Šta je novo?

Zemun

Fontana ne radi jer nikom nije predata na odrzavanje srpska posla.Na tezgama se trebalo prodavati voce a ne garderoba ali su se piljari pobunili kako su tezge neadekvatne voce brzo propada nisu uredili mjesto za skladistenje voca dovoz istog itd .Pa su pijace naskle solomonsko rijesenje stavili bubljak na tezge koje su vec promjenjene ali opet nevaljaju .Jer kad dasbnekom preko veze da to nacrta i preko veze da napravi dobjes to sto dobjes krs :( Najbolje rijesenje da se pijaca skrti tij da uopste nestavljau tezge .Pjesacke ulice u zemunu sto prije poplocati granitom i zabraniti kolima ;)
 
Vala, meni lepše sa tim buvljakom, bar ima nečega na tom trgu, onako izgleda ko da je usred nekog grada duhova :/
 
био сам у недељу, није радила фонтана, али другарица ми каже да је радила пре неки дан. лепо ми је што кафићи имају баште. полако се прелива живот на тај трг. треба саградити нешто савремено на оном фронту уџеричком. локација савршена.

недостаје му ниско дрвеће које прави хлад а не заглања фасаде. супер ми је што ружна зграда наспрам полиције, на скоро свакој тераси има цвеће! када би било још обилније било би баш лепо!

е да и биле су те тезге...ужас! то треба обавезно склањати!
 
Мени се тај реконструисани део баш свиђа. Делује некако... "приморски" : )) Можда га не бих натрпавао дрвећем. Евентуално пар неких већих "саксија" са неким интересантним декоративним биљем,цвећем,палмама... Међутим Ичкова кућа и ту пар зграда у наоколо су препуне графита и одају велики немар (а под заштитом!?). Од Земуна може да се направи чудо. Најпре све фасаде да се среде, окрече, пар камерица или комуналци, било ко и шта у борби против графита. Чак бих гро тих уличица (нпр око Ичкове куће) затворио за саобраћај, проширио пешачку зону максимално, а улице лепо и квалитетно исплочао и додао канделабре који би пратили тај стари стил зграда. Гледајте како наш Зоран Јанковић то ради у Љубљани. Шири пешачку зону, враћа калдрму и поплочавање те канделабре из времена Плечника.
 
Био сам прексиноћ у земуну и фонтана ради. свиђа ми се! свиђа ми се како су водени стубови виши од ове хоризонтале односно косине па се виде и они иза и стварају лепу динамику...притом није мењала боје!

осветљење трга (у поду) ми се много свиђа...јесте да при пролазу те ослепи али не мораш баш туда а много лепо изгледа када глераш дрворед, камен са тачкастим белим осветљењем и дрвену клупицу..
 
Zemun1.jpg

http://www.dizajnzona.com/forums/index. ... opic=94142
 
Čemu da zahvalimo uspešnom opstajanju gradj. šuta na glavnom prilazu uz svetiljku
sobziriom da nj. uklanjanje ne zahteva ni velika sredstva ni veliku stručnost.
fotografija0050.jpg
 
Novac za kamion ,i dnevnicu za radnike da to utovare ,plus ulaznicu za vincu da se to istrese
 
Nema tu više od jedna ipo ,,ručnih,, kolica i odmah na ,,ojačavanje,, podnožija obližnjeg keja
gde se za takve komade iz kase placalo . Sve u svemu 1 h posla .
Dnevnice kamioni i Vinča cccccccccc :shok:
 
boca-ica":3cqr2p6i je napisao(la):
Čemu da zahvalimo uspešnom opstajanju gradj. šuta na glavnom prilazu uz svetiljku
sobziriom da nj. uklanjanje ne zahteva ni velika sredstva ni veliku stručnost.
fotografija0050.jpg

Hm...
Ne znam koliko je poznato, plato i temeljji na kojem se nalazi kula (po naški - pogrešno "Kula Sibinjanin Janka", a zapravo "Milenijumska kula" u čast hiljadugodišnjice ugarskog carstva koje je ubrzo potom prestalo da postoji :) ) se nalaze na mestu starog utvrđenja.

index.php


http://www.paluba.info/smf/index.php?PH ... ic=21048.0
http://www.paluba.info/smf/index.php?PH ... #msg291746

Razvaline bedema se i danas mogu videti, kao na ovoj Gizmoboj fotografiji:

Gardos3.jpg


i za čišćenje šuta bi bilo neophodno da pristustvuje i neko iz Zavoda za zaštitu spomenika, da kojim slučajem deo tog utvrđenja takođe ne završi na deponiji.
 
