Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 112 29,6%
  • Ne

Glasovi: 237 62,7%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,7%

• Ukupno glasača
    378
Na NATO samitu u Hagu, danas je usvojena obaveza o izdvajanju 5% BDP-a za odbranu. Duplo izdvajanje u odnosu na dosadašnje. Inače, budžeti sa ovolikim procentima za odbranu su se ranije nazivali ,,ratni budžeti".

Pogledajte prilog 242580

Ruski ambasador u Hrvatskoj Leonid Kerestedžijanc, hrvatski Globus, 8.10.1993.
Русији 90их су битнији односи са САД него са Србијом, а и Слоба је ту прво упрскао ствар подршком антијелциновских пучиста.

Ovo je bukvalno copy paste teksta od prošle godine:

AKO IMATE OVOLIKO GODINA, PRVI ĆETE BITI POZVANI U VOJSKU Major detaljno objašnjava kako će izgledati služenje vojnog roka i kada POČINJE REGRUTACIJA

Kao što sam naveo na prethodnoj stranici ove teme, biće ili model "nultne" generacije sa najmlađom (2006 godište) ili će vojni i državni vrh na silu sprovesti model gde će služiti svi od 18 - 25, s tim što će biti ogromnog prostora za korupciju da se izbegne služenje.

Biće korupcije i sa nultom generacijom, ali čak i sa njom i sa decom koja imaju opravdan razlog da ne idu (posao, falultet...) nemamo ni za to čak kapaciteta.

Biće korupcije i sa nultom generacijom, ali čak i sa njom i sa decom koja imaju opravdan razlog da ne idu (posao, falultet...) nemamo ni za to čak kapaciteta.
Опет прича да немамо капацитета- реално има много канцеларијског официрског и подофицирског кадра и бирократију у војсци. Теразијске старешине пакују причу о мањку капацитета зато што не желе да раде обуку и иду на терен. Уз мала улагања имамо 15 касарни где може да се по позиву (класи) обучава 15.000 људи што значи 60.000 годишње у четири позива без преклапања (ако је 3 месеца служења). Имамо 3 центра за основну обуку (Сомбор, Ваљево, Лесковац) који сада могу да приме 3.500 људи по позиву плус Пожаревац сам може 1.500 а где су гарнизони Горњи Милановац, Ниш, Врање, Зајечар, Прокупље, Куршумлија, Нови Сад, Лозница, Шабац, Панчево, Рашка, Краљево, Крушевац, Бачка Топола, Сремска Митровица, Крагујевац, Зрењанин, Јаково, Београд.... Свака касарна да обучава 1 чету од 150 војника (5 водова од по 30 војника и 3 одељења) па имамо целу генерацију обучену. За обуку једне чете је потребно 12-15 старешина и пар професионалних војника ако рачунамо 100 чета то је 1500 старешина (официри и подофицири) и рецимо 500 професионалних војника - никакав проблем. Само решити инфраструктуру сукцесивно и готово. Само је политичка воља потребна и решена ствар!

Опет прича да немамо капацитета- реално има много канцеларијског официрског и подофицирског кадра и бирократију у војсци. Теразијске старешине пакују причу о мањку капацитета зато што не желе да раде обуку и иду на терен. Уз мала улагања имамо 15 касарни где може да се по позиву (класи) обучава 15.000 људи што значи 60.000 годишње у четири позива без преклапања (ако је 3 месеца служења). Имамо 3 центра за основну обуку (Сомбор, Ваљево, Лесковац) који сада могу да приме 3.500 људи по позиву плус Пожаревац сам може 1.500 а где су гарнизони Горњи Милановац, Ниш, Врање, Зајечар, Прокупље, Куршумлија, Нови Сад, Лозница, Шабац, Панчево, Рашка, Краљево, Крушевац, Бачка Топола, Сремска Митровица, Крагујевац, Зрењанин, Јаково, Београд.... Свака касарна да обучава 1 чету од 150 војника (5 водова од по 30 војника и 3 одељења) па имамо целу генерацију обучену. За обуку једне чете је потребно 12-15 старешина и пар професионалних војника ако рачунамо 100 чета то је 1500 старешина (официри и подофицири) и рецимо 500 професионалних војника - никакав проблем. Само решити инфраструктуру сукцесивно и готово. Само је политичка воља потребна и решена ствар!

