Šta je novo?

Zelenilo ulica i bulevara Beograda - Drvoredi, travnjaci, baštice

Mogu oni i sva parking mesta da ukinu, ali to neće rešiti problem, zato što je korenje tog drveća diglo i deo trotoara, koliko sam razumeo. @Anonymo96 je objasnio kako to treba da se radi. Dakle, kada se postave betonski prstenovi, i u njih posade stabla, korenje se usmerava da raste u dubinu, a ne u širinu. Na taj način, em što korenje ne diže asfalt, ploče, kocke ili nešto četvrto, em što samo drveće postaje stabilnije, i manje su šanse da prilikom oluje, jačeg vetra ili snežnih padavina, isto bude oboreno.​
 
To sve stoji i slazem se da tako treba da se radi, samo steta da seku drvo koje tu vec pravi hladovinu i da ga zamene nekim pruticem.
 
Да је памети па да тек приликом реконструкције паркинга изваде стара стабла(након што раскопају паркинг) и пребаце их на неко друго место.
 
Ako je moguće da ih prenesu sadišom, bilo bi dobro da tako i urade, mada na osnovu opisa štete koju su stabla načinila, nisam nešto siguran da je izvodljivo. Naravno, sve ovo uzeti sa rezervom, jer nemam tačan uvid u veličinu drveća.

Generalno, trebalo bi da se uradi (što je kod nas u rangu najnerealnijih SF filmova) baza sa lokacijama po gradu, gde drveće ne može da se sadi slobodno, već bi trebalo da bude sa prstenom, i da se prilikom rekonstrukcija ili zamena sadnica konsultuje baza, pre početka radova. A to može i u najobičnijoj Excel tabeli da se uradi.
 
Oko Nove godine su sadili četinare oko moje zgrade. Slike nisu baš najbolje, slikano na brzinu i u sumrak. Neke su sadili u rupe iz kojih su izvađena trula stabla. Za razliku od prošlogodišnje sadnje, ovde su dosta stabala sadili sa ovim rebrastim cevima za zalivanje, koje ujedno služe i u svrhu zaštite biljaka od oštećenja, zato što su oko stabala cevi.​





















 
Poslednja izmena:
Što se tiče gore napisane akcije u BZĐ, tu izgleda imamo onaj stari problem, a to je velika greška prilikom projektovanja parkinga gde je stablo stavljeno između parking mesta, bez dodatnog slobodnog prostora.
Screenshot 2023-01-16 092222.jpg

Skoro svi parkinzi na NBG gde je ovako rađeno su ostali bez tog drveta ili je drvo diglo asfalt (ili raster ploče).

Kao što je opisano, potrebno je koren zaštititi i projektovati parking da gde je planirano drvo postoji pola metra-metar dodatnog prostora.
 

САВСКИ ВЕНАЦ СПРОВОДИ МЕРЕ ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ И ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ
🔺️


У оквиру континуиране акције садње дрвећа на Савском венцу заменик председника општине Урош Трипковић учествовао је у садњи садница јавора, граба и црвене шљиве у улицама Милована Миловановића и Сарајевска.

💠
Према речима заменика председника општина Савски венац наставља са акцијом садње дрвећа како би било што више зеленила на територији општине, што је важно за заштиту животне средине и чистији ваздух. Тим поводом Трипковић је истакао непроцењиву вредност коју има свако засађено дрво у процесу побољшања квалитета ваздуха који удишемо.

💠
-Желимо овом акцијом да пошаљемо поруку о важности екологије и као Општина наставићемо да се одговорно односимо према животној средини. Драго ми је што се често јављају наши суграђани са иницијативама о уређењу зелених површина и на тај начин нас мотивишу да заједно градимо једно здравије друштво које је уједињено око истог циља, а то је очување природе-изјавио је Трипковић.

💠
Општина Савски венац препознала је значај екологије и показала бројним пројектима да је еколошки одговорна општина која брине о очувању природе и заштите животне средине.
👉
За добробит садашњих и будућих генерација Општина редовно реализује пројекте који дају резултате и доприносе чистијем ваздуху, здравијој животној средини и бољем квалитету живота.

Акција садње спроведена је на ицицијативу грађана и Општине Савски венац, а уз стручну реализацију и надлежност ЈКП „Зеленило Београд“ под чијом ингеренцијом се налази уређење овог локалитета.​

Milovana Milovanovica sadnja 1.jpg


Milovana Milovanovica sadnja 2.jpg


Milovana Milovanovica sadnja 3.jpg


Milovana Milovanovica sadnja 4.jpg


izvor: FB Savski venac
 
Трипковић је истакао непроцењиву вредност коју има свако засађено дрво у процесу побољшања квалитета ваздуха који удишемо.
Kolika je ta neprocenjiva vrednost?

Naravno da je bitno sađenje drveća, ali time se ne rešavaju problemi individualnih ložišta, kao ni nemanja filtera na TE.
 
Што је најтужније нама је ваздух најзагађенији (управо због индивидуалних ложишта) - зими, током јединог годишњег доба када је дрвеће без лишћа. Осим ако је Трипковић нашао начин да гола стабла подижу квалитет ваздуха ова акција је чист greenwashing
 
Ali i jedinog godišnjeg doba kada se masovno grejemo na ta pomenuta individualna ložišta.

Uzgred, mnogo je lakše slikati se sa lopatom u ruci i sadnjom drveća koju obaljaju radnici Zelenila, nego li se pozabaviti sa konkretnim problemima.​
 
U Skadarliji menjaju onaj buđavi malč ovom krupnom crvenkastom rizlom...

Deluje daleko urednije, a nadam se da će biti i malo odbojnije za kučiće nesavesnih vlasnika.

c6c6b2115ade7be76d96b1335ee0117b.jpg


Послато са SM-A528B помоћу Тапатока
 

Хитни радови ЈКП-а „Зеленило – Београд”


Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд” данас ће извршити хитне радове на орезивању и сечи стабала у Улици војводе Богдана, на потезу од Игманске до Улице Ћирила и Методија, најављено је из овог предузећа.

Како се наводи, радови су планирани од 8 до 14 часова, при чему ће један део саобраћајнице бити привремено затворен.

Радови се врше у складу са чланом 15. Одлуке о уређењу и одржавању паркова зелених и рекреационих површина. Према овој одлуци, предузеће је дужно да са јавне зелене површине, према годишњем програму, уклања стабла или делове стабала која су сува, оболела, физиолошки презрела, са аспекта безбедности критична (стабла у процесу изваљивања, ризично нагнута, високо израсле крошње и сл), оштећена од елементарних непогода, саобраћајног удеса и слично, као и да примењују редовне мере неге.

 

У плану радови на поправци заливног система


Из ЈКП-а „Зеленило – Београд” су саопштили да је у четвртак, 23. марта, планирана поправка заливног система на вертикалним зеленим зидовима у Булевару војводе Мишића и Булевару ослобођења код „Франша”.

Због несметаног извођења радова, неопходно ће бити затварање брзих трака на наведеним локацијама, у Булевару војводе Мишића од 9 до 10.30 часова, у смеру од Сајма ка Обреновцу, са преласком на другу страну, као и у Булевару ослобођења од 10 часова до завршетка радова, у смеру од града ка ауто-команди.

 
Bulevar vojvode Putnika od Topčiderskog parka do Topčiderske zvezde?
 
Da li neko zna, gde se može odneti jelka da se zasadi, sa busenom je?
 
Vrh