Možemo da rasporavljamo od dve teme, koje su se nekako isprepletale, iako nije trebalo.
1. Ko kako i koliko troši novac, ako ništa drugo korisno da se nasa potrošnja stavi u neki kontekts (za koju iskreno nisam siguran odakle nam).
Za Leoparde eto mislimo da im nisu baš sjajna kupovina, ali ignorišemo da je ta kupovina povezana sa slanjem pomoći Ukrajini (a da li im je to pametno, bolje da ne kreno ovde).
Možda možemo da razmatramo da li bi ~160 VT-4 (ako nemam neku mnogo staru cenu u glavi?) bila bolja kupovina, ali onda bi ignorisali NATO momenat.
Njihovi Rafale su mnogo manje glupi od naših Rafala (a i tu dođe NATO, pa šta tačno da kupe?)
2. Da razmišljamo o nekom totalnom kolapsu svetskog poretka i vojnih saveza, gde Balkan ostane sam. To se realno neće desiti, pa mene ta tema mnogo manje zanima.
(Ono što pre može da se desi je da neko zaključi da smo mnogo jaki i da se "neće zapadu isplatiti da pomaže Hrvatima", i da onda opet FAFO-jemo)
Pisacu samo o prvoj temi posto me druga ne zanima previse, sem maksime Si vis pacem, para bellum i to je to.
Danas ako hoces da kupis zapadne tenkove imas samo tri izbora: Leopard, Abrams i K2. Od ova tri treba obratiti paznju na to da su Leopard i Abrams na samom kraju razvoja jer su dosli do granica svojih platformi i jeftinije je da se u buducnosti razvije nova platforma, drugim recima kupovina ta dva tenka je pored visoke cene problematicna i zbog ne mogucnosti daljeg znacajnijeg unapredjenja (poslednje verzije su dostigle mamutske tezine od 70 tona). Sa druge strane K2 je nova platforma sa savremenim resenjima (oslanjanje, automatski punjac) koji mu omogucavaju vecu rezervu tezine za buduce nadogradnje. Ako uzimas zapadni tenk i politika nema uticaj onda imas samo jedinu realnu opciju a to je K2.
Hrvati su izabrali da se rese istocne tehnike u sta spada i M84 sto je logicno pa su iskoristili ovu situaciju da doniraju opremu Ukrajini i dobiju Leoparde koje ce placati jeftinim kreditom a koji im obezbedjuje EU. Nacelno pametno resenje medjutim, oni su ovim dobili savremeni tenk ali na kraju svog razvojnog puta a jos bitnije od svega odrekli su se tenka kojeg su sami sklapali i kojeg su za jako mali novac mogli da modernizuju kod kuce i da imaju industrijsku korist od ove price. Ja da sam odlucivao kod njih, resio bih se M80, starih pusaka, artiljerije, helikoptera ali ne i M84 jer bih hteo da imam industrijski centar koji bi sutra mogao da remontuje ali i da sklapa nova borbena vozila koja nabavljam. Mislim da su ih na kraju dana Svabe dobrano navukle sa Leopardom.
Sa druge strane Madjari su odlican primer kako treba raditi jer su "zagrizli" za Leoparde i PZH 2000 ali su pametnom igrom dobili Rajnmetal fabriku za sklapanje oklopnih vozila i u buducnosti ce verovatno sklapati Pantere kod kuce dok ce Leoparde jako lako prodati drugim idiotima po Evropi. Tako se radi ako si pametan.
Hrvatski Rafali su najveca moguca glupost koju su mogli da urade, licno mislim jos i veca nego eventualna nabavka EF 2000. Oni nisu imali nakakva politicka ogranicenja i mogli su bez problema da kupe novi ili polovni jednomotorni avion, cak i da ga iznajme za mnogo manji novac i da sveukupno dosta jeftinije prodju. Zli jezici govore o Plenkovicevom pokusaju ulaska u Briselsku kleptokratiju a meni kao nekome ko gleda sa strane sem tog razloga nista drugo ne objasnjava njihovu nabavka Rafala.
Nasa nabavka Rafala (za koju sam apsolutno protiv, da se razumemo) je po mom misljenju jedina moguca sa zapadne strane. Svi drugi ili nece da nam prodaju ili nas ucenjuju, samo kod Francuza mozes bez uslova da kupujes no ne ocekuj njihovu naklonost a ocekuj klepanje po dzepu. Cak i u ovoj kombinaciji nasa nabavka Rafala je daleko pametnije resenje nego sto je Hrvatska uradila.