Па нек присуствује. За то прима плату.
 
Naravno. Samo sam hteo da ukažem kako nije dovoljno da se pojave samo fizikalci sa poslovođom...
 
Novi trg kod Gospodske, pre petnestak dana. Neko je mozda mislio najbolje ali neverovatno ruzna slika i ovo nije nacin da se neko brine o pticama jer to one same itekako umeju. Nigde cistaca, deca prolaze, jurcaju, gaze po mrvama i jos vise pogorsavaju situaciju, naravno o komunalcima je smesno i pricati.


azdscf5333.jpg


azdscf5334.jpg


azdscf5335.jpg
 
Археолошко налазиште
Антички Таурунум

Локалитет обухвата римско утврђење, цивилно насеље и некрополу. Антички Таурунум настао је на рушевинама келтског утврђења, на простору данашњег Гардошког брега. Око утврђења развиле су се canabae које се врло брзо шире и прерастају у богато насеље, захваљујући важним трговачким, сувоземним и воденим путевима. Таурунум постаје важно место у овом делу римске провинције Panonie Inferior. Као антички град, живео је и развијао се од I до VI века. Његов развој одвијао се у два смера – као војно утврђење типа кастела, у склопу римског лимеса, и седиште Дунавске флоте са пристаништем, и као трговачки центар. С обзиром на географски положај, био је изложен нападима и пљачкама варварских народа. Као и други антички градови, Таурунум је прерастао у средњoвековно насеље, најпре под именом Malevilla, а затим Земун. На подручју данашњег Гардошког брега и старог језгра Земуна годинама су налажени остаци римске материјалне културе (остаци фортификације, профане, култне и гробне архитектуре, епиграфски споменици, рељефи, оставе новца и други покретни материјал).

Римски период:

0_anticki-taurunum_m.jpg


ЛЕГИЈСКИ ЛОГОР, НАСЕЉЕ И НЕКРОПОЛА:

1_VELIKA_anticki-taurunum.jpg


ПОГЛЕД НА ЗЕМУН, 1780, КОПИЈА ЗАГЛАВЉА ЕСНАФСКОГ ПИСМА СА ПРИКАЗОМ ГРАДА:

4_VELIKA_Pogled-iz-vazduha-na-grad-Zemun1780-crtez.jpg


Земун и Београд су увек били упућени један на другог, и увек су се гледали преко Ратног острва. То је још један разлог зашто на Ратном острву ништа не треба градити.

РАЗГЛЕДНИЦА ПАНОРАМЕ ЗЕМУНА, ПОСЛЕ 1900.

3_VELIKA_istorijska.jpg


( http://beogradskonasledje.rs/kd/zavod/z ... unumu.html )
 
Zemun sa zgradom komande vazduhoplovstva, milenijumskom kulom, tramvajem i, ako se ne varam, zapregom punom sena sa dva klinca koji se voze na njoj. Obratite pažnju na zanimljive stubove sa lučnim držačima tramvajskih žica. Takođe, ovde se vidi smisao malog parkića. On je zamišljen kao luksuzno uređeni zeleni plato koji omogućuje neometani pogled na zgradu komande i koji usput uspostavlja željeni ambijent ispred nje. Dakle, slobodnu, neizgrađenu površinu, neku vrstu "piste" koja simboličnom aeroplanu otvara prostor i omogućuje da uzleti. Tako sa jedne strane imamo pogled na skulpturu čoveka koji stremi ka nebu, na Ikara, a sa druge, na tvorevinu njegovog uma, zgradu u obliku aeroplana, "krila" koja mu omogućuju da leti i prostor ispred njih u kome može biti slobodan.

zemun347477df.jpg


Ikar:

ikarzem.jpg

8321370425_5a40483537_z.jpg

5v.jpg

zemun_03.jpg

Ikar_by_komoras.png
 
+1 Zuma za lepe slike.
E to je lepo kad vidis velelepnu zgradu i ispred nje zeleni uredni travnjak a ne neki raspali park sa drvecem koje raste haoticno i zaklanja zgradu kao sto je to slucaj sa vecinom Beogradskih parkova.
 
meni je ovo jedna od najlepših zgrada u gradu (uz BIGZ, ko je rekao Brašovan? :D)
i srce me boli kad vidim u kakvom je stanju.

