Šta je novo?

Zelenilo ulica i bulevara Beograda - Drvoredi, travnjaci, baštice

20210128_225409.jpg

Jel to nešto raskrčivano? Čini mi se da je bila nešto gušća šuma prošle godine kada sam bio.

Beč (Vesić na aparatima)

https://twitter.com/MilosSQL/status/136 ... 49/photo/1

Друг Дражић
@MilosSQL
·
2 ч
Одговор за
@MilosSQL
ту ђе је корене пустио треба да буде станица подземне у2 и у5 па га хтјело посјећ, ал после притиска га ипак преселило у парк код парламента, осамдесет година му је

prebaivanje platana bec.png

Našao sam i vest u originalu https://www.derstandard.at/story/200012 ... n-standort

Озелењавање средње зелене разделне траке у Цвијићевој улици

Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд” започело је радове на уређењу и озелењавању средње зелене разделне траке у Цвијићевој улици, саопштено је из овог градског предузећа.

Радови су започети на делу Цвијићеве улице од раскрснице са Рузвелтовом, на потезу до раскрснице са Улицом Старине Новака, и наставиће се дуж целе улице.

Средњу зелену разделну траку Цвијићеве улице после радова красиће више хиљада садница разних врста украсног шибља и перена, шест стабала јапанске трешње и пет стабала руја.

Пажљивим одабиром врста биљака стручњаци ЈКП „Зеленило – Београд” омогућили су да зеленило, које ће красити разделну траку, има континуитет цветања кроз различита годишња доба.

Већ од фебруара, својим жутим цветовима површину ће улепшати врста шибља – зимски јасмин (Jasminum nudiflorum). Њега ће у цветању, током марта и априла, заменити стабла јапанске трешње и руја, а од априла до јуна цветаће шибље тамариса. На овој површини биће засађено и 36 садница олеандера, који ће цветати током читавог лета, као и 30 садница јуке и 1.400 садница лаванде.

Украсне перене различитих врста, које ће бити засађене дуж разделне траке, такође ће допринети лепоти ове зелене површине. За јесењи изглед површине, осим ових биљака, највише ће бити заслужне саднице котонастера.

На читавом потезу на ком ће се вршити садња биће постављен аутоматски систем за заливање који ће биљкама омогућити успешан опстанак.

По завршетку радова амбијент читаве Цвијићеве улице добиће потпуно другачији изглед. Озелењавањем ове прометне саобраћајнице не постиже се само естетски већ и еколошки значај за окружење. На овај начин уређена разделна трака допринеће амортизацији негативних утицаја саобраћаја као што су умањење буке, апсорпција загађујућих честица и издувних гасова, што до сада, због недостатка зеленила, није био случај, саопштено је из овог јавног предузећа.

izvor: beograd.rs

Претпостављам да је ово најбоље место за питати: има ли начина да се дође до података о томе када су сађени а када уништавани дрвореди по Београду? Нерадо линкујем Блиц али овде су лепо скупљене неке од најзначајнијих улица на које мислим https://www.blic.rs/slobodno-vreme/...ecate-ali-srpska-prestonica-nekada-je/ff4yzhs

Који су били конкретно разлози за ово уништавање Београда и када се десило

Vredni radnici našeg Zelenila su se razmileli po blokovima koji su najbliži gradu. Posle razdelnog ostrva u Milentija Popovića, sade se i drveća na slobodnim mestima u Bulevaru Mihajal Pupina. Slike vam dajem na uvid kao dokaz.

U Milana Rakića u delu od Olimpa pa do Rifata ,sade drvored na mestima koja su ostala...dosta mesta je nestalo u proteklim decenijama a na pojedinim mestima je zelenilo vise puta sadilo stabla koja su se kasnije sušila usled nebrige...navijam za ova...

Jel to do fotografije ili zaista kablovi za struju prolaze kroz granje krošnje?

da li neko ima predlog sadnice drveća/drvoreda? u blizini moje zgrade ima par lipa koje su krenule da se ili suše ili da trule, a svakako su posađene preblizu temelja zgrade pa bih sada posadio u dogovoru sa komšilukom nešto na većoj razdaljini da to stigne bar da pusti korenje dok ove lipe ne budu na redu za seču ili ih ne daj bože sruši vetar

Ako su te lipe već sada opasne po okolinu, to treba poseći. Ako ne cele, a ono barem delove koji su suvi i truli. Tako su kod mene u kraju jedno drvo koje je do pola bilo trulo i suvo, posekli taj deo i evo ono već nekoliko godina raste bez ikakvih problema.
Koji kraj je u pitanju i koliko imate prostora za sadnju? Da li taj kraj ima ružu vetrova? Kakvo drveće bi ste želeli, dekorativno ili neko koje pravi hlad?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=828657#p828657:3b73udzk je napisao(la):
milanobelgrade » 04 Мар 2021 08:22 pm[/url]":3b73udzk]U Milana Rakića u delu od Olimpa pa do Rifata ,sade drvored na mestima koja su ostala...dosta mesta je nestalo u proteklim decenijama a na pojedinim mestima je zelenilo vise puta sadilo stabla koja su se kasnije sušila usled nebrige...navijam za ova...
Ponovo slika...ne znam zašto je nestala...

Prilozi

• 20210304_202212.jpg
    20210304_202212.jpg
    791,9 KB · Pregleda: 1.761
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=829076#p829076:271cjy4n je napisao(la):
solecar » Sub Mar 06, 2021 2:53 pm[/url]":271cjy4n]A
Koji kraj je u pitanju i koliko imate prostora za sadnju?
tvoj komšiluk sole, samo što sam ja u lameli a ne u soliteru :lol:

Znači "Žutica". :D
Pa tu ste se baš dosta potrudili sa novosadnjom prethodnih godina, na onom razdelnom ostrvu.
Brest spada u brzorastuće vrste, a najbolje je saditi sibirski brest, jer je on otporan na hladnoću, čak i onu ekstremniju.
Isto i breza može da dođe u obzir, nje smo imali više u naselju, ali su je godinama unazad uklanjali.
Bukva, grab, smrča...

Kada ste poslednji put videli u nekom parku zabranu gaženja trave?!

Zaista ne razumem. Olimp.

Prilozi

• IMG_0401.JPG
    IMG_0401.JPG
    139,6 KB · Pregleda: 1.473
  • IMG_0404.JPG
    IMG_0404.JPG
    168,3 KB · Pregleda: 1.469
  • IMG_0405.JPG
    IMG_0405.JPG
    154 KB · Pregleda: 1.474
  • IMG_0407.JPG
    IMG_0407.JPG
    187,4 KB · Pregleda: 1.471
  • IMG_0411.JPG
    IMG_0411.JPG
    161,1 KB · Pregleda: 1.467
  • IMG_0413.JPG
    IMG_0413.JPG
    180,5 KB · Pregleda: 1.464
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=829699#p829699:2j62znrl je napisao(la):
astrodule » 09 Мар 2021 01:26 pm[/url]":2j62znrl]Kada ste poslednji put videli u nekom parku zabranu gaženja trave?!

Zaista ne razumem. Olimp.

Fudbalski teren je cele godine pod balonom koji se iznajmljuje...klinci sada pošto besplatnog terena nema umesto na terenu za fudbal ,igraju na travnjaku...
Utabaše travu na mrtvo što se nije svidelo upravi...
Olimp je pomalo postao žrtva komercijalizacija...previše ljudi...a premalo prostora..ili sam ja samo nostalgičan pošto sam odrastao tu :)

Vrh