Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 122 30,7%
  • Ne

Glasovi: 245 61,6%
  • Ne znam

Glasovi: 31 7,8%

• Ukupno glasača
    398
Samo neka nastave tako. Mi jednom uradimo to sa Rafalima, valjda nećemo nikad vise. Oni kupuju 44 tenka Leopard i 18 haubica Cezar za 1,8 milijardi evra. Ta količina ne znači ništa a potrosise ceo budžet za nabavke od 2 milijarde evra.

Samo neka nastave tako. Mi jednom uradimo to sa Rafalima, valjda nećemo nikad vise. Oni kupuju 44 tenka Leopard i 18 haubica Cezar za 1,8 milijardi evra. Ta količina ne znači ništa a potrosise ceo budžet za nabavke od 2 milijarde evra.
Ja mislim da su Hrvati usled njihove izražene iskompleksiranosti Srbijom sve nabavke naopako uradili, ali su zato kad su nabavljali Rafale bez AESA radara, bez IRST i bez BVR raketa proglašavali jihovo vazduhoplovstvo najjačim od Nemačke do Grčke. E tako i sa ovom sumanutom nabavkom tenkova, gde su jedan tenk plaćali koliki i vrhunski borbeni kelikopter,a potpuno sposobne tenkove davali Ukrajini. Sad zamislite scenario 260 M-84AS3 vs 44 Leo 2A8? nestali bi Leopardi za dva dana. Ali neka njih u njihovoj mašti i uljuljkivanjima, to je ustvari jako dobro po nas.

Hmmm. Mislis, poredjas sa jedne strane u vrstu 260 M84, a sa druge strane 44 2A8, pa teta u kupacem mahne zastavicom za pocetak tarapane? Mislim da to bas i ne ide tako.

Највише може да буде 230 М-84 тенкова, рачунајући ту и ремонтну резерву и доста тенкова у лошем стању.

Gora nego za 230 M84?
Gora u smislu besmislenog bacanja para. Plaćaju tenk po 35 miliona evra a nije otporan na dron koji košta recimo 10.000. Naravno da nije ni m84 otporan na dronove ali je cena tog tenka drasticno niza a mi ih imamo te imamo, ne plaćamo ih trenutno. Nije od nekog velikog značaja ali ima nekog malog uticaja i činjenica da je Leopard ogroman i da ga je teško promasiti.
Meni se dopada hrvatska kupovina jer su mogli da ulože novac u nešto pametnije što bi nama u nekom trenutku ( ne daj boze) bilo pretnja.

Pa, do sada nismo videli neku efikasnu zaštitu, a Leo strada jednako kao T72 derivati.
Ako je tako, bolje više jeftinijih tenkova, nego manje skupih.

Mada Hrvati nisu ni imali 230 M84-ki, pa nije nam neko poređenje.
Pitanje može da bude da li je bilo smisleno da menjaju te tenkove za novije i skuplje
(što su opet delom uradili da pomgnu Ukrajini, pitanje je da li bi to inače radili)...

Nije poenta u tome koliko je koji tenk bolji na papiru, nego u tom običaju mnogih u Srbiji da odmah potcenjuju i nipodaštavaju sve što nije njihovo.

Prvo što se ljudi razbacuju sa tom brojkom od 230 M84AS3 a pitanje je da li u realnosti imamo i 10 tih vozila a da deo sa parade nisu skarabudževine i fasade.
Drugo, ta stalna potreba da se Srbija upoređuje sa drugima, pogotovu sa ""rivalima"" u komšiluku. I ubeđenje da i svi ljudi tamo u tim državama se bude i zaspu misleći o Srbiji. Jeste, svi Hrvati samo misle o Srbiji i o ratovanju ili takmičenju sa njom.
Treće, ta navika da se gledaju samo brojke na papiru, a ne realno stanje, realna brojnost tehnike, stanje tehnike, brojnost posada, obučenost posada, taktike, doktrina, okolnosti u kojima bi došlo do okršaja (a ima jedno hiljadu varijacija i scenarija) i tako dalje.
Četvrto, sa toliko različitih dronova, novih projektila i drugih oruđa danas, čak ni vojni analitičari i obaveštajci nisu sigurni kako bi se svaki scenario odigrao. A kamoli obični ljudi po forumima.