Opet plasiraš dezinformacije, Vučević dok je bio ministar odbrane i kasnije premijer u više navrata rekao da kada se ostvare maksimalni kapaciteti, može se računati do 20.000 regruta na godišnjem nivou u 4 poziva / klase.

Njegova izjava iz septembra 2024:

Vučević: Kada se podignu svi kapaciteti do maksimuma, Vojska Srbije planira da 20.000 regruta služi godišnje vojni rok

Nikada nisu niti će učestvovati sve kasarne u obuci regruta.

Po mojim izvorima koji su izuzetno kredibilni, trenutni maksimalni kapaciteti (sa najskorijim renoviranjima i proširenjima kapaciteta kasarni i centara za obuku) su 15-16.000 regruta na godišnjem nivou, odnosno 3.500 do 4.000 u 4 poziva.

Poslednja izmena:
Opet plasiraš dezinformacije, Vučević dok je bio ministar odbrane i kasnije premijer u više navrata rekao da kada se ostvare maksimalni kapaciteti, može se računati do 20.000 regruta na godišnjem nivou u 4 poziva / klase.

Njegova izjava iz septembra 2024:

Vučević: Kada se podignu svi kapaciteti do maksimuma, Vojska Srbije planira da 20.000 regruta služi godišnje vojni rok

Neće učestvovati sve kasarne u obuci regruta, kao što nisu ni ranije.

Po mojim izvorima koji su izuzetno kredibilni, trenutni maksimalni kapaciteti (sa najskorijim renoviranjima i proširenjima kapaciteta kasarni i centara za obuku) su 15-16.000 regruta na godišnjem nivou, odnosno 3.500 do 4.000 u 4 poziva.
Зато што управо те старешине не желе да раде на терену и у унутрашњости већ у лепим канцеларијама...а министар/премијер/Председник добија повратне информације од тих теразијских официра и генерала. 3.500 је некада сам Пожаревац школовао (до 2003. године) а сад може 1.500 ко ништа само послати додатне старешинске кадрове, тако и Ниш има огромне капацитете. Био сам и видео својим очима, зато и кажем. База Југ у Бујановцу може да школује и смести 500 људи ко ништа а где су остали гарнизони четврте бригаде?!

Зато што управо те старешине не желе да раде на терену и у унутрашњости већ у лепим канцеларијама...а министар/премијер/Председник добија повратне информације од тих теразијских официра и генерала. 3.500 је некада сам Пожаревац школовао (до 2003. године) а сад може 1.500 ко ништа само послати додатне старешинске кадрове, тако и Ниш има огромне капацитете. Био сам и видео својим очима, зато и кажем. База Југ у Бујановцу може да школује и смести 500 људи ко ништа а где су остали гарнизони четврте бригаде?!

Smanji malo doživljaj "generale".

To što je nekad bilo i to što se tebi čini da nešto može nema nikakvu ulogu niti važnost u tome kako će vojni rok izgledati u 2026 godini.

Moj izvori su direktno iz Komande za obuku i još nekih strana, zbog svih logističkih problema ozbiljno se bore za to da bude samo "nultna" generacija umesto svi 18 - 25.

Tvoja procena o 60.000 regruta godišnje je u domenu utopije odnosno nemogućeg.

A što smo uopšte došli u situaciju da mora na silu da se teraju ljudi u vojsku...? 🤔

A da.

SNS partokratijom i korupcijom oterao toliko ljudi iz VS da više nema ni minimum minimuma potrebnog za nesmetano dugoročno funkcionisanje.

Smanji malo doživljaj "generale".

To što je nekad bilo i to što se tebi čini da nešto može nema nikakvu ulogu niti važnost u tome kako će vojni rok izgledati u 2026 godini.

