Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 117 30,1%
  • Ne

Glasovi: 243 62,5%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,5%

• Ukupno glasača
    389
B92 od 17č

Dodatak, gen Tiosav Janković:
- VS je uradila sve potrebno da se započne sa služenjem obaveznog vojnog roka
- odmah po usvajanju propisa mogu se primiti vojnici
- napravila je i dostavila sve potrebne nacrte izmena i dopune zakona i propisa
- 20 000 regruta godišnje
- nabavljena je kompletna oprema za vojnike, uniforme, nove modernizovane puške i sve ostalo potrebno za prijem vojnika
- završeno je kompletno uređenje i normiranje sistema obuke
- mnogo je novca uloženo u objekte za smeštaj i restorane
- ,,čekamo mlade vojnike"

Poslednja izmena:
DJI_0107.00_00_39_05.Still004.jpg
DJI_0107.00_00_41_29.Still005.jpg
DJI_0107.00_01_31_03.Still003.jpg
DJI_0107.00_01_55_27.Still006.jpg
DJI_0107.00_02_19_13.Still001.jpg
DJI_0107.00_02_27_20.Still002.jpg

Sada se već ozbiljno pitam da li je iko negde napravio vojnu paradu sa ovolikim brojem teške tehnike?
Cela jedna vojska i to ozbiljna, na ulici.

Verovatno je angažovano više krupne tehnike nego što npr. Vojske Makedonije, Slovenije i Crne Gore zajedno imaju u celokupnom svom sastavu.

Evo, pa kome se broji.

Poslednja izmena:
Velike su šanse da će neko od ovih vozila sa slika kolega Bender dužiti tokom odsluženja vojnog roka.

Ne bojim se ja za kolegu Bendera, on se već dugo i dosledno bori za svoje stavove. Borac je to.

Nego, kolega Qaxentius čim je zagustilo sa vojnim rokom izgleda stvarno emigrirao (sa teme), nema ga već 3 dana. Znamo da mu je najveća životna briga od kada je na temi aktivan - da li će biti obuhvaćeno i njegovo godište.

1758045609390.jpeg

1758045826473.jpeg

1758045907652.jpeg

Poslednja izmena:
Od koje generacije krece vojni rok, nisam pratio na casu, kako ce to funkcionisati, koja godista zovu?

B92 od 17č

Dodatak, gen Tiosav Janković:
- VS je uradila sve potrebno da se započne sa služenjem obaveznog vojnog roka
- odmah po usvajanju propisa mogu se primiti vojnici
- napravila je i dostavila sve potrebne nacrte izmena i dopune zakona i propisa
- 20 000 regruta godišnje
- nabavljena je kompletna oprema za vojnike, uniforme, nove modernizovane puške i sve ostalo potrebno za prijem vojnika
- završeno je kompletno uređenje i normiranje sistema obuke
- mnogo je novca uloženo u objekte za smeštaj i restorane
- ,,čekamo mlade vojnike"
Sns vlast to neće uraditi. Prvo ta odluka je politički nepopularna, a vidimo kako im u poslednje vreme ide politika. Drugo, vrlo je pametno naoružati mlade koji se bune protiv tebe. Baš bi me zanimalo kad bi nepomenik došao u kasarnu kako bi mladi na služenju vojnog roka reagovali kad bi morali da mu salutiraju.

Sns vlast to neće uraditi. Prvo ta odluka je politički nepopularna, a vidimo kako im u poslednje vreme ide politika. Drugo, vrlo je pametno naoružati mlade koji se bune protiv tebe. Baš bi me zanimalo kad bi nepomenik došao u kasarnu kako bi mladi na služenju vojnog roka reagovali kad bi morali da mu salutiraju.
Mislim se da ipak hoće, glupavo bi ispalo ovoliko cimanje za paradu da nije u pitanju i vraćanje roka na velika vrata...

