Šta je novo?

Zeleni venac

Mozga bez
Ploču očistiti od tih svu objekata i onda dignutu sve slojeve poda uraditi hidroizolaciju
Pa gore to poplocati ponovo
Ali u gradu nema niko da misli o tome

A da naprave zapravo kopiju Cvetnog trga.... svakom slucaju njegova trenutna geometrija, behaton i ograde vise odgovaraju ovakvom terminusu gradskog prevoza.

Mislim da bi mnogo bolje bilo da se ukloni ta ploca, mada kako najavljuju autobusi vise nece biti tu. Usled toga, sigurno ce zeleti da zadrze plocu da mogu da grade nesto na njoj.

Ploča po mom mišljenju treba da postane zeleni trg-vidikovac. Na obodima sa kaskadnim klupama za sedenje punim zelenila u sredini fontana i možda spomenik. Ovde bih prebacio jednu od najlepših kompozicija - spomenik herojima I svetskog rata sa Novog groblja.

img_3349-jpeg.209050
Ovu nadstrešnicu plato najbolje srušiti, jer jedino služi da nosi na sebi kioske i lokale i tu posaditi drveće.
E vala ovo je ste bas ruglo....

Тераса је као ћошак пројектантски промашај у старту.

Teшко би могао да буде зелени кутак на тераси. Само степениште целом ширином са дрворедом у три нивоа.

Кутак изнад Теразијског тунела је на неки начин и проточан простор, фали ту шире степениште ка Сремској.
Тераса изнад Зеленог венца је ћошак, мртав угао, и подложан скупљању смећа, бескућника и проблематичног света.

Ne bi me čudilo da uzmu da menjaju i Zeleni venac sada kada su BnV i Teglice džema preuzeli i prostor ispod Moskve. Bojim se samo da bi onda opet uzeli da "reše" ceo prostor svojim staljinističkim metodama - izbacili bi i pijacu, i okretnicu, i plato, i sve nafilovali sa deset-petnaest spratova betona, čelika i precenjenog stambenog i poslovnog prostora.

Naravno, očekujem da se sad opet pojavi neki "a šta, jel bolje da sve ostane kako je sad?!" pametnjaković i demagog koji će navijati za rušenje svega i sađenje kulčina. Na mestu gde je klizište i saobraćajno čvorište, jer zašto da ne...

Мислим, увек се тај простор може претворити у парк, а окретница изместити, или линије које се ту окрећу учинити пролазним.

Screenshot (3835).png

Окретница даје живот том простору. Може ту да се уреди зеленило, али је непоходно срушити терасу.

На плочи не може, на тротоару у Југ Богдановој не може. Тако да..
Само све зелено. 🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲

Плоча да лети, лепо степениште целом шиином до портала подземног пролаза, и дуж широког степеништа доста већих жардињера са високим стаблима широких крошњи да направе хлад. Може и неко цвеће успут мада мене увек страх да би било пуно ситног смећа типа пикавци, чепови и сл.

Ено их у таквим жардињерама, као у Новом Саду, у Господар Јовановој и Балканској, сунца не видиш од хлада. 🤣

Ено их у таквим жардињерама, као у Новом Саду, у Господар Јовановој и Балканској, сунца не видиш од хлада. 🤣
Ovo je mnogo veće drveće, ono u Balkanskoj je kao neko žbunje...

Naravno da bi bilo najbolje posaditi visoko drveće, žardinjere sam naveo kao primer u slučaju da se ne ruši ploča.

Нисам мислио у саксије-жардињере већ она бетонска окна, можда сам се лоше изразио.

Нисам мислио у саксије-жардињере већ она бетонска окна, можда сам се лоше изразио.

Ни она не могу бити претерано дубока ако су на плочи, недовољно за већа стабла. А посебна је прича са одржавањем.
Ено доле на К Дистрикту имаш пример, доста садница у бетонским жардињерама је... Иако, колико сам видео, имају дубину око 2 м, одводни систем, изолацију, анти рут, РЗВС, фиксирана су, опет..

Poslednja izmena:
Vrh