Šta je novo?

Zdravlje i rekreacija

Najbolji dani na poslu i čitav taj dan su bili kada sam išao na jutarnje plivanje na bazenu u one valjda biznis termine, od 07-08h.
Prosto uživanje je bilo kao neka aktivna meditacija a ujedno i trening celog tela sa istezanjem.
Još leti gde se pliva na otvorenom u relativnoj tišine i u svojoj traci sve sa meni najzdravijim sunčenjem.

Пливање је најбоља ствар за рекреацију и без обзира на спрему, увек себи можеш да дозираш темпо да ти буде ок. Не грува те као џим, не гојиш се, минимална вероватноћа да се повредиш, спреман си, а раде сви мишићи. Сећам се једном је на цивилни термин на 11. априлу дошао Филип Филиповић. Појма немам шта је ту радио, али сам се одушевио какав је цар. Делили смо траку са једном тетком, да не кажем бакицом (једна трака у круг, 2 смера) и објективно нико никоме није сметао.

Међутим, почео сам да га избегавам базене потпуно зими (мада капирам да пар термина преко зиме није страшно). Хлорчина и утицај на кожу, очи, зубе. Разне инфекције итд. Зими само у терапеутске сврхе, а за то срећом није било потребе годинама. Само лети и само природа, море, Ада, чисте реке, остала језера, али ми то тада замени буквално сву активност (уз неку одбојку на песку) и ако си релативно активан, баш је некако компатибилно. Навикне се тело на неке редовније вежбе (или спортове) и онда нема толиког ефекта ако се рекреативно форсира само једно. Овако је таман.

Наравно, сунчање у право време је апсолутно здравље!

Ja nikad nisam mogao lepo da plivam na Dunavu. Volim da odem da iskuliram tamo, osunčam se, sada i dete stavim na prostirku na travi i tu se igramo, šetam bos po travi-pesku i sunčamo se.
More obožavam, plivam, ronim na dah i SUP smo malo koristili porodično.
Na Adi sam bio ali isto nisam tu plivao.
Od bazena mi je bio i ostao do sada Norcev na Fruškoj gori, radnim danima sam bio nekad i sam tamo. Pa inda sauna, pa hladan tuš pa spavanje i tako u krug.
Želja mi je da vozim bicikli na Kopaoniku.
Plivao sam malo na Bešenovačkom jezeru, ali isto mi nije ništa posebno.
More, plivanje/ronjenje, boks sa vežbama koje uključuju svoju težinu i malo tegovi, klasičan gym ne preferiram trenutno, skijanje, šetnja i ranije vožnja bajsom(sada već 2 god nisam lepo vozio) i da SPA i masaže volim- trenutno tajlandske i sportku posle perioda baš ozbiljnih treninga.

Тренутно пијем антибиотик за уролошку бактеријску инфекцију и парацетамол за болове.
Урадио сам крвну слику и анализу мокраће резултати су следећи:

MID - 19.0, нормала до 13
Добар Холестерол 3.33 односно испод просека
HDL холестерол 1.10.
GRAN мало повишен.
Мокраћа је у реду. Колико сам схватио имам упални процес.

Pa nisi valjda radio analizu mokraće uz antiobiotike koje piješ? Jel ti UK čista?

Poslednjih desetak dana imam probleme sa mišićima noge, i listovi i kvadriceps i onaj iza kako se već zove. Kao da imam hroničnu upalu a nisam ništa radio, osim što sedim na kompu. Moja lekarka kaže da je od toga i da treba malo da šetkam, što i činim, pešačim 4,5 do 5 km dnevno posle posla, ali ne pomaže. Pijem i magnezijum na svoju ruku, mada je on OK, radio sam krvnu sliku. NIsam još krenuo da posećujem specijaliste, ne znam ni ko rešava ovakve probleme, da li fizijatar?, čekam da samo prođe.

Poslednjih desetak dana imam probleme sa mišićima noge, i listovi i kvadriceps i onaj iza kako se već zove. Kao da imam hroničnu upalu a nisam ništa radio, osim što sedim na kompu. Moja lekarka kaže da je od toga i da treba malo da šetkam, što i činim, pešačim 4,5 do 5 km dnevno posle posla, ali ne pomaže. Pijem i magnezijum na svoju ruku, mada je on OK, radio sam krvnu sliku. NIsam još krenuo da posećujem specijaliste, ne znam ni ko rešava ovakve probleme, da li fizijatar?, čekam da samo prođe.
Pored šetnje i istezanja,

Proveri da nije od stolice na kojoj sediš i da li treba da je menjaš. Čak i male razlike u stolicama, ili promene na njima kroz vreme (sabijanje, deformisanje, rasklimanje), mogu da imaju uticaj na osećaj u nogama posle dovoljno sati.

Eksperimentiši i sa visinama. Jedan dan jedna stolica malo višlje, drugi dan malo niže, da ti kolena budu malo iznad visine sedišta kad sediš (ne mogu bolje da opišem). Pa tako sa sledećom stolicom, pa sa sledećom, pa vrti par dana i vidi sa kojom stolicom i visinom ti je najbolje.

