J. D. P. - M. St, 06.10.2008
Trajnog rešenja ulične prodaje u prestonici još nema
PODZEMNI prolaz na Zelenom vencu je i posle uređenja - ruglo najužeg centra grada. Kartonske tezge, prljavština, razlupani panoi, dreka uličnih prodavaca i dalje su svakodnevna slika najprometnijeg prolaza u Beogradu. Potez od Vukovog spomenika do Cvetkove pijace u Bulevaru vrvi od gužve koju prave nelegalni trgovci. Tržišna inspekcija prošlog meseca je u Savskom vencu, Čukarici, Zemunu i Novom Beogradu zaplenila robu u vrednosti od 754.000 dinara, ali to, očigledno, nije dovoljno da bi se konačno sprečila ulična prodaja u prestonici.
- Prinuđena sam da svaki dan prolazim ovuda i diže mi se kosa na glavi - priča
Vesna Karanović po izlazu iz podzemnog prolaza. - Jedna "prodavačica" je u ponedeljak postavila kutije sa robom gotovo na stepeništu. Još kada se oko nje okupe kupci mimoilaženje je nemoguće. Čula sam da inspekcija dežura do popodnevnih sati, ali su u "špicu", kada se ljudi vraćaju sa posla, tezge uvek tu. Bojim se da ću ovako da se "provlačim" kroz Zelenjak do penzije.
U
inspekciji opštine Savski venac, međutim, kažu da je situacija sa uličnom prodajom na njihovoj teritoriji zadovoljavajuća.
- Naši inspektori u saradnji sa tržišnim inspektorima i policijom svakodnevno dežuraju u podzemnom prolazu na Zelenom vencu - kaže
Leposava Petrović, načelnica inspekcije u ovoj opštini. Dežurstva traju od 8 do 19 časova, pa u tom periodu nelegalne prodaje gotovo da nema. Dežuramo i u Kameničkoj ulici, u parku kod Ekonomskog fakulteta, a imamo i stalne akcije u Višegradskoj i Pasterovoj.
Na Slaviji, kod Nemanjine i okolnim ulicama inspektori su prisutni do 16 časova jer smatramo da za kasnijim proverama nema potrebe.
Uprkos tome, sugrađani se kroz "kartonske prodavnice" provlače i u toku dana. Ulični prodavci lako skupe čaršave na kojima izlažu robu, pa inspektori retko uspevaju da im napišu prekršajne prijave. Dešava se i da trgovci u "opštoj bežaniji" ostave robu i pobegnu. Inspektorima tada preostaje da zaplene robu i napišu prijavu koja neće stići ni na čiju adresu.
Najveću muku sa uličnom prodajom imaju Zvezdarci. Bulevar je, kažu u ovoj opštini, uvek bio centar nelegalne trgovine. U poslednje vreme su i nezadovoljni trgovci iz "Depoa" počeli da iznose robu na ulicu. Ne isplati im se, tvrde, da plaćaju porez i zakup tezgi dok god imaju konkurenciju na ulici.
- Opštine nisu nadležne za ovakve probleme, ali mi smo ipak pokušali da osposobimo Bulevar za normalnu šetnju - priča
Miloš Petrović, pomoćnik predsednika opštine Zvezdara. - Naša akcija je trajala od 25. juna prošle godine do 17. maja. Prodavci su, uprkos tome, i dalje na ulici. Problem se mora reštiti na nivou grada, kada Tržišna inspekcija i policija odluče da urade posao do kraja. Tada ćemo im se pridružiti, jer nas Zvezdarci svakodnevno zovu i žale se, misleći da smo mi odgovorni za ruglo na Bulevaru.
KOMUNALNA POLICIJA
NAJBOLJE rešenje za sprečavanje ulične prodaje bilo bi, smatraju u Tržišnoj inspekciji, osnivanje komunalne policije.
- Nelegalna trgovina na ulicama je dugogodišnji problem Beograda za koji je potrebno radikalno rešenje - kaže Radenko Ćetković, načelnik gradske Tržišne inspekcije. - Uvođenje i aktivnost komunalne policije, koja bi imala mnogo veća ovlašćenja, očistilo bi naše ulice od "kartonskih trgovaca". Oni će imati ovlašćenja da nesavesne prodavce legitimišu i odmah im ispišu kaznu. Naši inspektori to ne mogu bez prisustva policije.
Osnivanje komunalne policije čeka zakon čiji bi nacrt uskoro trebalo da bude napisan. Ova služba će osim nelegalne trgovine kontrolisati i nečistoću, javne površine, gradski prevoz, taksi službe. Kada je reč o urbanizmu, komunalna policija će biti nadležna i za kontrolu izgradnje objekata i prisustvovaće rušenju nelegalno izgrađenih objekata.
BROJKE:
48 KONTROLA I ZAPLENA IZVRŠILA TRŽIŠNA INSPEKCIJA TOKOM PROŠLOG MESECA
300.000 DINARA VREDNOST ZAPLENJENE ROBE U OPŠTINI ČUKARICA