Moj izvori su direktno iz Komande za obuku i još nekih strana, zbog svih logističkih problema ozbiljno se bore za to da bude samo "nultna" generacija umesto svi 18 - 25.

Tvoja procena o 60.000 regruta godišnje je u domenu utopije odnosno nemogućeg.

Pošto si se pozvao na izvore morao sam da konsultujem jednog bivšeg komandanta brigade koji mi je rekao da je uz malo natezanja itekako realno da godišnje obuku prodje 60000 regruta. Samo je potrebna politička volja. General je zaboravio još I kasarnu u Pirotu koja uz mala ulaganja može da primi 1500 regruta kao i kasarnu u Svilajncu. Terazijski oficiri su i po mom izvoru uvek bili problem.

Imamo kapaciteta ako neko kao kapacitet samo gleda prostor gde će nagurati 30.000 ljudi...a ostala logistika...ishrana...osobe koji će da vode obuku...oružje...poligone...pa čoveče Yumko nema kapaciteta da proizvede uniforme...

Mnogo to kompleksnije sve nego što se na prvu čini.

Poslednja izmena:
Pošto si se pozvao na izvore morao sam da konsultujem jednog bivšeg komandanta brigade koji mi je rekao da je uz malo natezanja itekako realno da godišnje obuku prodje 60000 regruta. Samo je potrebna politička volja. General je zaboravio još I kasarnu u Pirotu koja uz mala ulaganja može da primi 1500 regruta kao i kasarnu u Svilajncu. Terazijski oficiri su i po mom izvoru uvek bili problem.

Ma sigurno, ako ima političke volje može i milion ljudi, ne postoje granice

Ma sigurno, ako ima političke volje može i milion ljudi, ne postoje granice
Za informaciju koju sam ti preneo pitao sam ozbiljnog čoveka sa ozbiljnim iskustvom u vojsci. Nemam nameru da odgovorima ispunjavam tvoje želje a tvoja zelja je da izbegnes služenje vojnog roka. Dakle ovde razgovaramo o ozbiljnim stvarima koje su od koje su od značaja za bezbednost ove zemlje a ti bi iz svega toga najviše voleo da ostvaris ličnu korist. Možda uspeš u svojoj nameri ali to ne menja činjenicu da je uvođenje vojnog roka korisno i bitno a da je tvoja namera nepostena i pored zaklinjanja u odanost zemlji.

Za informaciju koju sam ti preneo pitao sam ozbiljnog čoveka sa ozbiljnim iskustvom u vojsci. Nemam nameru da odgovorima ispunjavam tvoje želje a tvoja zelja je da izbegnes služenje vojnog roka. Dakle ovde razgovaramo o ozbiljnim stvarima koje su od koje su od značaja za bezbednost ove zemlje a ti bi iz svega toga najviše voleo da ostvaris ličnu korist. Možda uspeš u svojoj nameri ali to ne menja činjenicu da je uvođenje vojnog roka korisno i bitno a da je tvoja namera nepostena i pored zaklinjanja u odanost zemlji.

Ja pričam vrlo ozbiljno dok neki ovde lupetaju jer su ložane kako može 60.000 regruta godišnje ako sve moguće kasarne i vojne objekte osposobe da mogu služiti i za obuku.

Nikad se nisu sve kasarne preuređivale da služe obuci regruta već se znalo koji su to centri gde se obuka održava.

Sa trenutnim i planiranim kasarnama za obuku, maksimalni kapacitet će biti 15-16.000 regruta godišnje, sa ciljem da se ide do 20.000.

Kraj priče.

Ne lupeta ovde niko nego je realno da može 60000 regruta godišnje da prodaje obuku. Da li će biti političke volje je pitanje. Za početak mislim da nece, već sledeće godine nakon uvođenja vojnog roka, videćemo.

Očigledno da sve sa uvođenjem obaveznog vojnog roka ide onako kako sam predvideo i ranije ovde pisao, čak i onda kada je povratak bio samo naznaka u koju je malo ko verovao da je realna.
Sada smo u prethodno iznetoj fazi stručnjaka i analitičara uz haotične političke izjave, a svee u cilju ,,artiljerijske pripreme" za vraćanje vojnog roka.