Poslednja izmena:
Pored šetnje i istezanja,

Proveri da nije od stolice na kojoj sediš i da li treba da je menjaš. Čak i male razlike u stolicama, ili promene na njima kroz vreme (sabijanje, deformisanje, rasklimanje), mogu da imaju uticaj na osećaj u nogama posle dovoljno sati.

Eksperimentiši i sa visinama. Jedan dan jedna stolica malo višlje, drugi dan malo niže, da ti kolena budu malo iznad visiine sedišta (ne mogu bolje da opišem). Pa tako sa sledećom stolicom, pa sa sledećom, pa vrti par dana i vidi sa kojom stolicom i visinom ti je najbolje.
Ok, hvala probaću. Za sada se trudim da ustajem češće, ali bez nekog efekta. Više se bojim da nije simptom boleštine neke, inače sam 1980 godište nekako je rano za ovo. Ili ja tako mislim.

Довољно је мало подићи/спустити столицу, и ако се седи дужи период то се осети на ножним мишићима.

Da je bolest, u 95% slučajeva ne bi boleli mišići. I svakako ne bi isključivo ti na kojima se sedi odnosno ustaje i seda.

Pošto smo svi jako različiti (dužina butne kosti, dužina potkolenice, dužina torzoa, dužina ruku, svašta nešto...) mora svako da isproba za sebe i da vidi šta mu odgovara. Naravno, to mora da traje po par sati, jer se od probanja na par minuta ne oseti razlika i bilo kakvo žuljanje, nego tek posle dovoljno vremena.

I moj ti je savet da ne ganjaš ništa samo zato što deluje skupo, fensi i """gejmerski""" nego ono što proceniš da odgovara tebi i tvom telu. Nekome je super i u onim office foteljama ko na oblaku (najčešće ako su lagani), nekome u 30 godina staroj ravnoj sa tvrdim tapacirungom, a nekome pak odgovaraju i one najjednostavnije i bez naslona za ruke. Mora čovek da proba i da obrati pažnju kako reaguje telo i kakva mu je konstitucija.

I izbegavaj savijanje nogu ispod sedišta. Neka stopala nose svoju, i težinu potkolenica kad se sedi (u stolici).

Poslednja izmena:
@nensav ako ništa nisi promenio kod sedenja, onda ne bi trebalo da je do stolice, plus što te boli cela noga.

Opet, čudno je da te boli i prednja i zadnja loža i list, tj. sve zajedno.

Da je "samo" sa strane do lista, onda bih posumnjao na išijalgiju ili onaj pirifirormis mišić što je često stegnut i pritiska taj nerv što ide skroz do stopala.

Ljudi, svi znamo, ali prosto je neverovatno koliko ovaj način života nas bukvalno ubija.

Sedenje, mirovanje, jednolični pokreti - katastrofa.

Znam da nas mrzi da se pomerimo, naročito ako je udobna stolica, toplo nam je, ali moramo se kretati. Barem jednom u sat vremena se mora ustati i malo promuvati po kancelariji, sobi, gde god.

Stepenice umesto lifta do 3 sprata, jedna stanica ranije izađi iz busa. Ne drndati mobilni dok šetamo...

I nije problem dok ne dođemo do 40 godina, ali posle će sve doći na naplatu (a nekima i već u 30-im)

Ako ti je lakše, sve nešto bole noge, takvo vreme ovih dana.

@nensav ako ništa nisi promenio kod sedenja, onda ne bi trebalo da je do stolice, plus što te boli cela noga.

Opet, čudno je da te boli i prednja i zadnja loža i list, tj. sve zajedno.

Da je "samo" sa strane do lista, onda bih posumnjao na išijalgiju ili onaj pirifirormis mišić što je često stegnut i pritiska taj nerv što ide skroz do stopala.

Ljudi, svi znamo, ali prosto je neverovatno koliko ovaj način života nas bukvalno ubija.

Sedenje, mirovanje, jednolični pokreti - katastrofa.

Znam da nas mrzi da se pomerimo, naročito ako je udobna stolica, toplo nam je, ali moramo se kretati. Barem jednom u sat vremena se mora ustati i malo promuvati po kancelariji, sobi, gde god.

Stepenice umesto lifta do 3 sprata, jedna stanica ranije izađi iz busa. Ne drndati mobilni dok šetamo...

I nije problem dok ne dođemo do 40 godina, ali posle će sve doći na naplatu (a nekima i već u 30-im)
Ma, čudno je, ne mogu dobro da opišem. Ne bole me svi mišići istovremeno. najviše me muči zadnja ložai, pa kvadriceps, ponekada list. On najređe. I nije to neki neizdrživi bol, više ka tremor kao onaj osećaj pred grč. Imam osećaj da grč može da dođe u svakom trenutku posebno na listu. Tokom šetnje bol se gubi, ali kada odmaram posle se vraća. Često i noću me probudi. Ja sumnjam na lošu cirkulaciju. Ne verujem državnoj doktorki verovatno ću privatno, samo ne znam koji specijalust je najbolji za ovo. Dao sam sebi još ovu nedelju da vidim da lu će nestati. Inače šetkam oko stola ne sedim nonstop kao ranije