Zuma, plusiććć :)
 
http://www.zemun.rs/cms/vesti/uredjenje ... ardos-kule

УРЕЂЕЊЕ ПЛАТОА ГАРДОШ КУЛЕ
15.10.2014
Printer-friendly version

Градска општина Земун и Центар за очување амбијенталне целине Кула –Гардош у сарадњи са Градом Београдом покренули су иницијативу за уређење платоа унутар остатака средњовековне трвђаве.

Радове је обишао председник општине Земун Дејан Матић и директор ЈКП '' Зеленило Београд'' Слободан Станојевић.

''Велика посета страних и домаћих туриста и посетилаца културних манифестација на Гардошу, као и очување ове јединствене амбијенталне целинe и симболa Земуна је повод да се овај простор уреди. У протеклих годину дана већ доста тога смо урадили и то је веома видљиво, али нећемо занемарити ни један аспект живота грађана Земуна ни у наредном периоду. Сваки део Земуна нам је подједнако важан и потребан нам је равномеран развој и заокружена инфраструктура, од амбуланте и обданишта до паркова и игралишта,'' изјавио је председник Матић.

Уређење овог простора подразумева поплочавање платоа, постављање нових клупа, мобилијера, канти за ђубре и уређењe зелених површинa на начин прилагођен целокупном амбијенту средњовековне тврђаве. Радови обухватају и уређење постојећег паркинг простора, формирање наменског паркинга за бицикле, постављње скулптуре - чесме, ревитализацију приступних степеништа и допуну расвете.

Завршетак радова планиран је до 04.11.2014. Када радови буду завршени oвaj спoмeник, кojи имa првoрaзрeдни културни и туристички знaчaj, бeз сумњe ћe пoстaти joш aтрaктивниjи и примaмљивиjи зa свe њeгoвe пoсeтиoцe.

Завод за заштиту споменика културе Града Београда дао је сагласност на пројекат уређења који су израдили стручњаци ЈКП ''Зеленило Београд''. Секретаријат за привреду, Секретаријат за комуналне и стамбене послове, Секретаријат за енергетику, ЈКП ''Зеленило Београд'', ЈКП ''Јавно осветљење'' и ГО Земун анагажовани

FOTO1-15-10-2014.JPG


FOTO2-15-10-2014.JPG
 
Zanimljivo,

Tnx, fino bi bilo napraviti neku reportazicu i vest mozda jos sutra :)
 
Е вала стварно напокон!! Да се у скорој будућности и конзервирају остаци те тврђаве, а може да се и реконструише једна њена кула, чисто да видимо како је то некада изгледало... нпр она западна, која најмање би заклањала поглед
 
Mogla bi se ta ideja dogurati do kraja i rekonstruisati sve 4 kule i vratiti izvorni izgled tvrdjave.

Kula Milenijum se ne bi zaklanjala posto se nalazi u centru utvrdjenja.
 
Dobro je sto se radi sve je to super samo na studiju v pompezna najava , obnova kule itd , kulu je vecinom svojim sredstvima obnovio fotograf cubrilo , njega nisu ni pomenuli , takodje uradio je hdiro izolaciju oko kule i komplet uredio kulu , A za sredjvanje plaatoa ih je moljakao godinama a njemu nisu dali da sam uradi
Bitno je da se konacno taj raspali plato sredjuje .
 
Po slikama bih rekao da sređuju deo gde je parking. Koliko sam za to da ne bude parking tu, toliko sam za to da se reši problem sa parkiranjem u tom delu Zemuna sa nekom podzemnom garažom.

Nadzemne na sprat ne bih pravio jer bi zaklanjale pogled.
 
U filmu "San"Puriše Đorđevića iz 1966 (koji, za inat, trenutno ne može da se nađe na internetu) se u jednoj od scena jasno i iz vazduha vide te prvobitne kule na uglovima utvrđenja, i to u dosta dobrom stanju.

Žao mi je što ne mogu da pronađem taj film. Ko nije gledao verovatno bi se zapanjio. Radnja se odigrava 1941 Zemun i Gardoš "glume" neki grad u Srbiji (Kraljevo ili Čačak, ne sećam se) koji su oslobodili Partizani.
Kula na Gardošu je poslužila kao lokalitet za partizansko uporište, sve sa iskopanim rovovima okolo. A kroz one uske, strme i kaldrmisane ulice Gardoša prolazi ni manje ni više - tenk Šerman! Danas bi tako nešto bilo nezamislivo.
 
Vrh