Šta je novo?

Zaštita prava potrošača

Pa ne znam. Prvo se kuka na prava radnika, robovlasnistvo, a sad bi mi da rade i nedeljom i ako moze 24h. Nek se potrosaci organizuju za kupovinu i to je to. Ako im maksi ne radi nedeljom (mada koliko sam primetio vecina radi nedeljom do 16h, retki ne rade) to je jer taj maksi verovatno i ovako slabo radi i to je vec i bilo u planu samo se cekao trenutak. Kod mojih je pre god dana maxi skratio do 16h nedeljom.

Pre nego što krene polemika šta će kome prodavnica nedeljom, da podsetim da ima i drugih ljudi koji menjaju dane kad rade, pa i smene (thanks, capitalism). Pa recimo neko ko radi noćnu smenu u subotu na nedelju, ako ne stigne da ode u kupovinu do subote uveče, on se u nedelju vraća kući ujutru. I ako nije ranije kupio šta mu treba, a ima samo Maksi u blizini, koji više ne radi nedeljom, može da se slika.

Isto tako, ljudi putuju i vraćaju se, pa mogu da stignu kući u bilo koje doba, pa i između subote uveče i ponedeljka noću. I njima nije svejedno da li će biti u gradu 20 Maksija koji će raditi nedeljom ili 2, i to jedan u Čika Ljubinoj i drugi fazon na Medakoviću.

Isto tako se prosto desi da čoveku nekada ponestane nečega a da nije primetio (toalet papir, pelene, ulošci...)

Dakle nisu svi kojima treba kupovina nedeljom onaj tip ljudi "aaa jede mi se čips u 9 uveče uz film, i moram sad da ga kupim". Nego ima i drugih razloga i potreba.

I da, prava radnika su mnogo širi pojam od pukog pitanja da li je normalno da u celom Beogradu bude fazon 5 Maksija koji će raditi i nedeljom, a taj Maksi drži 80% tržišta i lokacija. A čak ni Delez ne radi to za radnike, jer ga zabole za njih. Nego da bi zadržao isti mastan profit i da bi CEO i šer holderi imali iste zarade na koje su navikli. Nema ništa dobronamerno i plemenito u toj njihovoj odluci, samo još jedna funjarska podla namera za mašćenje uprave i vlasnika.

Poslednja izmena:
Jbg moraju i potrosaci da menjaju navike ako hocemo “prava radnika da nije rob (koji radi i nedeljom)”. Svima puna usta o nekoj cetvrorodnevnoj radnoj nedelji ali je veliki problem ako maksi ne radi nedeljom. Dakle svi bi cetvorodnevnu radnu nedelju ali samo za njih, drugi nek rade 24h jer oni moraju da putuju pa kad stignu da idu u soping :)

• Sviđa mi se
Reagovanja: ika
Babe i žabe, opet sviraš i teraš neku kontru a kao ne znaš i sam da ima i radnika koji se protive ovome jer će im plate tek sada biti neodržive za opstanak.

P.S.
Evo ti rešenje:
Delez zaposli više radnika pa mogu jedni da rade jedan deo dana a drugi ostatak.
Ali ne, naravno, to ne dolazi u obzir jer kako bi onda Kevin Holt i dalje zarađivao 6.6 miliona dolara godišnje...

P.P.S.
Šoping i kupovina namirnica nisu iste stvari, da si ti meni živ i zdrav...

Sve ok samo se odlučite za šta se zalažete ili jednostavno ćutite(kada sledeći put neko želi da spomene četvorodnevnu radnu nedelju i robovlasnike) i to je to. Jao plaky, ne mogu da kupim namirnice nedeljom u 20h. Normalno da oni to nisu ukinuli da radnicima bude bolje već zbog profita ali to nije nešto za čim treba kukati, kao ni za radno vreme do 22h ako se ikada bude smanjivalo. Uvek će nekoga da žulja jbg, neko neće imati istu satnicu, neko neće moći kupiti parizer u 20h nedeljom ili toalet papir ali je definitivno bolje za celokupno društvo. Uostalom, ko ne stigne ima i drugih prodavnica koje rade nedeljom, ako mu ne radi maksi prekoputa pa nek se iscima malo ili neka planira bolje. Nije njegova potreba ispred drugih.

Kada jedna korporacija drži 70-80% tržišta iii lokacija u gradovima, odluka da ukine rad nedeljom, i to iz čisto sebičnih razloga, nije nimalo dobra za društvo. Zaslepljuje te tvoj ukorenjeni animozitet prema Beogradu i Beograđanima, pa si pao na Delezove izgovore i priče.

Opet zaključci iz nekih sopstenih kompleksa zbog želje za nekom raspravom. Ko je spomenuo Beograd i Beogradjane? Tebi puna usta o četvorodnevnoj radnoj nedelji, a sad ti sve smeta. Maksi nije svuda ukinuo rad nedeljom pa da sad neko pati niti je lako naći radnike. Bar u Beogradu mogu lako naći drugi posao ako nekome smeta da ne radi nedeljom (za dobrobit društva). Za tvoju informaciju da malo izadješ iz Beograda video bi da je rad maxija u drugim gradovima nedeljom posle 16h retkost, a negde i ne rade nedeljom, plus većini nije ispred nosa. E sad, pošto si spomenuo Beograd jer želiš neku raspravu jer si viša rasa, slažem se u pravu si, nema potrebe za raspravom. Trebalo bi apsolutno svi i apsolutno sve da radi i nedeljom pa da svima bude ok, baš me nervira što npr neka firma ne radi nedeljom kada meni treba, zamisli moram da čekam ponedeljak, odmaraju tu k'o neki slepci i uništavaju društvo.

Što se tiče da sam ja pao na nečije priče, koliko znam nisam, samo ne smatram trgovinu (iako sam i sam trgovac) za esencijalnu granu koja mora po svaku cenu da radi nedeljom do 22h, a želim da se i ja, a i svi drugi radnici odmaramo nedeljom, ko koliko može.

Heh, ja sam u zadnjih par godina obišao više Srbije nego ti.

Maliciozni su ti postovi, lepo ti se napiše da ne mogu ljudi, koji rade, da kupe namirnice a ti jedeš g... pišući "plaky, neće ljudi moći u šoping".

Sa osobom sa toliko zajedljivosti i malicioznosti ne treba raspravljati, i tu se slažem sa tobom. Piši i lupaj šta hoćeš.

Ovde jedini maliciozan i ko lupa gluposti si ti. Svaka čast što si malo obišao "sveta". Svi mi radimo ako nisi znao i svi se nekako snalazimo da nam nije kraj sveta ako ne možemo da kupimo parizer nedeljom u 20h ispred zgrade, ako ne radi nedeljom organizuješ se da ne kupuješ nedeljom, prosto. Zamisli, ne mogu ljudi koji rade da kupe namirnice, kao da samo oni rade i to 24h dnevno od pon do subote pa mogu da kupe samo nedeljom. Evo baš mi nekako žao.

Samo kad ti ne jedeš, sve si provalio i sve znaš, a naravno i uvek si u pravu. Ako mogu ja da radim 4 dana nedeljno ali svi ostali 7 dana u nedelji za dobrobit društva. Izvoli, radi nedeljom i to je to, daj primer. Aj poz.

Vrh