Ne volim ni ja neke zemlje, pa se podsećam da ih ne potcenjujem. Ne volim ni neke političare i stranke, pa se podsećam da ih ne potcenjujem. Ali mnogi ovde vole to tako. Mi Srbi, božji narod, mi ovo, mi ono... a pukli u svakom ratu u koji smo uleteli.

Sad se setih i prošlih godina kad se više pričalo o ratu u Ukrajini na Relax podforumu pa su svi proruski nastrojeni pričali i prenosili samo o uništenim Leopardima i posle Abramsima, a svi prozapadnjački su brojali i slavili fotografije T-72ki i T90ica sa kupolama lansiranim u vazduh. Većina čak nije znala ni koje su sve varijante u upotrebi na bilo kojoj strani. Abrams ko Abrams odnosno Ruski tenk ko Ruski tenk. Ali svima koji su prozapadnjaci je bilo bitno da izbroje i istaknu sve ruske uništene, a svim proruskim da izbroje i istaknu sve zapadnjačke uništene. I jedni i drugi su tvrdili da njihova strana rastura ovu drugu. A u realnosti se sve zamrzlo u beskrajnom rovovskom ratu koji ne ostvaruje veće pomake i promene preko dve godine.

Beše i onaj lik vradovic koji se u par navrata opterećivao time na kom mestu po vojnoj moći je Srbija, da li je ovog meseca skočila za jedno mesto gore i kako se sad kotira u odnosu na Hrvatsku... A na kraju dana sve je to toliko relativno i razlike su toliko male između 72. i 73. mesta da to ne znači ama baš ništa. Ali je njemu bilo najbitnije da je strelica na gore i da označava skok na mesto iznad. Valjda od više godina opsedanja berzama i kriptovalutama, pa mu ostala ta fascinacija strelicama i brojkama...

Poslednja izmena:
Da ali je bilo onih fotografija gde su uočene 3D štampane makete nekih sistema na tim vozilima. Sem toga, čak i kad je oprema stvarna, jedno je da se samo montira na telo tenka a drugo je da se zapravo integriše i implementira i da tako bude u stalnoj, trajnoj upotrebi.

Zato kažem, ko zna koliko ih zaista i ima. Koliko god da je, svakako je daleko od 230.

Nije poenta u tome koliko je koji tenk bolji na papiru, nego u tom običaju mnogih u Srbiji da odmah potcenjuju i nipodaštavaju sve što nije njihovo.

Prvo što se ljudi razbacuju sa tom brojkom od 230 M84AS3 a pitanje je da li u realnosti imamo i 10 tih vozila a da deo sa parade nisu skarabudževine i fasade.
Drugo, ta stalna potreba da se Srbija upoređuje sa drugima, pogotovu sa ""rivalima"" u komšiluku. I ubeđenje da i svi ljudi tamo u tim državama se bude i zaspu misleći o Srbiji. Jeste, svi Hrvati samo misle o Srbiji i o ratovanju ili takmičenju sa njom.
Treće, ta navika da se gledaju samo brojke na papiru, a ne realno stanje, realna brojnost tehnike, stanje tehnike, brojnost posada, obučenost posada, taktike, doktrina, okolnosti u kojima bi došlo do okršaja (a ima jedno hiljadu varijacija i scenarija) i tako dalje.
Četvrto, sa toliko različitih dronova, novih projektila i drugih oruđa danas, čak ni vojni analitičari i obaveštajci nisu sigurni kako bi se svaki scenario odigrao. A kamoli obični ljudi po forumima.

Ne volim ni ja neke zemlje, pa se podsećam da ih ne potcenjujem. Ne volim ni neke političare i stranke, pa se podsećam da ih ne potcenjujem. Ali mnogi ovde vole to tako. Mi Srbi, božji narod, mi ovo, mi ono... a pukli u svakom ratu u koji smo uleteli.

