Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

Pa ne baš. Za razliku od onih vrelih dana početkom avgusta (kad su čak i noći bile toplije) danas je užasno. Vlaga visoka a nema vetra uopšte. Što se mene tiče, dosta za ovu godinu, septembar je, vreme je da se vratimo na ispod 30.

Ja bukvalno ako izdržim još 5 dana a onda da mogu da se uključim u hibernacija mod do 1. aprila 2026. veruj mi platio bih 2000 eura da ne trepnem.

I juce mi je bio pun k hladnog vetra a kad vidim ovu prognozu za pocetak oktobra od 7 - 12 raspon temp u toku dana, prosto bih se najradije isključio.

Tebe sam citirao jer pričas o nekoj vrućini i da je dosta za ovu godinu, kao portugalski da čitam, ništa te ne razumem.

Mi nemamo ovde Arizonu ili Floridu i nema čovek gde da pobegne. Ovo je užas jedan. Nikakav standard me ne zanima, samo pesak, voda, sunce i ladovina.

Pa šta ga znam, zadnjih 15ak godina leto u Srbiji i Beogradu traje 6 meseci.... Mislim evo imali smo situaciju da u poslednjoj nedelji septembra bude 32 stepena. Od maltene sredine aprila pa do septembra čovek može da ide u šortsu i majici, veći deo vremena, tokom dana.

Ako to nije dovoljno leta za jedno mesto koje je do skoro imalo kontinentalnu klimu, ne znam šta je.

Vetar smara, da. Pogotovu u Beogradu. Ali sam naučio da ga volim, em zbog zagađenja, em zbog vlage i vrućina leti, da ih učini malo ugodnijim (mislim na one letnje tople vetrove, kad baš prija).

Ono što je zajedničko i tebi i meni jeste da obojica želimo da se evakuišemo iz ove rupčage. Meni nije klima glavni razlog, nego mi se prosto mnogo toga ovde smučilo.

Vetar smara, da. Pogotovu u Beogradu. Ali sam naučio da ga volim, em zbog zagađenja, em zbog vlage i vrućina leti, da ih učini malo ugodnijim (mislim na one letnje tople vetrove, kad baš prija).​
Ja sam od rođenja u delu grada gde postoji ruža vetrova i sama ta pojava mi je normalna, nije nešto strano i iritirajuće.​

Volim ja vetar čak i zimi, bolje nego da je vazduh zagađen. Ipak ovaj prekjuče me je iznenadio jer sam gledao samo temperaturu, bez vetra. I 18 stepeni kasno uveče je delovalo da je ok za šorc ali zenuo sam se. A morao sam satima da budem napolju i to baš blizu reke.

Ja ne znam šta se dešava sa ovim vremenom iz leta prešli smo pravo na zimu, a onda će zimi da bude 15°.

Izgleda ništa od Miholjskog leta ove jeseni.

Beograd_TP-graf_C.gif

Te dugoročne uvek s rezervom uzimati.. al narednih 7 dana ni 20 neće dotaći 😐

Ma nije to ništa, nema nikakve promene i klimatskog poremećaja, lažu ljudi, izmišljaju.
Има још. Знам да си саркастичан. Не знам да ли ово већ подељено овде.

1763065625643.png

Тропске ноћи у Београду у периоду од 2008. до 2017. године.

1763065649798.png

Раст површинских температура у Београду у последњих десет година, јул 2014. и јул 2024.

1763065666638.png

Министарство простора измерило је у центру Београда температуру већу од 43 степена.

1763065792259.png

Комплекс Београд на води блокира струјање ваздуха са реке Сава ка централном делу града, 30. јул 2024.

1763065698901.png

Мапа Београда и искоришћеност земљишта, закључно са 2023. годином. Црвена боја представља изграђено земљиште, зелена природу, жута усеве, а плава воде.

После ће неко да ми каже како је ово у реду. Још разлога да се све то поруши до последњег, и да се вратимо на урбанистичке планове из СФРЈ, и вратити грађевинска предузећа. Доста је било овог дивљања.

да се вратимо на урбанистичке планове из СФРЈ
погле нови београд и слична места - нема ту помоћи. Једини видљиви ефекат је са великим зеленим површинама, што се тропских ноћи тиче (али то је свакако мера исијавања бетона). Иако је НБГ доста зеленији, не иде, јбг. Мада свакако има мало дрвећа.

Нек се уведе правило 1 стан - 1 дрво за почетак.

Vrh