Ma, čudno je, ne mogu dobro da opišem. Ne bole me svi mišići istovremeno. najviše me muči zadnja ložai, pa kvadriceps, ponekada list. On najređe. I nije to neki neizdrživi bol, više ka tremor kao onaj osećaj pred grč. Imam osećaj da grč može da dođe u svakom trenutku posebno na listu. Tokom šetnje bol se gubi, ali kada odmaram posle se vraća. Često i noću me probudi. Ja sumnjam na lošu cirkulaciju. Ne verujem državnoj doktorki verovatno ću privatno, samo ne znam koji specijalust je najbolji za ovo. Dao sam sebi još ovu nedelju da vidim da lu će nestati. Inače šetkam oko stola ne sedim nonstop kao ranije
Da li se redovno istežeš?

Ne treba pripisivati čuda istezanju.

Jeste korisno u nekim situacijama (kao što je opisano u ovoj temi), ali mislim da je ono najviše dobro za leđa u slučaju dugotrajnog sedenja.

Problem je što kada krenemo da osećamo neki bol, to je znak da smo već dosta propali i da je potrebna korenita promena (i što se ishrane i što se se tiče fizičke aktivnosti) i ta promena je proces koji treba da traje godinama, tj. da postane deo našeg života.

Postoji i deo oko starenja, ali tu je više psihološki problem da prihvatimo da ne možemo više da radimo ono što smo mogli i koliko smo mogli do pre 10 godina.

I mora se naučiti slušati svoje telo. OK je uzeti trenera, nutricionistu, stručnjaka, ali ne mogu oni biti sa nama 24/7/365 i izvršiti prilagođavanje trenutnoj situaciji (pojačani obim posla, više slobodnog vremena, neki bolovi, privatne obaveze...)

Moram da priznam da nisam obraćao pažnju na istezanje. Ranije sam dosta bio aktivan, trčao po desetak km, pešačio, vozio bicikl, planinario u dvedestim godinama, i retko kada bi se istezao, Nisam razvio tu naviku, možda je ovo što se sada dešava posledica.

Moram da priznam da nisam obraćao pažnju na istezanje. Ranije sam dosta bio aktivan, trčao po desetak km, pešačio, vozio bicikl, planinario u dvedestim godinama, i retko kada bi se istezao, Nisam razvio tu naviku, možda je ovo što se sada dešava posledica.
Ako radiš sedeći posao, moraš bar jednom nedeljno u teretanu ili u kućnim uslovima sat vremena vežbe za sve grupe mišića.
Ne valja kada se stoji ceo dan, a ne valja ni kada se sedi. Teško je naći idealan posao, što bi rekao Šurdilović.

Ako radiš sedeći posao, moraš bar jednom nedeljno u teretanu ili u kućnim uslovima sat vremena vežbe za sve grupe mišića.
Ne valja kada se stoji ceo dan, a ne valja ni kada se sedi. Teško je naći idealan posao, što bi rekao Šurdilović.
Znam to, od kada su počeli problemi više ustajem, šetam posle podne, u teratanu ne idem, imam averziju prema njoj, nisam nikad trenirao tamo, više volim šetnje, dok sam živeo na Banovom brdu redovno sam trčao na Košutnjaku, ovdei nemam uslove za to pa više pešačim.
Čarape i cipele me ne stežu. Idem u patikama i udobnim pantalonama na posao

Mora da se vežba sa tegovima, jednostavno mora ako želiš da ti kvalitet života ne opada drastično.

Nisu tegovi lek za sve, ali za mišiće i kosti mnogo pomažu u usporavanju starenja (propadanja).

Ja vama ne mogu da opišem benefite mrtvog dizanja. Od kada sam krenuo da ih radim, nemam problema sa leđima, a dešavalo se da me bole posle dužeg ležanja i slično.

Naravno, to je samo deo. Mora se paziti i na držanje (mnogi smo pogrbljeni pa moramo stalno da se podsećamo da se ipravimo).

Imao sam problem sa ledjima i otišao kod drugarice koja je fizioterapet, sredili mi to sve i kaže ona "od sad kada izlaziš drži čašu/flašu u levoj ruci :)", leva strana je bila problem. Kaže mišići ti atrofirali. Reko kako bre atrofirali, radio pola života na gradjevini, bio aktivan u teretani, plivanje... kaže "i onda si seo u kancelariju" :) U principu ne valja kad se ne krećeš, ne valja kad se mnogo krećeš... teško je naći balans ali ako si bio aktivan suština je da ne smeš dozvoliti naglu neaktivnost. Slično bilo i sa petnim trnom, kažu mnogo si se kretao, trčao pa se deo pete kalcifikovao. Dakle treba biti aktivan ali treba i odmoriti jer nemamo više 20god. Kad zadješ u posle 40te nije više isto kao kad si mlad. Kažu nema zdravih posle 50god samo nedovoljno testiranih :)

Radio ne radio, kicmi vreme ide :) meni trenutno mnogo pomaze da samo visim na vratilu, nekoliko puta dnevno, sto duze mogu. A dokle ce, videcemo...

Vrh