Комунални полицајци наоружани палицама
линк http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Komunalni-policajci-naoruzani-palicama.sr.html
п.с.
Мислим да би ову тему могли преименовати у Закон о главном граду - Комунална полиција пошто ми се чини да се ове две теме надовезују
извор ПолитикаНови чувари реда мораће да прођу шестомесечну обуку Министарства унутрашњих послова
Непрописно паркирање, улична продаја, гласна музика, одлагање отпада на непредвиђеним местима, неред око градских пијаца – само су неки од проблема које би до краја 2009. године требало да реши комунална полиција. Они ће бити у униформи, без ватреног оружја и највероватније ће имати палице, сузавац и возила. Имаће овлашћење да легитимишу и задрже изгреднике до доласка полиције и да привремено одузму предмете, најавио је јуче Милан Марковић, министар за државну управу и локалну самоуправу.
Он је на округлом столом „Комунална полиција – нова надлежност градова” у „Сава центру”, на коме је представљена радна верзија закона о комуналној полицији, нагласио да Србији недостаје ефикасна служба која ће се бавити проблемима који су у „сивој зони”. Према његовим речима комунални полицајци мораће да прођу обуку Министарства унутрашњих послова која неће трајати дуже од шест месеци и најавио да ће предлог закона бити упућен Скупштини Србије до краја ове године.
Владан Луковић, председавајући градске комисије за израду овог закона, тврди да је Београд највише заинтересован за увођење комуналне полиције. Он је подсетио да је по одлуци Драгана Ђиласа, градоначелника, образована комисија која треба да предложи решења у изради тог закона.
– Постојале су концепцијске разлике о томе да ли постојеће инспекције на нивоу града треба да буду преведене у комуналну полицију или да се формира потпуно нова служба. Сложили смо се да се на нивоу града, а надамо се да ће то прихватити и остали градови, формира посебна управа која би се састојала из два дела – један би чинили сви инспекцијски органи, а други би била комунална полиција – истакао је Луковић.
Он сматра да би уз рад комуналне полиције и рад инспекцијских служби добио прави смисао. Готово је свакодневна појава да инспектор нема могућност да казни несавесног грађанина, јер нема право да га легитимише, па самим тим му не може упутити никакву меру. Такође, неопходно је сасвим променити казнену политику.
– Треба увести озбиљне новчане казне како би рад комуналних полицајаца имао смисла. Казна за непрописно извођење паса у парковима је 250 динара, што је један од разлога зашто суграђани не поштују прописе – закључио је Луковић.
Д. Спаловић
[објављено: 06/12/2008]
линк http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Komunalni-policajci-naoruzani-palicama.sr.html
п.с.
Мислим да би ову тему могли преименовати у Закон о главном граду - Комунална полиција пошто ми се чини да се ове две теме надовезују