Prvo da kazem da sve ovo sto cu izneti je na osnovu licnog iskustva, jer hortikulturom kao velikim hobijem se bavim vec oko 10tak godina. U ovoj oblasti znam nekada i sam sebi da postavim vrlo visoke kriterijume, pa ce verovatno sve ovo liciti na jednu veliku kritiku
JovanovM i ja mozemo da damo spiskove sa biljkama koje bi trebalo nabaviti i saditi po gradu ( pratiti trend).
O tome je vec bilo dosta reci na jednoj od ranijih tema...a sto se tice ove teme...
Drvoredi: + & -
+(plusevi)
Ima ih dosta.
Beograd je vec prepoznatljiv po velikoj kolicini drvoreda, i inace zelenih povrsina.
Pozitivna je vest da ce svako drvo imati svoj ID.
Odusevila me je vest o sadnji jorgovana
- (minusi)
Uglavnom u katastrofalnom stanju, drvece je neogradjeno, rast neprilagodjen ( neujednacen).
Ne vodi se racuna o izboru sorti o ostalog dendro materijala.
Ljudi u Gradskom zelenilu moraju da shvate da se po gradovima ne sadi samo platan, lipa i javor.
Pohvala za betonske stitnike koji su postavljani u skorije vreme, ali u estetskom smislu izgledaju krajnje jeftino.
Uostalom da ne duzim, najbolji primer za to kako drvored NE TREBA da izgleda je ulica Kneza Milosa.
Verujem da se ceka na rekonstrukciju ove vazne saobracajnice, sto me raduje jer znaci da jos uvek ima vremena da se nesto pozitivno uradi po pitanju novih drvoreda, a pogotovo u izboru novih sorti sadnica.
Travnjaci & bastice: + & -
+(plusevi) Maltene da ih i nema
- (minusi)
Sem Dvorske baste, i par manjih zelenih povrsina/bastica u uzem centru, ostali travnjaci su u vrlo losem stanju, narocito u zimskom periodu.
Dosta travnjaka je jako loseg kvaliteta, izgazeno i "ispartano" sa razno-raznim utabanim stazicama, dosta bastica je izrovano.
Primer: Ulaz i opstinu Savski venac (recimo).
Treba vise prekinuti sa praksom koja se odomacila u nasem drustvu - ma to nije moja/nasa nadleznost - zavrnuti rukave i prionuti na posao. Na primeru Savskog venca, ako vec zaposleni ne zele da srede 2kvm metra svoje jedine bastice ispred zgrade opstine, onda mora neko.
Za lepsi i zeleniji Beograd uvek!
Zex.