U principu bi ti mladi reagovali na isti način kao što to rade i profesionalni vojnici kada su u uniformi u kasarni.
U kasarnama ti je i sada, a uvek je tako i bilo, samo jedan uzorak civila iz opšte populacije.

Odluka je politički nepopularna kod pojedinih, ali i popularna kod drugih.
Misliš da će protivnici trenutne vlasti da promene mišljenje i glasaju za sadašnju vlast ako se ne uvede obavezni vojni rok?

Tokom služenja vojnog roka je ašovčić ubojitiji od puške koja je uvek prazna. Puška bez municije je samo komad hladnog metala. Municija se drži odvojeno od vojnika (kako onih na služenju vojnog roka, tako i onih profesionalnih) izuzev na samom bojevom gađanju kada se podeli u okviru puške neposredno na ,,vatrenoj liniji". Tu istu pušku odmah nakon gađanja na vatrenoj liniji provere starešine da nije zaostao neki metak i tek onda se odlazi sa vatrene linije. Izuzetak je i straža kada se dobija bojevi komplet municije, ali ona ove obavezne vojnike verovatno neće obuhvatiti jer će u vojsci biti suviše kratko da bi bili stražari i dobili bojevu municiju sa odobrenjem da je u slučaju potrebe ili nužde i upotrebe. Na stražu idu (dok se služio obavezni vojni rok) oni bezbednosno čisti i vremenski provereni boravkom u kasarni i procenjeni kao pouzdani i stabilni.

Iz mog iskustva kao vojnika u pešadiji, najveći strah starešina je da se kod vojnika provuče neki neispaljeni metak!

Poslednja izmena:
Kako mali Perica zamišlja vojsku. Prvo, služenje vojnog roka nije prvomajski uranak da omladinci sa redenicima na sebi divljaju po ulicama. Bojeva municija se dobija samo pred vežbe gađanja, i to veoma skromna količina. Drugo, Srbija je već u top tri zemlje po količini naoružanja po glavi stanovnika, odmah iza SAD i Jemena, narod je ovde naoružan odavno, služenje vojnog roka tu ne menja ništa. Treće, odluka je nepopularna samo među mlađom populacijom koja je svakako već protiv vlasti, ne gube oni tu nikakvu podršku jer je nikada nisu ni imali. Starija populacija podržava uvođenje obaveznog vojnog roka. Tako da od marta ponovo kreću ispraćaji.

Od koje generacije krece vojni rok, nisam pratio na casu, kako ce to funkcionisati, koja godista zovu?

Još nije ništa zvanično, pa ni definitivna odluka o uvođenju obaveznog vojnog roka.

Realno je za očekivati da se počne od neke ,,nulte" generacije koju obuhvata obaveza. Tako bi se postupno, kroz godine povećavao broj vojnika na služenju, a sa druge strane bi sistem dobio vreme da se uhoda jer će veliki deo nulte generacije odložiti služenje.

Ranije je obaveza upućenja na služenje nastupala u ,,kalendarskoj godini kada se puni 21 godina života" i moglo se odlagati iz opravdanih razloga (u praksi najčešće studiranje). Mlađi su išli ranije samo po svom zahtevu.
Ako se vrati obaveza vojnog roka sledeće godine, u njoj 21 godinu puni 2006. godište.

Prema nekim najavama nevezano za prethodno napisano se takođe pominje 2006. godište kao granično za pozivanje.

Stariji i ako bude neke vojne obaveze koja će ih obuhvatati, sasvim sigurno neće na redovan vojni rok.
Pre će biti (nagađam) neki poziv za uvođenje u vojnu evidenciju, popunjavanje neke ankete gde će biti pitanja o obrazovanju i sposobnostima i određivanje vojnog rasporeda prema tome kako u jedinicama tako i kao vojna obaveza u civilstvu.
Eventualno će biti ponuđeno da se po želji pojedinca i odsluži vojni rok.

Poslednja izmena:
Možda kad budu osvajali izlaz na more, pa nam pošalju sinove da ginu u inostranstvu...

