Ovaj jutjuber (poslednji link) je jedan od onih koji ide na provokaciju po svaku cenu, bez granica i bez pardona... Iritira članove bande iz hood-a, vade se pištolji... U jednom videu su mu izbili i nekoliko zuba jer je radio prank u kojem ljudima krade automobile...
Lik je onako harizmatični, flegma cinik, zbijač šale, prilično iritantan i priznajem da je pomalo i smešan...
E sad, ja sam stavio ovde jedan lajt video (na kraju posta) gde se pretvara da je uber driver i malo brže vozi da uplaši devojke... Neću ništa brutalno da kačim ovde iz respekta prema ovom forumu
Ali često žestoko isprekače ljude i onda kao pita "jel ti ok da budeš na snimku", jer je video da pristojni pranksteri to pitaju, ali zabriga njega i kad kažu "ne" on ih stavi... Ima i stvarno pažljivih jutjubera koji gledaju da bude duhovito to što rade, a ne i maksimalno bezobrazno i zaista pitaju na kraju i poštuju da li neko želi da bude prikazan...
Jedan od takvih je
Juan iz ThatWasEpic, koji mi je najjači jutrjuber i stvarno je zabavan i harizmatičan al na pristojan način i takve zbijače šale skroz podržavam... Njega ću neki drugi put postaviti al sad da se vratim na ovog Jermenca...
Možda ima i nameštenih scena ali mene ovo fenomenološki i vrednosno zanima, ako ikad može da se pokrene ozbiljan dijalog na tu temu...
YT i tiktok zvezde su primer kako preko noći, često kopirajući druge možeš da postaneš popularan a uz to idu i pare... Potrebno je samo bez blama gaziti sve moguće društvene konvencije tj. biti ekstreman i YT algoritam te preko noći lansira u zvezde... Postaješ instant uticajan, slavan i bogat... Da li je u kapitalizmu sve dozvoljeno i kakve posledice ovakvi primeri ostavljaju na omladinu i ne kriju li se upravo tu razlozi rastućeg nasilja ili je ono danas samo ogoljeno jer su kamere svuda... Zašto ovakve sadržaje jako ne oporezivati...
Možda nasilja i nema više ali ga sadržaji koje opisujem svakako generišu, a ono je danas u eri u kojoj se sve snima, sveprisutno...
Uvek su ta vrednosna pitanja problematična. Jer ako želiš da dodatno oporezuješ (ranije je to bio kič i šund a danas) prostakluke u online svetu postavlja se pitanje ko je ovlašćen da o tome odlučuje, kao neka komisija za moral, ko bi je formirao i kako bi kontrolisali ispunjenje cilja njenog postojanja... U kapitalizmu, sve mora da se kvantifikuje i numerički izrazi ili ga sistem odbacuje i ne bavi se time... Šta su to uopšte vrednosti jednog društva... Milion je jasno šta je... Milion pregleda, milion dolara, milion lajkova... ali šta je vrednost...
Nije kriminal, ali podstiče nagone i primitivno u nama... I to je i dalje onako siva zona, neregulisana i na međunarodnom planu... Kompanije i njihov kapital odnose pobedu nad moralom i vrednostima...
Eto čisto jedno razmišljanje na tu temu, a video nije brutalan zaista, tako da se nadam da neće biti obrisan...