Šta je novo?

Vojvođanska - Tošin Bunar

Uvek imate i medjunarodnu pravdu. Od koje se ovi misevi po sluzbama u.... :blah: :blah:
 
Zamolio bih forumase da u buducoj raspravi na ovoj ali i na drugim temama ne iznose privatne informacije i podatke vezane za procese koji su u toku zbog prituzbi koje smo dobili od privatnih lica a u vezi su sa ovom temom.

Hvala na razumevanju.
 
E, da, već nekoliko dana kod suženja Tošinog bunara iz pravca blokova, traju neki radovi.
Koliko sam uspeo da vidim, izgleda da se polažu cevi ispod krajnje desne trake.
 
Mislis verovatno na Nikole Dobrovica stim sto nit znam za tunel niti ga vidim na linku :p verovatno neko zna nesto vise o njemu
 
vucko":3q0j8cxy je napisao(la):
Primetih danas zatvoren ulaz u tunel u produzetku ulice od vojvodjanske ka bezanijskoj kosi(to je ona ulica kuda ce ici UMP).

Zna li neko za sta sluzi taj tunel?Gleda ka severu,ima natpis 1 iznad njega.Da nije povezan nekako sa zeleznickim tunelom?

Tunel je ovde

http://www.bing.com/maps/?v=2&cp=rg...392877&dir=7.62049657138693&sty=b&form=LMLTCC

Вучко то је улица Николе Добровића, а Војвођанска улица није ни близу, то је улица Тошин бунар на коју ти мислиш. Тај улаз у тунел је увек затворен (закључан), а иначе подземни тунели (има их пуно) се протежу кроз целу Бежанијску косу и сви су повезани, бар су раније били. За чега сад служе ти тунели не знам.

Као клинци, друштво из основне школе и из зграде (средина шездесетих година, шести разред), провлачили смо се и пролазили дуж тих тунела. Једном приликом смо се нас седморо изгубили у тим тунелима и родитељи су нас пронашли уз помоћ милиције. Тад смо сви добили добре батине од очева које и дан данас памтимо. Да ме данас неко тера да прођем туда, не бих више смео. Иначе тунели имају неколико нивоа, чак смо и неке канале прескакали (колико се сећам) !
 
Još pre II svetskog rata, kada je Zemunski aerodrom bio i vojni i civilni, tu su se nalazili bunkeri i skloništa.

Božidar Kostić, komandant 6. lovačkog puka koji je branio Beograd, je u svojim sećanjima naveo i da je komandant jedne od Grupa (Grupa = deo puka) "...major Romeo Adum nije uopšte leteo već je "revnosno" imitirao komandanta brigade i sedeo u skloništu u Bežanijskoj kosi kod aerodroma Beograd".
(taj Adum je btw bio smenjen već 7.aprila, nastavio je karijeru u NDH, potom oboren od partizana sa zemlje, zarobljen pa razmenjen, pa onda prebegao u partizane sa avionom, a posle rata poginuo kao pilot JATa).Sorry for OFF.


Već sam spominjao ta skloništa na temi UMP-a kada se pričalo o ideji za proširenje Nikole Dobrovića.



@Gaga - :kk:
 
Ne znam tu ulice,nemojte mi zameriti.Hvala puno na objasnjenju,i pomislio sam da ima veze sa starim aerodromom
 
Tajna bežanijskog brega

Lesna zaravan, koja počinje od Gardoša, a prostire se, kasnije, duž Kalvarije i Bežanijske kose, sadrži u sebi brojne lagume, na koje se nailazi sve do oboda pored nekadašnjeg Starog aerodroma. Mnoge od njih, stariji Zemunci zvali su „vojnim“, što na slikovit način podseća na njihovu nekadašnju namenu. Opravdanje za ovakvo ime postoji pogotovo kada pričamo o građevini ispod zemlje koja se nalazi kod železničke stanice “Tošin bunar“. Verovatno je tu nekada bio jedan od austrijskih laguma, međutim, njegov izgled, u vreme koje je prethodilo Drugom svetskom ratu, bio je dramatično izmenjen. Upravo to mesto izabrala je vojska ondašnje Kraljevine Jugoslavije za podzemnu bazu odakle bi se komandovalo operacijama odbrane grada tokom rata koji je otpočeo 6. aprila 1941. godine. Tako je lagum posebno ojačan i u njemu su bili odrađeni svi radovi koji su kasnije garantovali bezbednost visokog vazduhoplovnog vojnog vrha koji je trebalo da rukovodi operacijama odbrane grada.

