Ako ti toliko smeta vrućina, počni da radiš nešto gde nećeš biti obučen od glave do pete, 8 do 10 sati, ne znam šta drugo da ti kažem. Klima se neće menjati tokom leta, jedino može biti još toplije. Mi moramo da se prilagodimo klimi, jer ona nama neće.Počni da radiš nešto konkretno, izvan kuće, u odeći od glave do pete, 8 do 10 sati, pa će ti biti jasno zašto mnogim ljudima nije svejedno da li je napolju 37 ili realno 53. Odnosno da li je u zgradama 22 ili 32, a u drugim objektima i 40-50 kad se usijaju.
Inače kao što moderne svetske meteorološke kuće imaju parametre RealFeel, WindChill efekat i slično... tako isto treba da se uvede globalni sekundarni standard za merenje temperatura koji će prikazivati temperaturu na asfaltu.
A da... otpašće nekome kruna s glave i klikeri iz gaća ako nakon 200 faking godina državne institucije apdejtuju odnosno prilagode merenja i izveštavanja USLOVIMA I POTREBAMA LJUDI U 2024. GODINI...
Pošto inače 80% svetske populacije živi po šumama i selima i poput Bekija se premeštaju sa jednog gooza na drugi... pa nam je bitno samo merenje temperature u hladu u Košutnjaku i pod krošnjama stogodišnjih platana u parku. A uslovi na ulicama, u prevozu, na autoputu, na njivi, na planini... to nas ne zanima.
Što se tiče meteo ustanova, oni mere temperaturu vazduha, a ne asfalta. Ne znam ko bi imao koristi od takvih stvari osim novinarskih lupetanja koji svakog leta namerno forsiraju priče oko topline......mislim leto je, svi znamo da je vrućina pa se sad se namerno stavljaju raznorazne gluposti koja vizuelno deluju strasno.
Postoje pravila i standardi WMO kako se meri temperatura. U najkraćem, temperatura se meri u meteorološkom zaklonu, tj. maloj beloj kućici prorezima sa strane radi slobodnog strujanja vazduha, na 2 metra visine iznad travnate podloge.
Ovako to izgleda:
Znači, ne meri se u hladu ispod nekog drveta nego na otvorenom prostoru i to je standard koji ulazi u zvaničnu statistiku po pitanju klime. Problem nastaje onda kada nisu ispunjeni kriterijumi za tačno merenje temperature vazduha i onda tabloidi objavljuju svakave nebuloze kao što je znak za apoteku sa nekim senzorom koji pokazuje neku nebuloznu vrednost koja nema veze sa temperaturom vazduha, nego je to temperatura senzora koji je zagrejan zbog što je zatvoren u metalnoj kutiji bez vazduha koja se prži na suncu po ceo dan.