Circular error probability iliti moguća kružna greška na krajnjem dometu. Što rekao brat Rafal, sve ste sami odgovorili. Zamislite da na 300 km ili 150 pogodite baš u kuću gde je komandni kadar terorista? Moćno.Sta predstavlja ovo CEP 10m, to je mogucnost greske? Banalan primer navodim ali to znaci na primer mogu precizno moju kucu da pogode sa drugog kraja Srbije iz Nisa? Kvantni skok sposobnosti VS
Dakle možemo da dobacimo![]()
EXTRA is a highly responsive supersonic rocket providing complete battlefield coverage with advanced warhead capabilities. With a range of 30 to 150km and an impressive 10m CEP accuracy, this cost-effective artillery rocket can strike high-payoff targets like command and communication centers, logistics installations, and transportation infrastructures. The system can hit a 150km target in less than 5 minutes, offering precision strike capabilities traditionally reserved for air force missions. Equipped with an advanced 120kg unitary warhead featuring controlled fragmentation and penetration technologies, the EXTRA rocket is particularly effective in urban terrain operations, delivering unparalleled accuracy and performance across diverse operational environments.
The Predator Hawk is a high-precision guided rocket system designed to attack and destroy high-priority targets at extended ranges.
With an exceptional operational capability to 300km, the system can accurately strike targets with less than 10m circular error probable (CEP), functioning effectively regardless of weather conditions and without relying on additional support systems. Equipped with an advanced 140kg unitary warhead, the Predator Hawk excels in precision strikes across diverse tactical battlefield environments.
The system's highly responsive supersonic technology allows it to hit a 300km target in approximately 8 minutes, representing a significant advancement in precision strike capabilities traditionally reserved for air force operations. This makes the Predator Hawk a versatile and efficient solution for strategic military engagements.
Pa takav i jeste dogovor, medjutim malo je verovatno da je bez raketa, jer se uglavnom ove sevi šalju kao komplet, tj već napunjeneKoliko vidim na snimku Izraelci su poslali samo jedno lansirno vozilo verovatno bez raketa za paradu
Све што ће бити приказано је уведено у наоружање ВС и биће ускоро у оперативној употреби. Што се ЦЕП тиче - да додам да је то постотак погодака који улазе у радијус од Х метара од циља. ЦЕП на 300км од 5м је импресиван, будући да то није крстарећа ракета са активним самонавођењем, већ ВБР са корекцијом путање у завршној фази. Свакако се ВБР користи за удар на већи или групни циљ а не за гађање прозора неког команданта примера ради. Свакако квантни скок за српску војску!Koliko vidim na snimku Izraelci su poslali samo jedno lansirno vozilo verovatno bez raketa za paradu
Чекај бре, на другој слици је Репелент?!
Verovatno i on sve su maskiraliЧекај бре, на другој слици је Репелент?!
А ја ћу додати опаску да је раније пре оне реформе ВС 2006. године постојала АРЈ јединица у Руми, што имплицира да одатле домет ПУЛСа захвата Загреб, па можда и КРШКО...
Krasuhe 2 i 4
Vidim da su na onom drugom forumu potvrdili tačnost moje izjave da je stigao i SkyStriker
Da dodam, jer zna žena da mislim na tastinu adresuŽena mi pitala kakav je to kamion koji gledam. Ja joj kažem, znaš kako, u krugu od 300km, bilo koja adresa ulica i broj, postaje ruševina zbog ovog kamiončeta. Nije joj bilo dobro![]()
Skupa ti je to raketa za jednu tastuDa dodam, jer zna žena da mislim na tastinu adresu, koja je od nas tacno 107km i 623 metara vazdušnom, ne mora ni ona najskuplja da se koristi, jedna Extra završava posao
.
Možda ovaj forum kao hobi ne bih trebao da delim sa ženom.
Baš si nepopravljiv optimista - pišeš sve ovo i očekuješ da preživiš. Ima bre žena od tebe da napravi istragu poturica. Ući ćeš u narodnu pesmu "Smrt nepopravljivog optimiste".Možda ovaj forum kao hobi ne bih trebao da delim sa ženom.
Сателит је за нас неминовност АЛИ у овом конкретном случају имамо БПЛ за корекцију ватре односно ГЛОНАС систем од Руса може да замени ЏПС. Међутим у без тога је ово веома веома прецизан ВБР.Ne bih da kvarim euforiju oko PULSa, ali da se hladne glave zapitamo malo oko vođenja i preciznosti.
Sigurno da je projektil veoma precizan ALI - kad navođenje na koje se oslanja... narodski da kažem, radi.
To je neki GPS pretpostavljam...
E sad - pitanje od milion dolara - u slučaju sukoba sa bilo kime, a svi znamo ko to suštinski može da bude, ja se pitam, postoji li mogućnost da se to navođenje "isključi" pa da nam ovaj lepi PULS postane samo skupa verzija Ognja gde projektil ide balističkom putanjom, bez korekcije, ili sa manje efikasnom korekcijom, u kom slučaju nipošto ne možemo da govorimo od CEPu od 10m
Drugim rečima - koliko ima smisla kupovati ovako nešto, ako nemaš svoj satelit koji obezbeđuje signal za korekciju putanje projektila koji ispaljuješ.
Pitam, ne sugerišem da znam odgovor, interesuje me, pa ako neko ima neke info, voleo bih da ih podeli sa nama.
Nevezano za pitanje gore, nešto razmišljam, pa mi smo sad lepo osposobljeni (ili ćemo uskoro biti) da lepo pokrijemo front po dubini navođenim sredstvima:
1. Na kratkim razdaljinama, imaćemo navođenje artiljerije i minobacača izviđačkim dronovima, kao i precizna dejstva FPV dronovima sa radio i kablovskim vođenjem
2. Na srednjim dometima imaćemo lutajuću municiju tipa Gavran i šta god smo nabavili spolja, plus naše verzije FAB250 sa UMPK paketom lansiranog sa Orla (nadam se da će to biti uskoro razvijeno)
3. Na dugim dometima, imamo PULS i moći ćemo da mrvimo komandna mesta, skladišta, logistiku i infrastrukturu protivnika.
Zaista lepo i impresivno - samo da nam PULS radi i u slučaju rata.
I još nešto - super je PULS ali mi moramo u domaćem razvoju napraviti slična sredstva sa istim ili čak i dužim dometom (bar do 500km).
Ponavljam - pored PVO, to je prevashodan faktor odvraćanja. Pa šta košta da košta, kupiti tehnologiju, ukrasti tehnologiju, reverse engeneering, šta god... samo da se napravi i da se naštanca u dovoljnim količinama.
Šta je to? Lajanje na zvezde sa korekcijom putanje?астронавигацији са посебним прозорчићима