Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 122 30,7%
  • Ne

Glasovi: 245 61,6%
  • Ne znam

Glasovi: 31 7,8%

• Ukupno glasača
    398
Kad se uvede vojni rok biće promena. Nova oprema i povećanje plata nisu " dzaba" ali je činjenica da ono što se dugo kvari ne može preko noći da se popravi. Koliko znam planiran je pukovski sistem koji bi trebalo da je najbolji sistem organizacije vojske.
Питање је да ли ће уопште бити рока.
А и џаба рок ако се опрема набавља за тренутну формацију.
Пуковски систем је крут и био је велика мана нашој војсци у 1. светском рату.
Данас је време за мање батаљонске борбене групе које су у могућности да самостално изводе дејства. Можда би нјавише одговарала формација пентомик са краја 50их.

Питање је да ли ће уопште бити рока.
А и џаба рок ако се опрема набавља за тренутну формацију.
Пуковски систем је крут и био је велика мана нашој војсци у 1. светском рату.
Данас је време за мање батаљонске борбене групе које су у могућности да самостално изводе дејства. Можда би нјавише одговарала формација пентомик са краја 50их.
Procena o pukovskom sistemu nije moja nego nadležnih a moji prijatelji oficiri kažu da taj sistem omogućava najbolju komunikaciju i koordinaciju izmedju jedinica.
Zbog mobilnosti jedinica razlika u sistemu veza i naoruzanja, vojska iz wwi i sadašnja vojska se ne mogu uporedjivati.
Pritom mi nije poznato da je taj sistem bio mana u našoj vojsci u wwi.
Rok bi trebao da krene od marta. Videcemo sledeću sednicu Skupštine da li će izmene zakona o vojsci biti na dnevnom redu.

Poslednja izmena:
Али пукови су по дефиницији једнородне јединице.

Treba navaljati protivoklopne sisteme idealno bi bilo uzeti od izraelaca spajk i matador a i automatsko oruzije im je dobro uzi kao zamena za skorpion i galil ace kao modularna puska u vise kalibara a skarabudzine iz zastave

Али пукови су по дефиницији једнородне јединице.
Odakle ti ovo?
Ne može puk da ima dva pesadijska i recimo jedan minobacacki bataljon? Priča ti nije realna. Što manji broj u lancu komandovanja to je operativnost bolja. Brigadni sistem je 99. bio glomazan i bilo je problema.
Puk može da bude jednorodan ( obicno nije) ali to može da bude i brigada. Ne znam ko ti je to objašnjavao ali nije tačno.

Treba navaljati protivoklopne sisteme idealno bi bilo uzeti od izraelaca spajk i matador
Zar nemamo već kornete, koja je to količina? Ako je nešto simbolično, možda i treba. U suprotnom, možda bolje naučiti kako rusi/ukrajinci prave te jeftine dronove.

Koji tenkovi su problem? Hrvati ih neće dobiti jedno 4-5 godina, a i ostatak Evrope je dosta tanak. Eventualno Turski, ako bi došlo do Američkih, onda smo već ozbiljno nadrljali.

Danas je potvrdjena jedna priča koju sam ja izneo pre nekog vremena da su nabavljene rakete za FK-3 sa 50% većim dometom, tj oko 200 km. I sam sam bio skeptičan, jer nisam znao da uopšte postoji FK-3 tolikog dometa, ali eto.

FD-2000B je odavno tu , samo stiže dopuna do 2 baterije, ovo što predsednik kaže za juče su neki dronovi novi iz Emirata i još nešto iz Izraela, došlo je sa tri Egipatska C-130 Herklules mislim prekjuče

Ako je odavno tu sto ga ne pomenu ni sturo vec hvali FK3 i HQ 17 izrekao bi se bar malo ...

Iron fist ide na AS3, treba velika količina struje za njega, radari srču struju, i treba agregat za to, ali ionako će svi AS2 biti nadogradjeni na AS3
On kaze Miloradovicu lepo moramo na AS2 da stavimo Iron Fist radimo na tome ,ovaj mu odovara potvrdno,mislis da ne mogu da stave iza agregate.

Ako je odavno tu sto ga ne pomenu ni sturo vec hvali FK3 i HQ 17 izrekao bi se bar malo ...
Kako nisam rekao, piosao sam naširoko, ima bar nekoliko ljudi ovde koji mogu da potvrde da sam pisao o tome, pre čak nego je Vlade Radulović to rekao 3 meseca pre sam o tome pisao što na komenmtarimas na YT, što baš na ovom forumu.

Kako nisam rekao, piosao sam naširoko, ima bar nekoliko ljudi ovde koji mogu da potvrde da sam pisao o tome, pre čak nego je Vlade Radulović to rekao 3 meseca pre sam o tome pisao što na komenmtarimas na YT, što baš na ovom forumu.
Ne ti predsednik pre neki dan prilikom posete kasarni "Mija Stanimirović"

On kaze Miloradovicu lepo moramo na AS2 da stavimo Iron Fist radimo na tome ,ovaj mu odovara potvrdno,mislis da ne mogu da stave iza agregate.
Ako staviš agregat, to više nije AS2, a AS3 pozadi već ima agregat, nisam siguran da Vučić toliko u materiji da zna apsolutnu razliku izmedju AS2 i AS3, ali svakako Iron Fist ide serijski na AS3

Odakle ti ovo?
Ne može puk da ima dva pesadijska i recimo jedan minobacacki bataljon? Priča ti nije realna. Što manji broj u lancu komandovanja to je operativnost bolja. Brigadni sistem je 99. bio glomazan i bilo je problema.
Puk može da bude jednorodan ( obicno nije) ali to može da bude i brigada. Ne znam ko ti je to objašnjavao ali nije tačno.
Где си чуо за минобацачки батаљон?
Истина, постојали су и мешовити пукови, углавном артиљеријски и противоклопни артиљеријски. Али су пешадијски увек били само пешадијски, коњички само коњички, тенковски само тенковски, ловачки авијацијски само ловачки авијацијски, хеликоптерски само хеликоптерски.

Мада у суштини, могу се јединице назвати пуковима из историјских разлога, а то да буду ојачане батаљонске борбене групе четног састава, у оквиру опет из историјских разлога, пет дивизија састава 4 пука, с тим што би Дунавска дивизија покривала Војводину и Београд, а Тимочка била надлежна за Пожаревачки крај.

Где си чуо за минобацачки батаљон?
Истина, постојали су и мешовити пукови, углавном артиљеријски и противоклопни артиљеријски. Али су пешадијски увек били само пешадијски, коњички само коњички, тенковски само тенковски, ловачки авијацијски само ловачки авијацијски, хеликоптерски само хеликоптерски.

Мада у суштини, могу се јединице назвати пуковима из историјских разлога, а то да буду ојачане батаљонске борбене групе четног састава, у оквиру опет из историјских разлога, пет дивизија састава 4 пука, с тим што би Дунавска дивизија покривала Војводину и Београд, а Тимочка била надлежна за Пожаревачки крај.
Baterija...znaš već na šta sam mislio. Suština je da ne mora biti jednorodna jedinica a lakša je za komandovanje. 99. su brigade imale i po 12 bataljona što je komplikovalo komandovanje.

Vrh