Sad se setih i prošlih godina kad se više pričalo o ratu u Ukrajini na Relax podforumu pa su svi proruski nastrojeni pričali i prenosili samo o uništenim Leopardima i posle Abramsima, a svi prozapadnjački su brojali i slavili fotografije T-72ki i T90ica sa kupolama lansiranim u vazduh. Većina čak nije znala ni koje su sve varijante u upotrebi na bilo kojoj strani. Abrams ko Abrams odnosno Ruski tenk ko Ruski tenk. Ali svima koji su prozapadnjaci je bilo bitno da izbroje i istaknu sve ruske uništene, a svim proruskim da izbroje i istaknu sve zapadnjačke uništene. I jedni i drugi su tvrdili da njihova strana rastura ovu drugu. A u realnosti se sve zamrzlo u beskrajnom rovovskom ratu koji ne ostvaruje veće pomake i promene preko dve godine.

Beše i onaj lik vradovic koji se u par navrata opterećivao time na kom mestu po vojnoj moći je Srbija, da li je ovog meseca skočila za jedno mesto gore i kako se sad kotira u odnosu na Hrvatsku... A na kraju dana sve je to toliko relativno i razlike su toliko male između 72. i 73. mesta da to ne znači ama baš ništa. Ali je njemu bilo najbitnije da je strelica na gore i da označava skok na mesto iznad. Valjda od više godina opsedanja berzama i kriptovalutama, pa mu ostala ta fascinacija strelicama i brojkama...
Iznervirao me je ovaj post. Prvo, da resimo jednom za svagda to cuveno "nebeski narod". Imam 35 godina i nikad nikog nisam cuo da je rekao "mi Srbi smo nebeski narod" za svog zivota, osim vas sa podrugljivom konotacijom toga. Neka bu**** 90ih izasla na tv i to rekla, i sad ispada da Srbi misle da su poseban narod. Ajde dosta sa tim jer smarate.
Druga stvar, ako vec temeljno prilazis analizi ko je jacu, uzimajuci u obzir sve faktore,ne mozes ni reci "Srbi izgubili sve ratove" tako prosto, onda i tad pristupi temeljnom analizom. Oluja - Hrvati + Muslimani + NATO avijacija i logistika protiv krajiskih Srba, Kosovo - Albanska pesadija + kompletna NATO avijacija i logistika protiv nas. Dakle ako vec dubokoumno analiziras jedan tenk vs drugi, nemoj biti banalan u nekim drugim stvarima.

Pa "nebeski narod" i varijacije na to se pišu i govore i dan danas, i na ovom forumu, i od "predsednika", i od institucija, od medija...

Al aj što se govore i pišu, nego što se i oseća to neko ubeđenje i kolektivno samozavaravanje.

A nisam ti ja kriv što od celog posta koji govori o srpskoj tendenciji da se k..če i večito porede sa drugima (uglavnom po glupostima) ti vidiš i zakačiš se samo za deo koji kaže da smo pukli u svaki rat u koji smo uleteli.

Znaš, i druge ljude ovde nervira sve i svašta. Ali jbg, ko nas pita.

Daj mi samo jedan citat da je neko bilo gde napisao na ovom forumu da smo mi nebeski narod, i gasim profil istog momenta. Pre ce biti da su hrvati nebeski narod jer oni imaju neke imaginarne kraljeve iz bajki brace Grim. A drugo, mi ni u jedne ratove nismo "uletali", kada imas separatisticku teroristicku vojnu formaciju koja ti okupira deo teritorije, svaka suverena drzava ce pokrenuti vojsku da to ugusi. Ratove 90ih je oblikovala politika a ne stvarna vojna moc, da smo mi imali NATO uz sebe sta mislis kako bi se sve zavrsilo ? Dakle nemoj glumiti nekog temeljnog lika koji fazon sve analizira, a onda izlupetati gluposti na povrsnom nivou...

Pazi, uvek možeš da me staviš na ignore ili da prosto zaobilaziš temu.

Niko nikome ovde ne mora ništa da dokazuje. Nisam ja neki AI pa da držim u radnoj memoriji sve postove foruma samo da bih nešto dokazivao online Šešeljima koji se zapale čim neko napiše o Srbiji bilo šta kritički ili ispod hvalospeva.