Zoran Nikolić, Večernje novosti, oktobar 2002.
 
u tim "pecinama" kako smo ih mi zvali smo se igrali svi kao klinci. :) nije bio zabranjen pristup. Imale su teza metalna vrata koja nisu bila zatvorena nikad :) ali to je bilo pre nekih 17-18 godina :) kako je sad ne znam. Nisam se pentrao skoro.

Inace ima dosta o tome u knjizi Beograd ispod Beograda autora koga je citirao Felix iznad mene :)

Inace da :) ima dosta "rupa u tunelima" koje se preskacu kao sto je rekao GAGA. :)
 
Колико се сећам, у тим тунелима су се пре 10-ак година гајиле печурке. :p
Као клинац сам цвикао од тих тунела, пошто су на вратима биле нацртане баш језиве мртвачке главе. Иначе, на бетону поред улаза у један од тунела се први пут појавио графит, негде 1996.-1997., на коме је писало "ЈУЛ - Југословенско Удружење Лопова". :laugh:
 
Hm... Tuneli... Jel neko zainteresovan da mi pravi društvo, ako uspem da pronađem legalan način za ulazak u njih? :)
 
taj SAM ali ako se ukalkulises od 25 do 1 jula posto ljeto ne provodim u beogradu. Inace autor knjige beograd ispod beograda je nekad organizovo vodjenje zainteresovanih grupa.Ja sam isao sa drugo sa gradjavinskog za njih je organizovo profesor konstrukcija ako se nevaram.Medjutimnismo isli na bezaniju.
 
@direktor

Ja se posle 20og vraćam u BGD... Videću šta može da se uradi po ovom pitanju.

Za opremu za kretanje po tunelima se ne brini - imam dovoljno svega i svačega (šlemovi, lampe, alpinistički pojasevi, ...).
 
Znam da nije u naslovu ali kad smo vec kod Vojvodjanske da pitam... Ima li Vinogradske negde u nekom planu????
 
@Belka, ima li nekih pomaka sa V3, jel su ljudi potpisali ugovore? Blizu se godisnji odmori pa mi izgleda da se sve prolongira za jesen, a ja racunam da na jesen pocinju radovi(cvrsto se nadam :D)
 
Moderator je zamolio da se ne iznose stavovi i podaci vezani za postupke koji su u toku, zbog prituzbi fizickih lica. Postujem to pravilo i zato ne pisem nista o razvoju dogadjaja, s obzirom da se odnosi direktno na mene jer zastupam ljude upravo u tim postupcima. Dacu neki znak pre nego sto krene rusenje, mislim da ce to biti dovoljno. Ovako za sada cu ti reci izmedju redova da je sve ok u smislu tvojih i zelja drugih forumasa za brzom gradnjom, kad je u pitanju V3. Mislim da sam ti sve rekao.
 
Hvala Belka drago mi je da si tu. Hvala sto razumes momenat oko zastite privatnosti jel kao sto znas veliki se interesi preklapaju u svi tim raseljavanjima a nikako naravno ne zelimo da neko bude u problemu i pod pritiskom interesnih grupa i pojedinaca zbog iznetih iznosa i sl detalja tu pre svega mislim na stanare koji resavaju svoje pitanje.

Pozz
 
je*******ote, zivim na B. Kosi 17 godina i sad prvi put cujem za neke tunele. Prosao sam tuda milion puta i nikad nisam video neki ulaz u tunel tj. mozda mi je i poznat taj ulaz* ali nikad nisam pomislio da je iza toga neki tunel. Bas bi mi bilo zanimljivo to da vidim.

*- jel ulaz ono malo(2-3 cm) gore i ulevo u odnosu na autobus na Vuckovoj slici http://www.bing.com/maps/?v=2&cp=rg...392877&dir=7.62049657138693&sty=b&form=LMLTCC
 
Da,a evo i kako izgleda

fotografija0122.jpg
 
Ajde, ako vas ne mrzi, svi koji znate te ulaze, da skinete mapu sa Google-a ili Binga i da obelezite ulaze u te tunele za vi koje znate.
 
Vrh