Šta je novo?

Zelenilo ulica i bulevara Beograda - Drvoredi, travnjaci, baštice

20241206_101147.jpg

Novi Beograd je prepoznatljiv po svojim sirokim i dugackim pesackim(razdelinm) ostrvima na svojim bulevarima. Zao mi je sto stoje onako gola, propala i neuredna. Predpostavljam da bi se hortikulturno sredjivanje bilo nesto sto ne bi kostalo mnogo novca, a imam utisak da bi promenilo lice Novog Beograda. Nisam samo siguran koje ukrasne biljke podnose te uslove saobracaja i gasova.... mozda Zex ili jovanovm znaju bolje...

Oduvek sam se odusevljavao borovima u Rimu (Pinus Pinea), pitam se kako bi to kod nas islo i gde bi mogao da bude postavljen...
Razgovarao sam o tome sa nekim ljudima iz Zelenila.
Kazu da nemaju dovoljno ljudi, vecina ljudi im radi u administraciji.

Највећи део зеленила Новог Београда и не захтева одржавање и специфично је биран да не би захтевао одржавање. Нека замене социјалну помоћ радно способним људима социјалним запошљавањем за честиту плату, седење у затвору за злочине без директних жртава замене друштвено корисним радом и преусмере те ресурсе у сађење нових младица и жбунова који већ за 2-3 године могу да преживе сами за себе

То, уз сарадњу са локалним становништвом је и више него довољно да град са буџетом од, колико беше - 1,7 милијарди евра(?), потпуно озелени

Sadnja u bloku 70

IMG_6192.jpeg

IMG_6193.jpeg

Verovatno niko ne zna razlog, ali da li je ovo drvo moralo da bude poseceno. Tu je stajalo ogromno drvo u pionirskom parku

470149242_998041665693991_704831189926918458_n.jpg
470144316_998041672360657_6092534452084751048_n.jpg

ЈП “Србијашуме” у духу добре сарадње са Војском Републике Србије је даривала Команди за обуку један хортикултурни парк у срцу Београда у касрни “Топчидер”. Акција додатног озелењавања ће допринети дугорочном унапређењу степена пошумљености и квалитета ваздуха у Београду али ће допринети и очувању људксог здравља

Vrh