Мој први утисак, кад је могло да се погледа само кроз врата на главном улазу (тад је зграда још била помно и 24/7 чувана споља и изнутра да се прво изређају на бројним коктелима сви политичари и њихови високопарни пратиоци из административног, НВО, културног и паракултурног естаблишмента), био је да квалитет изведених радова није нарочит.
Прошле недеље сам зграду разгледао изнутра, ушао сам на задњи, дворишни улаз, где је постављен намештај и опрема за кафић.
У главној, великој сали доминира макета Града на води с неколико интерактивних екрана на зидовима и рекламних малих екрана на стубићима. Ту је и неколико младих домаћица, хостесе ли се то зове.
Нема ниједан комад изворног намештаја. Може се видети стари трезор у углу (може се ући у њега), помало промашено јер се не уклапа у поставку Града на води. Веома су лепе завојите металне степенице с друге стране врата, наспрам трезора. Лустери и метални украси на централним стубовима изгледају изворно.
Хол са степеништима је изузетно леп и богато је украшен. Не могу да проценим квалитет изведених радова. На спрату је ресторан у којем нико не седи. Сва друга врата у крилима су закључана. У приземљу с леве стране од улаза је модерно и потпуно неумесно уређена просторија за одмор и прелиставање часописа из области архитектуре.
Дозвољено је фотографисати.
О пројекту Београд на води други пут. Могу да кажем оно што сам чуо из треће руке, а то је да мало ко верује (мислим на оне у власти и око ње) у његово остварење. Запажам да су велике паре дате за рекламу (могуће је скоро колико и за обнову зграде, која вероватно није коштала колико је речено?), и да у рекламама нема нигде службеног српског језика. Ни слово!
На крају, сви говоре да је обнова зграде донација арапске фирме, дакле - поклон. Ја размишљам друкчије. Ако они зграду сада бесплатно користе за рекламу свог пројекта и као пословни простор, што је очигледно, чак су и плочице с обе стране главног улаза поставили, то значи само да су новац за њено изнајмљивање дали унапред - у виду обнављања зграде. Дакле, нема поклона, само су тако платили простор унапред. Чак, ако се узме да неке (јаке) фирме по правилу изнајмљени простор преуреде за своје потребе, може се овде рећи да су уредили ову изузетну зграду за своје потребе о свом трошку, а њено коришћење - не плаћају!
Старо, завојито степениште у главној сали: