Nije poenta u tome koliko je koji tenk bolji na papiru, nego u tom običaju mnogih u Srbiji da odmah potcenjuju i nipodaštavaju sve što nije njihovo.
Prvo što se ljudi razbacuju sa tom brojkom od 230 M84AS3 a pitanje je da li u realnosti imamo i 10 tih vozila a da deo sa parade nisu skarabudževine i fasade.
Drugo, ta stalna potreba da se Srbija upoređuje sa drugima, pogotovu sa ""rivalima"" u komšiluku. I ubeđenje da i svi ljudi tamo u tim državama se bude i zaspu misleći o Srbiji. Jeste, svi Hrvati samo misle o Srbiji i o ratovanju ili takmičenju sa njom.
Treće, ta navika da se gledaju samo brojke na papiru, a ne realno stanje, realna brojnost tehnike, stanje tehnike, brojnost posada, obučenost posada, taktike, doktrina, okolnosti u kojima bi došlo do okršaja (a ima jedno hiljadu varijacija i scenarija) i tako dalje.
Četvrto, sa toliko različitih dronova, novih projektila i drugih oruđa danas, čak ni vojni analitičari i obaveštajci nisu sigurni kako bi se svaki scenario odigrao. A kamoli obični ljudi po forumima.
Ne volim ni ja neke zemlje, pa se podsećam da ih ne potcenjujem. Ne volim ni neke političare i stranke, pa se podsećam da ih ne potcenjujem. Ali mnogi ovde vole to tako. Mi Srbi, božji narod, mi ovo, mi ono... a pukli u svakom ratu u koji smo uleteli.
Sad se setih i prošlih godina kad se više pričalo o ratu u Ukrajini na Relax podforumu pa su svi proruski nastrojeni pričali i prenosili samo o uništenim Leopardima i posle Abramsima, a svi prozapadnjački su brojali i slavili fotografije T-72ki i T90ica sa kupolama lansiranim u vazduh. Većina čak nije znala ni koje su sve varijante u upotrebi na bilo kojoj strani. Abrams ko Abrams odnosno Ruski tenk ko Ruski tenk. Ali svima koji su prozapadnjaci je bilo bitno da izbroje i istaknu sve ruske uništene, a svim proruskim da izbroje i istaknu sve zapadnjačke uništene. I jedni i drugi su tvrdili da njihova strana rastura ovu drugu. A u realnosti se sve zamrzlo u beskrajnom rovovskom ratu koji ne ostvaruje veće pomake i promene preko dve godine.
Beše i onaj lik vradovic koji se u par navrata opterećivao time na kom mestu po vojnoj moći je Srbija, da li je ovog meseca skočila za jedno mesto gore i kako se sad kotira u odnosu na Hrvatsku... A na kraju dana sve je to toliko relativno i razlike su toliko male između 72. i 73. mesta da to ne znači ama baš ništa. Ali je njemu bilo najbitnije da je strelica na gore i da označava skok na mesto iznad. Valjda od više godina opsedanja berzama i kriptovalutama, pa mu ostala ta fascinacija strelicama i brojkama...