Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 120 30,3%
  • Ne

Glasovi: 245 61,9%
  • Ne znam

Glasovi: 31 7,8%

• Ukupno glasača
    396
Jel MXM ili neki drugi, pošto MXM u istoriji leta nema registrovano sletanje na Batajnici?
Logično je da je razlog upravo to što govoriš.

Jel MXM ili neki drugi, pošto MXM u istoriji leta nema registrovano sletanje na Batajnici?
Logično je da je razlog upravo to što govoriš.
1000000141.png
1000000140.png

An-124 je bio u poseti Batajnici. Izgleda let na relaciji Batajnica - Baku.

S obzirom da je pre nekoliko dana kod nas održana zajednička artiljerijska vežba sa Azerbejdžancima na Norama, pretpostavljam da su Nore krenule za Azerbejdžan?

џебана. Азербејџан купује од нас стрељачко наоружање, 152 мм гранате и 122 мм ракете

Вучић за немачки лист “Cicero”:

Напротив, наши складишта су пуна муниције, а ми производимо више, посебно минобацачких граната. Производимо више муниције него Француска. Иако не желим да будем виђен као неко ко стално снабдева зараћене стране муницијом, муниција је потребна у Европи. Зато сам понудио нашим пријатељима у ЕУ могућност да закључе купопродајни уговор са нама и узму све што имамо. То би био феноменалан допринос који можемо дати европској безбедности.

И та муниција би онда могла бити употребљена у Украјини?

Купци могу да раде шта год желе са тим. Нама је једноставно потребан дугорочни уговор да бисмо могли да планирамо

Ursulino debelousto pašče deluje najiskrenije kada govori za nemačke medije. Šteta što u ovoj zemlji generacije rođene 1950-1970 nisu u školama imale taj jezik kao nastavni predmet, mnogi bi se probudili iz duopolnog PiN1k Matriksa kada bi ovaj intervju pročitali. U njemu je priznao ne samo da naoružava Ukrajinu, već da će sa time nastaviti i ubuduće.

Poslednja izmena:
Juče nam je predsednik saopštio da je proizvodnja municije većeg kalibra oko 160.000 komada. To je za sada prvi opipljiviji podatak, mada mislim da je i nešto veća. Imajući u vidu cenu na tržištu i ako se pametno radi, ta količina može da pokrije dobar deo opreme koja se za vojsku nabavlja sto se verovatno i radi jer analizom vojnog budzeta vidimo da novac opredeljen za nabavke nije dovoljan da pokrije vrednost nabavljene opreme i zakljucenih ugovora. Ako prihvatimo i da je ova količina tačna( mislim da je veca ali ne bih na forumu iznosio razloge za takav zakljucak), to je povećanje za skoro tri puta u odnosu na 2022. godinu.

Na snimku se vide Miloradovic i Bandic a mislim i Rakić. S obzirom da je i Bandic prisutan nadajmo se l15.

Na snimku se vide Miloradovic i Bandic a mislim i Rakić. S obzirom da je i Bandic prisutan nadajmo se l15.
Svaka čast na zapažanju. L-15 je nama dostižna i realna priča, jer je multipraktik, avion koji može da služi za naprednu obuku, ali može bez problema da parira i Hrvatskom Rafalu, i da ga obori. Biće tu još nekih iznenadjenja u vidu pregovora o moućnosti kupovine aviona 5-te generacije od Kineza, sa značajnim offsetom.

Od aktivnih generala prisutni su Tiosav Janković, Brane Krnjajić, Slavko Rakić, Boban Djorović a od penzionisanih ovaj NATO student Bandić( nije proNATO). Samim spiskom prisutnih jasno je šta je interesantno tamo i na čemu je akcenat.

Искрено, нема смисла сад улагати напоре у школско-борбене авионе кад имамо проблема са флотом транспортних хеликоптера.

Resavas ono što možeš. Transportni helikopteri su nam preko potrebni ali je problem nabavke trenutno veliki. Zapadni su preskupi, ruske trenutno ne možemo dobiti. Možda se nađe i za to neko rešenje uskoro ali rešavanje tog problema nije preduslov za kupovinu školsko- borbenih aviona. Bitno je da mi imamo jak PVO i RV kad Oresnik bude padao po Nemačkoj.

Joj momci rekao sam vam da nađete devojke i da se batalite vojske i geopolitike a i da se okanete mojih komentara koji se nikada ne odnose na vas ( osim kada vam odgovaram). Vaša moć percepcije je ekstremno ograničena.
Niko normalan ne priželjkuje svetski rat ( nuklearni) i mislim da ga neće ni biti ali veći rat u Evropi i Oresnik po Nemačkoj nije nerealan.
Da nas neko ne bi terao u rat protiv Rusije potrebna nam je jaka vojska, da pokušamo to da izbegnemo.
Ali vi se nemojte zamarati time i uvlaciti opet politiku u temu. Za početak samo nađite devojke, bićete manji baksuzi.
Osim toga nije primereno da pricas o f dijagnozi, posebno što tvoji komentari ukazuju na nju.

