Evo oko čega su se đubrad posvađala:
Delez fingirao firmu, izneo iz Srbije 130 miliona evra?! Tabaković: "Zabrinuta sam, neka se ljute koliko hoće"
Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je ne brine mogućnost da će zbog ograničavanja marži, nakon najave kompanije Delez o zatvaranju pojedinih objekata i otpuštanju radnika, i drugi trgovinski lanci krenuti sa tim i napomenula da je Delez ranije izbegao plaćanje poreza našoj državi na ostvarenu dobit od 120 ili 130 miliona evra "fingiranim postupkom likvidacije".
Ona je istakla da je država u donošenju uredbe o ograničavanju trgovačkih marži postupila na osnovu preciznih podataka i analiza.
"Mene ne brine ova najava, iako nisam prvonadležna, a koliko vidim ne brine ni ministarku unutrašnje i spoljne trgovine Jagodu Lazarević koja je vrlo hrabro u ovo ušla, jer je prvo prikupila sve potrebne informacije i podatke, pa onda krenula zajedno sa ostalim članovima Vlade Srbije u mere. Znači, kad imate precizne podatke, onda možete i da donosite ispravne odluke", rekla je ona je na prezentaciji "Izveštaja o inflaciji - novembar 2025" u NBS-u.
Prema njenim rečima, Delez je svojevremeno trebalo da isplati oko 120 ili 130 miliona evra dobiti i na tu sumu plati porez državi Srbiji, ali je taj iznos prebacila na račun kompanije ćerke, registrovane na istoj adresi gde je i Delez, pa kad je prošao zakonski rok koji Zakon o privrednim društvima dozvoljava, oni su taj novac izneli bez dinara plaćanog poreza osnivaču u Belgiji, odnosno svojoj matičnoj kompaniji.
"Fingiran postupak likvidacije da bi se iz države Srbije iznela dobit bez plaćanja poreza. Možete da zamislite. Nisam ja ostala nema na to. Sve je evidentirano u zapisnicima i njima sam rekla sve u lice kad su došli na razgovor kod nas, jer mi redovno održavamo kontakte, a onda obično bude, nisam ja bio tu, to je bio prethodni direktor. Ja ne znam, ali to je kontinuitet poslovanja Deleza i dokaz da nekome nikada nije dovoljno profita, ali ni poštovanja domaćina države, domaćina koji ti obezbeđuje uslove da zaradiš toliki novac", rekla je Tabakovićeva.
Ona je istakla i da su najteži oblici korupcije "uvezeni sa velikim igračima" i da pojedine globalne korporacije koriste tržišne pozicije za monopolističko ponašanje.
Tabakovićeva je naglasila i da je najmanje što očekuje da Deleze ili bilo ko, nasledi onu Volmartovu strategiju, a to je da ne otpušta i ne prima u radni odnos vlasnik kompanije nego gospodin kupac.
"Kako smo zaboravili tu elementarnu postavku tržišne ekonomije. Da kupci primaju, zapošljavaju i otpuštaju zaposlene. Pohlepa i sebičnost uzima danak, ali se nadam da ćemo, ako hoćemo da opstanemo kao civilizacija i kao društvo, naći meru u svemu", rekla je Tabakovićeva
Dodala je i da predstavnici Deleza "mogu da se ljute koliko hoće“, ali da je sve svoje primedbe spremna da im ponovi i dostavi u zvaničnoj formi.
Guvernerka NBS Jorgovanka TabakoviÄ izjavila je danas da je ne brine moguÄnost da Äe zbog ograniÄavanja marži, nakon najave kompanije Delez o zatvaranju pojedinih objekata i otpuÅ¡tanju radnika, i drugi trgovinski lanci krenuti sa tim i napomenula da je Delez ranije izbegao plaÄanje poreza...
www.blic.rs