да инсталирамо неке рампе преко степеница да их возачи остављају тачно испред врата и носе на кркачама до сале
 
Bilo bi lepo, ali neće se desiti, garaža se ne pravi za njih. Skupština može da napravi svoju garažu između zgrade i Bulevara, plitak iskop, nema zelenila, jedan nivo. I da finansira država, ne grad, jer tu gamad smo svi birali, ne samo Beograd.
 
Bila je u planu garaza ispod kosovske ulice moze tamo za njih
Ovu valjda rade kinezi koncesija na 40 god prva koju će da rade
 
Kad je zatrebalo za paradu mislim sredinom pedesetih
 
Овде је и ограда још ту ако добро видим.
 
To je posečeno, skinuta ograda i napravljen plato pred Samit nesvrstanih 1961..
 
Definitivno treba vratiti drvored, a i sa druge strane je osakaćen i bedan, a parade mogu i ispred Palate Srbija. Taj deo je prirodan nastavak bulevara, pritom i drvored od Resavske do Pošte je proređen i nije na nivou ostatka bulevara.
 
Vrh