Pritom ja ni nisam taj koji je započeo analiziranje, to su prvi na temi uradili oni što su 90ih prebrojavali srpska krvna zrnca. Pa sad napamet prave jednačine šta će biti ako bi 44 hrvatska osrednja Lea naišli na 230 Srpskih M84AS3 Hyper Turbo Giga Terminator 5000. A to često viđam na srpskom internetu, pa mi postane malo smešno. I to i ono ubeđenje da hrvati ležu i bude se kompleksirajući se oko Srbije.

Ja nisam nikakav Seselj jer prezirem tog lika,i smatram da je patriotizam 90ih bio pogresan tzv turbo-folk nacionalizam. Zapravo sam veliki fan studenata i tog pokreta, ali poenta je da moji postovi nisu uopste politizovani za razliku od tvojih. Jos jednom kazem, ja nisam, a nisi ni ti, u svom zivotu cuo nekog Srbina da je rekao "mi smo nebeski narod" a hvala Bogu za zivota smo i ti i ja upoznali milion ljudi. Dakle prestani da koristis taj podrugljiv izraz jer nijedan Srbin sebe ne smatra nista vise posebnim nego sto drugi narodi misle za sebe (Nemci pobili desetine miliona ljudi zbog stava da su oni poseban narod, samo da te podsetim). Prebrojavanje krvnih zrnaca je npr mnogo izrazenije kod hrvata nego kod nas, sto se sad u miru najvise vidi koliko su optereceni time. I ja se slazem sa ostalim forumasima da su hrvati mogli daleko bllje da utrose novac,npr nasa Nora NG je u klasi Cezara, a kosta daleko manje plus novac ostaje u Srbiji. Uporedi to i kada das nekoj stranoj drzavi stotine miliona. Dakle ovde se gleda samo logicki a ne "prebrojavanje krvnih zrnaca"

Jos jednom kazem, ja nisam, a nisi ni ti, u svom zivotu cuo nekog Srbina da je rekao "mi smo nebeski narod"
Au, pa ti znaš moj život bolje nego ja. Svaka čast.
Dakle prestani da koristis taj podrugljiv izraz
Hoću. Čim prestane i Srbovanje.
Prebrojavanje krvnih zrnaca je npr mnogo izrazenije kod hrvata nego kod nas, sto se sad u miru najvise vidi koliko su optereceni time.
Nisam znao da i o njihovim životima toliko znaš. Svaka čast.
I ja se slazem sa ostalim forumasima da su hrvati mogli daleko bllje da utrose novac,npr nasa Nora NG je u klasi Cezara, a kosta daleko manje plus novac ostaje u Srbiji. Uporedi to i kada das nekoj stranoj drzavi stotine miliona
Pa i mi smo mogli bolje da ih potrošimo što se aviona tiče. Ali jbg, ljigavac Makron nas i jedne i druge naterao da uzmemo od njega. Ali vidiš, ćaciji sa teme će uvek preskočiti to kada ja pljujem po njemu ili zapadu, a uvek će se zalepiti za druge postove kada kritikujem Rusiju. I to je jedan od razloga što Srbovanje i rasprave ovde stalno traju. To, i ta večita potreba da se dokazujemo drugim jadnicima na Balkanu, umesto da radimo i unapređujemo se u tišini i miru. Zarad nas samih, a ne zarad busanja pred okolinom, koja je skoro sva u NATOu.

P.S.
Sve u Srbiji je politizovano. Može neko da se pravi da nije, ili da se ubeđuje da nije, ali zapravo sve i svi smo politizovani. Za to je zaslužna aktuelna vladajuća garnitura i njihova partokratija bez granica.

Poslednja izmena:
Možemo da rasporavljamo od dve teme, koje su se nekako isprepletale, iako nije trebalo.

1. Ko kako i koliko troši novac, ako ništa drugo korisno da se nasa potrošnja stavi u neki kontekts (za koju iskreno nisam siguran odakle nam).
Za Leoparde eto mislimo da im nisu baš sjajna kupovina, ali ignorišemo da je ta kupovina povezana sa slanjem pomoći Ukrajini (a da li im je to pametno, bolje da ne kreno ovde).
Možda možemo da razmatramo da li bi ~160 VT-4 (ako nemam neku mnogo staru cenu u glavi?) bila bolja kupovina, ali onda bi ignorisali NATO momenat.
Njihovi Rafale su mnogo manje glupi od naših Rafala (a i tu dođe NATO, pa šta tačno da kupe?)