"Jezivo sa kakvim zverima i bolesnicima od ljudi delimo prostor"
Ako si svestan šta si napisao, požuri kod psihijatra ili uzmi već prepisani lekić jer sa tobom očigledno nešto krupno nije u redu.
Kako mi se cini tebi ne fali mnogo da prostor delis u Kovinu sa sličnim sapatnicima.

Budzet je danas na sednici Vlade, što znači da bi već za dan, dva mogao da bude na sajtu Skupštine kada ćemo videti kolika sredstva su opredeljena za vojsku. Naravno nije sve vidljivo kroz budžet ali ćemo u nekom delu moći da vidimo i svrhu opredeljenih sredstava.

Budzet je danas na sednici Vlade, što znači da bi već za dan, dva mogao da bude na sajtu Skupštine kada ćemo videti kolika sredstva su opredeljena za vojsku. Naravno nije sve vidljivo kroz budžet ali ćemo u nekom delu moći da vidimo i svrhu opredeljenih sredstava.
Pa da, ali to je samo za iduću godinu, a Ugovori kad se potpišu predmet su višegodišnjih planiranja iz budžeta. Pritom da, mnogo veći deo ne ide iz budžeta MO već direktno iz budžeta, tako da se ne može tačno znati, tj ni okvirno koliko će biti izdvojeno za vojsku.

Naravno, zato sam I napisao da ćemo samo u nekom delu moći nešto da vidimo. Ugovor sa izraelcima ili slični verujem da ne ulaze u vojni budžet jer se pretpostavljam realizuju na drugačiji način (kompenzacijom). Svakako ćemo na osnovu visine izdvojenog novca moći da vidimo u kom pravcu to ide. Ove godine je koliko se sećam iznosio 2,2 milijarde evra ili nešto malo više, stim što je u taj iznos ušla rata za Rafale. Videćemo kako će to biti u ovom budžetu. Međutim, avans za Rafale je plaćen tako da ostale rate ( koje se placaju iz kredita) moguće da neće ići kroz vojni budžet, što bi omogućilo da se značajna sredstva ( oko 500 miliona evra) upotrebe u druge svrhe, ako budžet ostane isti ili bude uvećan.

Искрено, нема смисла сад улагати напоре у школско-борбене авионе кад имамо проблема са флотом транспортних хеликоптера.
Postoji problem sa transportnim helikopterima ali on nije toliko veliki koliko deluje na prvi pogled. Pored Mi 8/!7 za transport se mogu koristiti i H145 ali i Mi35P/M.
Licno smatram da je ptu najveci problem ovo preostalih Mi 8 ali se i to moze dosta lako resiti nabavkom polovnih Mi 17 kojih ima po svetu.

Problem skolske avijacije je hitan i ne moze se resiti nikako sem kupovinom novih sredstava, te je zato prioritetan.

Проблем школске авијације се може решити школовањем пилота у Француској, а и Г-4 и Ласте су задовољавајуће.

Проблем транспортних хеликоптера је већи пошто се ради о битној тактичкој способности војске.

Postoji problem sa transportnim helikopterima ali on nije toliko veliki koliko deluje na prvi pogled. Pored Mi 8/!7 za transport se mogu koristiti i H145 ali i Mi35P/M.
Licno smatram da je ptu najveci problem ovo preostalih Mi 8 ali se i to moze dosta lako resiti nabavkom polovnih Mi 17 kojih ima po svetu.

Problem skolske avijacije je hitan i ne moze se resiti nikako sem kupovinom novih sredstava, te je zato prioritetan.
Tako je. Tri Mi-35 nose vojnika koliko jedan Mi-8, a dva i po H-145. Tako da su naše sposobnosti vertikalnog transporta, a pogotovu desanta ustvari povećane a ne smanjene jer 15 Mi-35 i 15 H-145 mogu ukupno u jednom mahu 255 ljudi da transportuju uz daleko veću vatrenu moć

Budzet RS za 2026 godinu je na sajtu Narodne Skupštine.
Za odbranu je izdvojeno nešto preko 277 milijardi dinara odnosno 2,37 milijardi evra.
Neznatno povećanje, pitanje je da li pokriva i inflaciju.
Budžetom je evidentno obuhvaćena i rata za Rafale i to u iznosu od nešto preko 97 milijardi dinara. Kada od ukupnog iznosa izdvojimo i sredstva za administraciju i plate zaposlenih u iznosu od preko 84 milijarde, jasno je da većih nabavki ovim budžetom ne može biti. Izdvojena su sredstva za služenje vojnog roka, opremanje objekata za VnBA, kasarni u Nisu, Priboju...ima više stavki " mašine i oprema" ali to nije iznos kojim mogu da se kupe kapitalne stvari. Ovim budžetom, osim vojnog roka, nema bitnih novina i održava se postojeće stanje. Da li će biti nabavki iz drugih izvora videćemo.

Доста је тога капитално набављено. Сад треба да се обнове логистика и инжењерија.

Vrh