Jel će se dobijati devizne dnevnice za služenje vojnog roka?

U devizama se ranije isplaćivali oni u emigraciji, a koji nisu bili motivisani da vojsku služe u svojoj zemlji rođenja ili porekla, već u stranoj zemlji trenutnog boravka i dvojnog državljanstva.
A takvih je bilo malo. Uglavnom su birali ovu našu zemlju za služenje kao pogodniju, čak i oni rođeni u inostranstvu.
Kod mene u vodu je bio jedan naš, rođen i živeo u Švajcarskoj.

Zakonski, a i međudržavnim sporazumima je bilo definisano (valjda je i sada sve to na snazi) da u slučaju dvojnog državljanstva odsluženi vojni rok u jednoj zemlji se prihvatao kao odslužen i u drugoj.

S obzirom da su ozbiljne najave da zemlje sa najbrojnijom domaćom emigracijom kao što su Nemačka i skandinavske zemlje ozbiljno rade na skorom uvođenju obaveznog vojnog roka, a da on i sada postoji u Austriji, Švajcarskoj,.. Stvar je ličnog izbora za one koji borave u inostranstvu, odnosno imaju dvojno državljanstvo gde žele da služe i u kojoj valuti da budu isplaćeni, kao i u koji potencijalni sukob da eventualno budu upućeni.

Što se mene tiče imao sam vojničku platu od oko 1 000 din (jednu hiljadu dnara) i nikada više novca nisam imao, jer mi ni za šta nije ni trebalo. Najveći trošak je bila vojnička kantina gde smo mi vojnici ponekad bili da popijemo pivo (po ceni nižoj od piva u prodavnici) i kupovina jednokratnih brijača i lični šampon za kosu koji sam nosio. Sve ostalo je bilo obezbeđeno. Još ti šira familija gura novac u džep pre polaska u kasarnu, na zakletvi, na vikend odsustvu. Novca koliko ti volja, a ne treba ti.

Poslednja izmena:
Ne bi me čudilo da, i drugi ugovor koji je otkazala Španija za Spike ER, iznedri neke dodatne vesti za opremanje VS.

Spike ER2 ide na H145, podiže protivoklopnu sposobnost helikoptera na 16km dometa što je van dometa kratke PVO, što je veoma lepa zamena za Game, i ovako bi izgledao lanser na našim novim helikopterima:

AIRBUS-H145M-EUROSATORY2022-e1655808683876.jpg

A evo i snimka gađanja:

Realno, najskuplja stvar je već kupljena od strane VS, helikopteri koji imaju mogućnost korišćenja ovih raketa, te lanseri i rakete su logičan nastavak.

Srbija je naručila 600 FZ-275 (izvor), što znači da će H145M dobiti precizno i jeftino vođeno oružje za lakše ciljeve. Spike ER2 je druga klasa, teška protivoklopna raketa sa većim dometom i razornijom glavom. Spike ima do 16 km dometa, EO/IIR navođenje i tandem HEAT glavu za tenkove i utvrđenja, dok FZ-275 ima 1,5–7 km, SAL vođenje i fragmentacionu glavu za lake mete. Prvi je skuplji, drugi lagan i masovan. Ako je već naručen FZ-275 za širu upotrebu, a platformu imamo, nadam se, tj. logično je da će pre ili kasnije doći i Spike ER2 kao teža komponenta.

Nove Nore B52 su definitivno na FAP šasijama. Po meni, nismo morali čekati sankcije da shvatimo da možemo proizvoditi šasije za Noru. Al to je vec prica za drugu priliku.
2377663.jpg

izvor

СДПР је форсирао Камаз због зараде, а набавке за ВС су биле инерција у СДПР.
Kamaz je vozilo pogona 8x8 dok je FAP bio 8x4, ne znam da li se i to promenilo, pritom i nije imao dovoljnu nosivost od 40 tona, nije to baš tako jednostavno sve to napraviti

Vrh