Ovaj avion bi za nas u količini od jednog puka bio pravo rešenje.
Ima sličan AESA radar KLJ-7 kao i JF-35, s tim da je u ovaj drugi navodno moćniji, tj isti radar sa više GaN jedinica i nazvan je KLJ-10, i imaju oba ozbiljna sredstva za EW. S‚tim da je sa novim motorima WS-19 postigao apsolutno sve aspekte potrebne za 5-tu generaciju motora tj ima i superkrstarenje, a pre toga već je ispunio ostale uslove koje zahteva peta generacija letelica.Ovaj avion bi za nas u količini od jednog puka bio pravo rešenje.
U ovom momentu verovatno, ali za 10 godina bismo imali samo 4+ generaciju aviona, a evo na pragu je i šesta.Ovaj avion bi za nas u količini od jednog puka bio pravo rešenje.
Amerikanci su dokazali da u Iranu ipak stelt znači, čim su oni u jednom momentu iznad Fordoa i Natanza imali preko 100 letelica na teritoriji Irana ( uz 7 B2 bilo je ukupno preko 100 F-22 i F-35 u vazduhu) a Iran ih nije ni otkrio, tj nema naznaka da su uopšte znali da su tu.Nisam siguran u 5. generaciju aviona posebno ne u one koji se izvoze. Mislim da će 5. generacija biti promašaj. Mada strucniji mogu vise da kažu.
Čini mi se da imaju dosta mana koje stelt tehnologija ne moze da nadoknadi a radarska tehnologija brzo napreduje. Vidim da izraelci pored f35 itekako poručuju f15ex.
Amerikanci su dokazali da u Iranu ipak stelt znači, čim su oni u jednom momentu iznad Fordoa i Natanza imali preko 100 letelica na teritoriji Irana ( uz 7 B2 bilo je ukupno preko 100 F-22 i F-35 u vazduhu) a Iran ih nije ni otkrio, tj nema naznaka da su uopšte znali da su tu.
Ово нам треба за баланс према ширем региону (Румунија, Турска, Грчка...). Када би постојала нека листа жеља без икаквих финансијских и других ограничења наше РВ би могло да изгледа 2030. године овако:Evo i malo bolje slikePogledajte prilog 253136
Људи га углавном потенцирају као замену за Г-4, али он је реално спејс шатл и у односу на модернизовани Орао.Sve što više gledam, čitam i učim o L15 kineskom trenazeru koji nam nude i na sajmu da zameni G4 i Orlove, više mi se dopada.
Orao je avion bez radara, a L-15 je spejs šatl i za miG-29 i Rafal F-3R sa MICA raketamaЉуди га углавном потенцирају као замену за Г-4, али он је реално спејс шатл и у односу на модернизовани Орао.
Значи, 2 ескадриле и српско РВ је сем тих мучених транспортних хелића заокружено и пребринуло је све бриге за наредну деценију и јаче.
Управо тако! Треба нам већи транспортни капацитет и АВАКС (Ембраер или Кинески, пошто руски нећемо добити) и ми смо за наше потребе више него солидно заокружили РВ.Људи га углавном потенцирају као замену за Г-4, али он је реално спејс шатл и у односу на модернизовани Орао.
Значи, 2 ескадриле и српско РВ је сем тих мучених транспортних хелића заокружено и пребринуло је све бриге за наредну деценију и јаче.
Ja sam u razgovoru sa operaterom drona EDGE SM-2 dobio potvrdu da je taj dron pogodio metu na 304 km, iako mu je deklarisani domet 250 km. E samo me interesuje gde su testirali![]()
Inače puno slika imam, ali ne mogu da ih okačim ovde jer mi kaže da su prevelike. Dosta razgovora sam obavio sa raznoraznim ljudima, i dobio korisne informacije iz prve ruke, tj potvrde nekih prethodnih saznanja.
100 letelica nije moguće da se ne otkriju koliko god stelt bile, jer njih radari svakako vide, ne na istoj udaljenosti ali ih vide. U Iranu je dobar deo PVO radarskih sistema uništen pre napada amera a sam napad je izgledao kao dogovoren da ga Iran izdrži a da ne uzvrati kako bi se rat završio.Amerikanci su dokazali da u Iranu ipak stelt znači, čim su oni u jednom momentu iznad Fordoa i Natanza imali preko 100 letelica na teritoriji Irana ( uz 7 B2 bilo je ukupno preko 100 F-22 i F-35 u vazduhu) a Iran ih nije ni otkrio, tj nema naznaka da su uopšte znali da su tu.
I j10c po nekim informacijama ima radar klj 7a odnosno klj10. Superkrstarenje je zapadna propaganda i znači samo kad avion obavlja misije " vazdušne policije". U ratnim misijama kada je natovaren ne može da superkrstari a u vazdušnu borbu posebno ne može ući bez forsaza. Tu osobinu imaju i Rafalovi motori pa on nije avion 5. generacije. Rafalova max brzina sa forsazom i 6 mica raketa je 1.4 maha u idealnim uslovima( velika visina) na manjim visinama jos niza, pritom Mica je relativno laka raketa ( 110kg). Možeš da zamisliš kolika mu je brzina kad mu se nakace avio bombe ili krstarece rakete, koje su mnogo teže. To važi i za ostale avione.Ima sličan AESA radar KLJ-7 kao i JF-35, s tim da je u ovaj drugi navodno moćniji, tj isti radar sa više GaN jedinica i nazvan je KLJ-10, i imaju oba ozbiljna sredstva za EW. S‚tim da je sa novim motorima WS-19 postigao apsolutno sve aspekte potrebne za 5-tu generaciju motora tj ima i superkrstarenje, a pre toga već je ispunio ostale uslove koje zahteva peta generacija letelica.
