mogao bih da se složim. mladi korisnik još mora da kuje gvožđa u životu, pa i dve godine istorije da izuči, da bi čovečanstvu u amanet, recimo 15. marta 2025, mogao da ostavi jednu ovakvu misao:
dirljivo sagledavanje stvari iz druge perspektive i još potresnija briga za imovinu čestitih privatnih prevoznika (naravno, prošarana sa par opštemestaških odvraćanja pažnje od suštine). poruka koja je, ispostaviće se, bila dosta indikativan uvod za višemesečni ciklus potuljene apologetike vlasti i sve agresivnijeg skakanja za oči svakome ko se usudi da iznese neku kritiku na račun s uma sišavših saobraćajnih rešenja u ovom gradu. autor će povremeno, i sve češće, svoje poruke obogaćivati informerovskim rečnikom i iskakati iz saobraćajne tematike samo da pozdravi žiku. vremenom će bledeti autorove kritike na račun nekih drugih višemesečnih zastoja u gradu, onih čiji uzročnici nisu studenti. eventualno će ih tako usput pomenuti, da bi se uhvatio zalet za raspaljivanje prema onima koje je u početku naciljao. zao čovek će primetiti da u ovoj kvalitetom nabijenoj poruci nekako nedostaje to da grad i vlast imaju neki instrument da one koji ne postupaju po istim pravilima kao gsp privede poznaniju propisa. autor će primetiti da je važno da grad ima jaku svoju firmu, što nekako implicira da neko toj firmi pokušava da oduzme taj status (valjda nije napisao tek tako), ali opet će nekako promašiti da se osvrne na to ko je u pitanju. ne znam zašto na poslu (ako je u gsp-u) mora tri puta da meri svaku reč, ali eto... srećom na forumu ne mora.
autor će se vremenom baš uživeti u ulogu samozvanog pi-ara ili oficira za vezu sa gsp-om, jedinog ovlašćenog da ocenjuje koja kritika je ozbiljna, a koja nije. jer on je proverio i nema tu ništa, da vam on kaže pouzdano. pozivaće na to da se ne lomi preko kolena, da treba čekati da se najave ozvaniče ili da se počne s realizovanjem (pošto, jelte, praksa pokazuje da smo uspešno zaustavljali ono što je u fazi realizacije). imaće uvek opravdanje. relativizovaće do besmisla.
bender me zove starim sns-ovcem, a i nisam baš nimalo emotivno investiran u studentske proteste. no, lepo vaspitanje nalaže da se onome ko prodaje testise za bubrege to naglas i kaže.
To je ono što ja pričam, ne možeš normalno da mi odgovoriš, nego kao filozof amater, fensi slovima na distanci i sa visine. To bi kao trebalo da me pogodi nešto ili šta. Ja svačiji stav poštujem, ako stoji iza njega, iako ume to da argumentuje. Poštujem čak i one koji bi na silu da smene vlast, al to se zna kako se radi svuda u svetu. Teška organizacija, zna se šta sve mora da padne, i kako se vlast preuzima, mora se jurišati na institucije, popiti batine od pendreka uz suzavac kao osveženje. Puč se ne dešava šetnjom po pešačkom prelazu. Za to mora da se da nešto, mora se malo i žrtvovati, jer su nekada, ne tako davno, i bogati živote davali za ideale. Ja svakako nisam za nasilno rušenje i revoluciju, al ljude spremne na žrtvu za ono u šta iskreno veruju i te kako mogu da razumem i poštujem. Samo, mislim i da ovo danas nije isto kao prilike pred peti oktobar. Na primer,
@Bender Rodriguez ima malo oštriji nastup nekad, stav koji i te kako brani. Ne mora se čovek složiti sa njim uvek, al poštujem to kod ljudi. I uvek piše lepo za razliku od tebe kad ga već spominješ. Ovo tvoje me mrzelo i da pročitam do kraja.
Ja sam se više osvrtao na trenutno stanje u društvu i državi, nisam nešto pisao o GSP-u i javnom prevozu u prethodnom postu, iako je to tema faktički, pa da ne trujemo previše. Dosta toga je i
@Alex_BG već rekao, i lepo primetio pojave u vidu konstantnog trovanja mozga. Vidim da se piše i da smo u ratu, ja vala nisam ni sa kim, ma koga podržavali, i ma šta mislili. Demokratija mu dođe kao neko pravo da ljudi biraju, i da zbog toga ne budu pljuvani, ponižavani, nazivani sendvičarima, botovima i sl., a to je ona agresija o kojoj sam pisao. Takva retorika me i sprečava da sa ljudima pričam opušteno o politici, pa se s toga reči često moraju vagati, jer ne vidim poentu da se sa bilo kim, pogotovo sa ljudima koje ne znam, hvatam za gušu, metaforički rečeno. Šta dobijam time, kidam svoje nerve. Isključivost ne vodi apsolutno ničemu. Imao sam i ja usijanu glavu nekad, normalno za klince, al ne i za čoveka koji uskoro ulazi u petu deceniju života. O bolesnoj pojavi u društvu, dovoljno govori koliko su deca uvučena u sve ovo. Mene su i te kako roditelji štedeli kad sam bio mali, iako su 90-te bile vrlo ozbiljne godine u poređenju sa ovim što imamo danas. Deca predškolskog uzrasta se uče da pumpaju, skoro slušam mamu kako detetu od pet godina priča kako nešto ne mogu da imaju i pokazuje na Ćacilend, skoro na dečijem rođendanu, uzrast osam do deset godina, deca skaču i viču ko ne skače taj je ćaci. Za moj pojam roditelji te dece imaju teške tripove u glavi, tako se ponašaju i u školama, bahato, bezobrazno, taman da se profesorima i nastavnicima život zgadi, a još kad ih izbombarduju viber grupama. E vidiš, ja ne želim da učestvujem u takvoj vrsti ludila, jer to za mene jeste jedno ludilo, opterećenost jednim čovekom do razmera koje meni ne dopiru do mozga. Ovim završavam raspravu sa moje strane na ovu temu. Zaista želim da uživam u ovom forumu, a ne da se nerviram i raspravljam sa pojedincima bez ikakvog smisla i potrebe, ako vidim da tu ne može biti normalne komunikacije.