Šta je novo?

Zgrada Narodne skupštine Republike Srbije

Da li ste za vraćanje stare ograde oko zgrade Skupštine Srbije?

  • Da

    Glasovi: 103 62,0%
  • Ne

    Glasovi: 49 29,5%
  • Nisam siguran

    Glasovi: 14 8,4%

  • Ukupno glasača
    166
Dragoljub Zamurović

Sećam se: Beograd - Juli 2013. godine

Na vrhu zgrade Glavne pošte, između kamenih stubova, svetlost reflektora obasjava veliki sat čije kazaljke pokazuju da je pola devet uveče. Kako dan polako prelazi u noć, grad postaje ugodno mesto za šetnju i razgledanje. Ističu se obrisi kupola Skupštine, dok je u pozadini osvetljena fontana koja predstavlja mesto za odmor i opuštanje pored hladne vode.

Kako sve to uobličiti u jednu fotografiju? Možda bi najjednostavnije bilo popeti se na krov Pošte, ali za to je neophodna posebna dozvola. Let velikim balonom u centru grada ne dolazi u obzir.

Zato mi je pre petnaestak godina pala na pamet ideja da kupim mali balon, napunim ga helijumom i zakačim o njega foto-aparat. Pronašao sam majstora koji je to napravio, ali ja sam želeo da imam i sve potrebne mogućnosti za upravljanje aparatom - okretanje levo-desno, gore-dole, zumiranje, menjanje blende, ekspozicije…

Seo sam za sto i sve to detaljno nacrtao. Otišao sam kod jednog inženjera, vrhunskog stručnjaka za modelarstvo, i za nedelju dana sve je bilo završeno.

Preuzeo sam svoje i modelarevo čedo i pošto je za naredni dan bio planiran neki veliki skup o novim tehnologijama u dvorištu softverske kompanije Komtrejd (Comtrade), kome treba da prisustvuju najviši državni zvaničnici, modelar, koji je imao blisku saradnju sa vlasnikom te firme, predložio mi je da tamo prikažemo ovu novu letilicu.

Osvanuo je lep sunčan dan. U dvorištu Komtrejda bilo je mnoštvo zvanica, a među njima i tadašnji predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković. Kad je došao trenutak da bude predstavljen moj balon napunjen helijumom i foto-aparat koji može da se okreće onako kako mu ja komandujem i snima u svim pravcima, podigao sam celu skalameriju na tridesetak metara visine.

I baš kad su sve oči bile uprte u njega, foto-aparat se otkačio od balona koji je nastavio svoj put ka svemiru. Aparat i konstrukcija su svom svojom težinom tresnuli na beton, nekoliko metara od premijera. Svi su se skamenili, a najviše modelar i ja.

Tužnim očima posmatrao sam skupoceni foto-aparat koji se samo pre nekoliko sekundi veselo obrtao oko svoje ose. Sada je nepomično ležao na betonu, a objektiv mu se bukvalno raspolovio. Nisam imao nikakvu želju da ga dodirnem. Modelar je uzeo ostatke aparata i svog proizvoda i tiho prozborio: “Ne mogu da verujem. To je najjači lepak na svetu”.

Vlasnik Komtrejda velikodušno mi je poklonio nov objektiv, a foto-aparat, iako mu je telo bilo naprslo, nekim čudom je i dalje radio.

Posle nekoliko dana modelar je izvršio neke izmene i popravke pa sam tokom narednih godina, tim uređajem snimio ovu i mnoštvo drugih fotografija.

(Iz foto-monografije “Sećam se” u pripremi)



346778601_544630614494769_2404694212349544900_n.jpg
 
Pa fala Bogu, ej slusaj rimski vodovod i to jos iz 2-3 veka... kome to treba. A gde narodni poslanik da parkira? A gde da mu curi ulje iz kola? Nece valjda u garazu preko puta..
 
Baš će da sačuvaju, svešće se na neke fejk replike kao kod Rajićeve, tamo se nisu udostojili ni info tablu da stave.
 
 
Верујем да овај антички водовод није много широк, нек помере гаражу ниже ка Косовској.
 
Ок, има још простора око скупштине где би могла гаража - угао Влајковићеве и Косовксе, дуж Косовске спрам скупштине, угао Косовске и Таковске. Можда би угао Косовске и Таковске био најбоља локација, мало је мања површина од оне коју заузима гаража Пионирски парк, и могли би ту да добијемо патерно уређење као што имамо испред Старог двора.
 
Nije baš da ćemo ovo iskopati, ali svakako bolje da imamo iskopine, nego garažu.

Narodni poslanici neka se poistovete sa onima koji su ih birali, pa neka se voze prevozom.
 
Pa ako tako posmatramo stvari, već su se poistovetili. Voze se kolima. Jedino ne znam koliki broj njih lično vozi kola, kao što to radi građanstvo.
 
Tako vestacka inteligencija vidi rimski vodovod ispred nase skupstine 😁
 
Moze cevka da se ukonponuje u garazu ,predmeti koji su nađeni kopanjem garaže ispred skupstine tamo su i izloženi
Sto se tice garaže ispod kosovske to je bila ideja ja sam za to da urade kao 2 fazu sto ne i dio tamo ka takovskoj i da to bude 3 fata i sve povezano .
I onda nema površinskog parkinga ispred skupstine
 
Moгли би онда да укину и паркинг места у Косовској и Влајковићевој такође.
 
Inace interesantno je (a to sam tek skoro otkrio) da kada su renovirali fasadu, renovirali su samo prednju stranu, zadnje i bocne strane su kao u vreme protesta 5. oktobra :)

Trebalo bi:
1) da srede sve strane
2) i osvetle sve strane
3) da proteraju parking i vrate staru ogradu
4) da naprave tu garazu ali i u jednom delu pokazu ostatke toga sto su nasli - sta god to bilo, ljudima kazes ovo je 3k godina staro dodjite vidite, i ljudi dodju da vide
5) da otvore za posetioce kupolu (nek naplacuju ulaz)
6) da cesce imaju ture za posetioce (a ne jednom mesecno - ja cu sad da se prijavim za jul da obidjem)


A inace, zgrada jeste monumetalna i lepa, ali falilo je jos nekoliko metara visine kupole i generalno velicine zgrade, ovako je u ravni sa Postom, zgradom Zeleznica, ne istice se i ne stavlja se na prvo mesto (iako je kupola svakako veca i impozantnija).

Visina do vrha kupole je 35m ako se ne varam, to je i dalje manje i od Hrama Svetog Save i od crkve Svetog Marka a gotovo sigurno i od zgrade zeleznice u Nemanjinoj. ( a mozda ili slicno kao zgrada poste prekoputa parlamenta).


Parlament u Madjarskoj jeste 3x veci u svakom smislu i impozantniji. (ali je i inace najveci ili drugi najveci na svetu - imati to u vidu).

Pogledajte parlament Bugarske.. :) (koji je uzgred projektovao nas Konstantin Jovanovic).

u odnosu na to, nas parlament izgleda 5x vece i raskosnije.

Svakako je zgrada parlamenta sveukupno jedna od najmonumentalnijih i najraskosnijih i u Beogradu i sire (eks ju).

Ali je i konkurencija velika: zgrada zeleznice, stara posta, ministarstvo inostranih poslova, zgrada SANU i slicno.

To su sve velike palate ali BG nije dosao do te snage da se izgrade i za nijansu vece palate (kao sto ih ima u Becu, Pesti a i Bukurestu).
 
Vrh