Šta je novo?

Zelenilo ulica i bulevara Beograda - Drvoredi, travnjaci, baštice

_20220103_141917.JPG

Гружанска.
 
Oće li se uređivati ovo blatište ili će ostati tako na neodređeno?
 
_20220105_173053.JPG

Посађени млади четинари испред Белекспо центра.
 
Bivši radnik Zelenila u Marka žvaci.

Malo su se švrćkali po Zemunu i Bežanijskoj kosi

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=7Y_Uf7WjzHY[/youtube]

Zanimljiva priča. Radio je u Zelenilo izgradnji. 90-ih je bilo 300 radnika i 8 u kancelariji, a sada ih ima 30-ak radnika i 15 u kancelariji i skoro sve rade podizvođači.

Dobar je čikica.
 
Лепо је објаснио проблематику мањка људи која прати сву оперативу јавних предузећа.
 
Bolje da su Pančićeve Omorike zasadili i na Kalemegdanu, umesto onih kičastih palmi ko u Emiratima. Ko hoće da uživa u egzotičnom rastinju, taj ima botaničku baštu. Sa druge strane, Pančićeva Omorika je endemska vrsta koja postoji samo u Srbiji i jedna je od naših nacionalnih simbola, a i klimatski je mnogo primerenija podneblju u kojem se nalazi Beograd.
 
Bolje da su Pančićeve Omorike zasadili i na Kalemegdanu, umesto onih kičastih palmi ko u Emiratima. Ko hoće da uživa u egzotičnom rastinju, taj ima botaničku baštu. Sa druge strane, Pančićeva Omorika je endemska vrsta koja postoji samo u Srbiji i jedna je od naših nacionalnih simbola, a i klimatski je mnogo primerenija podneblju u kojem se nalazi Beograd.
To da su palme kičaste to nije tačno, drugo to je vrsta koja se zove Trachycarpus fortunei i potiče sa podnožja Himalaja. U Dubajiu rastu neke potpuno druge vrste. Ovo je palma primerena kontinentalnoj klimi.

Ajmo malo prvo edukacije pa onda komentarišite.
 
Da li je lišće suvo ili je mekano kao u vreme sezone rasta?
Kod mene na terasi ove jeseni i zime muškatle najnormalnije rastu i čak mi se jedna sprema da procveta za koji dan. Držim ih u saksijama koje sam ubacio u prazne žardinjere.
 
To onda znači da će tako da bude do proleća, zato što pojedino drveće ima tendenciju da preko zime zadrži lišće kao vid zaštite pupoljaka od promrzavanja. Ako je čitav drvored ista vrsta, onda znači da pomenuto stablo ima slabiju otpornost na hladnoću.
 

Планирани радови „Зеленила”

Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд” ће у четвртак, 20. јануара, у Улици Тадеуша Кошћушка 76 извршити сечу потпуно сувог стабла јаблана, саопштено је из овог предузећа.

Стабло које се уклања је потпуно суво и као такво представља потенцијални ризик за пролазнике. По завршеној интервенцији, дрвна масе ће бити уклоњена и одвезена.

Ови радови се спроводе у складу са чланом 15. Одлуке о уређењу и одржавању паркова зелених и рекреационих површина по којој је „Зеленило” дужно да са јавне зелене површине, према годишњем програму, уклања стабла или делове стабала која су сува, оболела, физиолошки презрела, са аспекта безбедности критична, оштећена од елементарних непогода, саобраћајног удеса или сличних инцидената.

c1a400d47ce10803991ced9cf8ce640e_4193956704.jpg


 
Izvor: eKapija

Beogradsko gradsko zelenilo nabavlja 6.000 žardinjera za ozelenjavanje​


JKP Zelenilo Beograd raspisao je tender za nabavku 6.000 novih žardinjera namenjenih za ozelenjavanje gradskih površina.​

Kako je precizirano u specifikaciji tendera, žardinjere trebaju biti izrađene od polipropilena, dimenzija 50x20x16 centimetara, tamnozelene boje. Žardinjere moraju da sadrže integrisanu unutrašnju ređetku sa drenažom, odstojnicama za nivelaciju, integrisane nosače za kačenje na ogradu i da bude pogodna za višekratno korišćenje.

Dodaje se i da naručilac ima pravo da zatraži uzorak od učesnika tendera za koje se oceni da su ponudili prihvatljivu cenu. Takođe, ističe se da je uz svaku isporuku robe potrebno priložiti sertifikat o kvalitetu materijala.

Rok za učestvovanje na tenderu je 11. februar.
 
.... dimenzija 50x20x16....
ala Žika plastika
Do sad su vec iskustveno morali shvatiti da zbog redovnog održavanja lakše bi bilo da su žandinjeri morali biti kapacitetniji te tako ono posadjeno bilo izdržljivije u gradskim uslovima. Osim ako te dimenzije nisu namenjene za ,,sadnju,, plastičnog cveća.
:)
 
Iskreno ne bih ni jednom ,,šumaru,, po završetku faksa uručio diplomu ako uz diplomski ne donese svoj brucoški Bonzai na uvid. Jbg. diplomski moze i da bude plagijat al Bonzai drvce u saksiji jok.
:)
 
Vrh