2. Da razmišljamo o nekom totalnom kolapsu svetskog poretka i vojnih saveza, gde Balkan ostane sam. To se realno neće desiti, pa mene ta tema mnogo manje zanima.
(Ono što pre može da se desi je da neko zaključi da smo mnogo jaki i da se "neće zapadu isplatiti da pomaže Hrvatima", i da onda opet FAFO-jemo)

Pa ocigledno dobro znam tvoj zivot,jer da je drugacije ti bi napisao "moj deda stric prica da su Srbi nebeski narod", ili komsija, ili poznanik, itd. Al posto nisi cuo nikad nikog, ides sa tim sarkasticnim komentarom. Sta je "Srbovanje", pojasni molim te. Ako je za tebe Srbovanje (u ocigledno losem smislu) ako neko voli svoju zemlju i ne da na svoje,onda imas veliki problem...A sto se tice Hrvata, hvala Bogu zivimo u vremenu medija i sve dodje do tebe, npr da se veliki broj ljudi okuplja da kleci na glavnom trgu u Zagrebu da se moli Gospi. Na kraju ukapiras da su "krezubi Srbi" olicenje kulture za katolicku dzamahiriju sa nase zapadne strane. Da ne pricam o pola miliona "za dom spremasa" na koncertu Tupsona. Slazem se da je sve u Srbiji ispolitizovano, ali mislim da vojska nije nista vise ispolitizovana nego na zapadu, gde se sad mahnito odjednom nabavlja ogromna kolicina oruzja i to samo iz "pogodnih zemalja". Znamo sta je bilo kada je Turska nabavila S400, dakle vojska ti je sad na zapadu = politika, tesko da iko radi nesto planski...

Da ali je bilo onih fotografija gde su uočene 3D štampane makete nekih sistema na tim vozilima. Sem toga, čak i kad je oprema stvarna, jedno je da se samo montira na telo tenka a drugo je da se zapravo integriše i implementira i da tako bude u stalnoj, trajnoj upotrebi.

Zato kažem, ko zna koliko ih zaista i ima. Koliko god da je, svakako je daleko od 230.
Ne možemo da znamo da li je 3D štampano, osim ako neko nije pipnuo materijal rukom.

Ja nisam nikakav Seselj jer prezirem tog lika,i smatram da je patriotizam 90ih bio pogresan tzv turbo-folk nacionalizam. Zapravo sam veliki fan studenata i tog pokreta, ali poenta je da moji postovi nisu uopste politizovani za razliku od tvojih. Jos jednom kazem, ja nisam, a nisi ni ti, u svom zivotu cuo nekog Srbina da je rekao "mi smo nebeski narod" a hvala Bogu za zivota smo i ti i ja upoznali milion ljudi. Dakle prestani da koristis taj podrugljiv izraz jer nijedan Srbin sebe ne smatra nista vise posebnim nego sto drugi narodi misle za sebe (Nemci pobili desetine miliona ljudi zbog stava da su oni poseban narod, samo da te podsetim). Prebrojavanje krvnih zrnaca je npr mnogo izrazenije kod hrvata nego kod nas, sto se sad u miru najvise vidi koliko su optereceni time. I ja se slazem sa ostalim forumasima da su hrvati mogli daleko bllje da utrose novac,npr nasa Nora NG je u klasi Cezara, a kosta daleko manje plus novac ostaje u Srbiji. Uporedi to i kada das nekoj stranoj drzavi stotine miliona. Dakle ovde se gleda samo logicki a ne "prebrojavanje krvnih zrnaca"
Slažem se sa tvojim poslovima samo bih dodao da bi naša Nora trebalo da bude bolja od Cezara jer je potpuno automatizovana. Jeste malo glomaznija ali ima i veliku količinu granata koje skladišti bez dopune. Cezar bi pre uporedio sa našom novom haubicom b39, otprilike su sličnih karakteristika.