Pa i napisao sam da ima sličan radar kao JF-35, tj faktički isti, samo sa manje GaN modula. Imaju Rafali superkrstarenje, ali je to samo jedna od elemenata 5-te generacije, JF-35 sa starim motorima je imao sve odlike pete generacije sem superkrstarenja, što je dobijeno novim motorima, ne ulazeći u to može li ili ne da napravi neku razliku u modernom ratovanju, ali je to jedan od standarda koji karakterišu petu generaciju vazduhoplova. Dalje ni jedan stelt avion nije više stelt ako nosi naoružanje u spoljnim spremnicima, a JF-35 ih ima (unutrašnje spremnike), J-10c i Rafal npr ih nema, itdI j10c po nekim informacijama ima radar klj 7a odnosno klj10. Superkrstarenje je zapadna propaganda i znači samo kad avion obavlja misije " vazdušne policije". U ratnim misijama kada je natovaren ne može da superkrstari a u vazdušnu borbu posebno ne može ući bez forsaza. Tu osobinu imaju i Rafalovi motori pa on nije avion 5. generacije. Rafalova max brzina sa forsazom i 6 mica raketa je 1.4 maha u idealnim uslovima( velika visina) na manjim visinama jos niza, pritom Mica je relativno laka raketa ( 110kg). Možeš da zamisliš kolika mu je brzina kad mu se nakace avio bombe ili krstarece rakete, koje su mnogo teže. To važi i za ostale avione.
Razumem te ali se superkrstarenju pridaje veći značaj od onog koji ima. Superkrstarenje štedi gorivo i motor i dobra je karakteristika ali u borbenim uslovima nema neki poseban značaj.Pa i napisao sam da ima sličan radar kao JF-35, tj faktički isti, samo sa manje GaN modula. Imaju Rafali superkrstarenje, ali je to samo jedna od elemenata 5-te generacije, JF-35 sa starim motorima je imao sve odlike pete generacije sem superkrstarenja, što je dobijeno novim motorima, ne ulazeći u to može li ili ne da napravi neku razliku u modernom ratovanju, ali je to jedan od standarda koji karakterišu petu generaciju vazduhoplova. Dalje ni jedan stelt avion nije više stelt ako nosi naoružanje u spoljnim spremnicima, a JF-35 ih ima (unutrašnje spremnike), J-10c i Rafal npr ih nema, itd
Sve ove naše kamikaze iz Emirata imaju preprogramiranu putanju, i domet zvanični 250km, a daljina linka služi samo za direktne napade tj za vizuelnu navigaciju.Mnogi lazu u vezi sa dometom. Svi se drze famoznih "300km".
Na primer Shadow 50, moze leteti 9 sati, brzinom od 167km/h. Teoretski je to 1500km. A domet mu je zvanicno deklarisan na 250-300km. Zbog konekcije i stabilnog linka do 100km.
Cruise Speed 167 km/h
Ceiling Altitude 12,500 ft
Endurance 9 hours
Data Link Range 100 km
Attack Guidance System: GNSS, Visual Navigation, Optical Attack Guidance
Samo prevuci sliku i preuzmi link.
https://postimages.org/
Inače ovi klipni bi uz satelitsku navigaciju mogli bez problema da prebace 1000 km, ali Srbija nema svoje sateliteMnogi lazu u vezi sa dometom. Svi se drze famoznih "300km".
Na primer Shadow 50, moze leteti 9 sati, brzinom od 167km/h. Teoretski je to 1500km. A domet mu je zvanicno deklarisan na 250-300km. Zbog konekcije i stabilnog linka do 100km.
Cruise Speed 167 km/h
Ceiling Altitude 12,500 ft
Endurance 9 hours
Data Link Range 100 km
Attack Guidance System: GNSS, Visual Navigation, Optical Attack Guidance
Samo prevuci sliku i preuzmi link.
https://postimages.org/
Inače ovi klipni bi uz satelitsku navigaciju mogli bez problema da prebace 1000 km, ali Srbija nema svoje satelite
To je ocija, ali sem satelitske navigacije ti treba i satelitski radiorelejni link da bi mogao da upravljaš dronom na recimo 1500km. Srbija nema svoje satelite, a ni zakupom se ne rešava taj problem, jer u ratu bi bilo ukinuto. A i nema neke velike potreebe Srbija za tolikim dometom.Attack Guidance System: GNSS, Visual Navigation, Optical Attack Guidance
Jeste, ali to je kao da pucate u vazduh iz puške na avion ukoliko ne koristite svoj GNSS. Koji bismo mogli da koristimo u ratu? GPS? Glonass? Beidou? Gallileo? Sve bi to bilo pod pitanjem u ratu, a bez toga ne vredi tj ne može. Satelitski link sa druge strane uz inercijalnu navigaciju bi doveo u rejon cilja, pa bi operater bez greške mogao da pogodi u prozor kuće ako treba. Rusi imaju svoj Glonass pa maše debelo sa Geranima, iako doduše stignu u širi rejon cilja.Ovo je kamikaza dron. Stalna satelitska veza nije neophodna: bilo koji GNSS može dati koordinate cilja i omogućiti samonavođenje. Ako ostavimo po strani ometanje i druge faktore, domet od oko 1500 km nije samo teorija, sve što je potrebno već postoji.