Civilni deo Prve Petoletke u Trsteniku je pred gasenjem. Poslednja plata koja je primljena je aprilska. Namenska slabo izvozi od kada je Vucic zabranio izvoz. Crno se pise Trsteniku.

Mentalna regresija ovih što koriste termin ćaci je izgleda metastazirala u trajno oštećenje mozga.
Mi smo samo korak od toga da Ćaci bude izjednačen sa terminom Srbin, kao poziv na eliminaciju Srba (ne Srba rođenjem, nego Srba opredelenjem) u sred Srbije.
Koliko vidim, progresija bolesti u mozgovima ide toliko brzo da nezamislive stvari odjednom postanu sasvim realne i dostižne. Jasenovac u sred Srbije... moguće? Na žalost, veoma moguće. Smejete se? Nemojte...

Bolesni polako i nesvesno izlaze iz srpskog kolektiviteta, jer novousvojeni set vrednosti veze nema sa Srbima. Srbin ne može da bude neko koji priziva propast sopstvene zemlje da bi konačno osvojio vlast. Samim time, oni postaju nešto sasvim drugo, maltene novi narod - i veoma agresivan prema onima koji su opredeljeni da ostanu i umru kao - Srbi - slobodni, između ostalog (i podvlačim, između ostalog), i da glasaju kako žele, bez da im neka bolesna mozgoisprana ovca lepi etikete i preti odmazdom što gledaju Informer.

SNS i Vučić je samo virus koji incira bolest - ali onda ta bolest uzima mah i nastavlja svoj destruktivni život do neminovnog i tragičnog kraja za društvo.
Ja čak i ne vidim način da se ovo smiri, izleči, popravi - osim da prosto pustimo bolesne da ispune sve svoje bolesne želje - pa ni tad ne bi bilo dosta.
Veoma sam uplašen za budućnost ovog društva. 20% populacije nam je ozbiljno mentalno obolelo, a ovih 80% nisu svesni kakvu štetu bolesni mogu da naprave - ta šteta je mnoooogo veća od ove tragedije sa promašenim protestima i blokadama. Ovih 80% misli da zehebavanje bolesnih kroz informer radi posao - radi šipak. Samo raspiruje bolest dalje.

Tragedija će nastupiti posle izbora kad bolesni, očekivano i opravdano, izgube. Po hiljaditi put.
To će biti trigger za ozbiljne probleme i sukobe, jer bolestan mozak nema kapacitet da normalizuje da je bolestan i da mu treba lečenje i pomoć, a ne vlast u ruke.
A od takvih, posle izbora, treba da nas brani SNS i Vučić - interesna grupa fokusirana na pare, sa ogromnom bolekur...činom za sudbinu zemlje i naroda.
U tri lepe - gore od toga nema, osim kometa da nas sve pokosi i razreši ovu bolesnu zehebanciju u kojoj se cela zemlja davi.

Mi ovde brojimo tenkove i Rafale misleći na odbranu zemlje od spoljnog napada, a sprema nam se građanski rat - đavo oštri noževe i nestrpljivo čeka svoju krvavu žetvu. Nekako mnogo voli srpsku krv, osladilo mu se u poslednjih 1000 godina...

Probudite se!

Prvo, ovo nije tema da širiš političku propagandu.

Drugo, SNS je gajio ovu polarizaciju u društvu aktivno 13 godina, a pre toga je podsticao kao SRS od svog nastanka, krivci su za neoradikalni virus koji je proizveo organsku reakciju u narodu koji više ne može da trpi razaranje države.

Bolesnih ima na strani pozicije koliko i na strani opozicije, sa glavnom razlikom da bolesnici na strani vlasti proizvode daleko štetnije posledice po državu zbog pozicije moći u kojoj se nalaze.

Vaša opterećenost blokaderima kao problemom možda proizlazi iz pozicije iskrenosti (sumnjam), ali je pogrešna jer ignoriše mnogo štetnije kancerogeno dejstvo virusa zvanog SNS. Vi bi da lečite imunitetsku reakciju, a glavni virus da ostavimo. Pogrešni prioriteti u najbolju ruku, u najgoru ste botovi iz centrale koji namerno prebacuju fokus tamo gde ne treba da bude.

Vrh