Dosta ovde iznetog od strane članova kao što su Qaxentius i General, iako je na prvi pogled suprostavljeno, je suštinski tačno.
Npr. vojska već sad sasvim sigurno može da primi nekoliko desetina hiljada regruta u kasarne ali ne u adekvatne uslove za sada očekivane uslove mirnoidopskog služenja, što bi značilo natrpane neuređene spavaonice i mokre čvorove, hranu koja se priprema u poljskim kuhinjama, uniforme iz ratnih rezervi,..... Ali je takođe realno da već sada postoje adekvatni uslovi (ili se mogu stvoriti u periodu od nekoliko meseci) za prijem oko 3 000 - 4 000 regruta istovremeno u kasarnama.

Kako je vojni rok trenutno predviđen da traje kraće od 3 meseca sa 4 uputna roka to je trenutni kapacitet oko 15 000 regruta godišnje. Potrpuno realno i očekivano.
Uostalom veći kapacitet nije ni potreban, bar u početku, jer će se broj regruta i vojniika u klasarnama postupno povećavati.

Moramo se isključiti od priča raznih analitičara i plasiranih informacija od strane političara (uvek se plasiraju skladno trenutnim političkim potrebama) i zakljkučke bazirati na realnim mogućnostima, očekivanjima kao i na ranijim iskustvima služenja vojnog roka.
Ko god šta mislio suština služenja vojnog roka, osnovne procedure će biti vrlo slične ranijim koje su postojale u vreme redovnog služenja, mnogo bliže nego što će biti bliske procedurama sadašnjeg dobrovoljnog služenja.

Očigledno da sve sa uvođenjem obaveznog vojnog roka ide onako kako sam predvideo i ranije ovde pisao, čak i onda kada je povratak bio samo naznaka u koju je malo ko verovao da je realna.
Sada smo u prethodno iznetoj fazi stručnjaka i analitičara uz haotične političke izjave, a svee u cilju ,,artiljerijske pripreme" za vraćanje vojnog roka.

Dosta ovde iznetog od strane članova kao što su Qaxentius i General, iako je na prvi pogled suprostavljeno, je suštinski tačno.
Npr. vojska već sad sasvim sigurno može da primi nekoliko desetina hiljada regruta u kasarne ali ne u adekvatne uslove za sada očekivane uslove mirnoidopskog služenja, što bi značilo natrpane neuređene spavaonice i mokre čvorove, hranu koja se priprema u poljskim kuhinjama, uniforme iz ratnih rezervi,..... Ali je takođe realno da već sada postoje adekvatni uslovi (ili se mogu stvoriti u periodu od nekoliko meseci) za prijem oko 3 000 - 4 000 regruta istovremeno u kasarnama.

Kako je vojni rok trenutno predviđen da traje kraće od 3 meseca sa 4 uputna roka to je trenutni kapacitet oko 15 000 regruta godišnje. Potrpuno realno i očekivano.
Uostalom veći kapacitet nije ni potreban, bar u početku, jer će se broj regruta i vojniika u klasarnama postupno povećavati.

Moramo se isključiti od priča raznih analitičara i plasiranih informacija od strane političara (uvek se plasiraju skladno trenutnim političkim potrebama) i zakljkučke bazirati na realnim mogućnostima, očekivanjima kao i na ranijim iskustvima služenja vojnog roka.
Ko god šta mislio suština služenja vojnog roka, osnovne procedure će biti vrlo slične ranijim koje su postojale u vreme redovnog služenja, mnogo bliže nego što će biti bliske procedurama sadašnjeg dobrovoljnog služenja.

Mislim da neće krenuti sa vojnim rokom pre juna ili septembra sledeće godine, treba im još vremena za pripremu.

Pre nego se još osvrnem na temu obaveznog vojnog roka.

Nešto o čemu sam takođe pisao uz postavljeno pitanje - Šta mislite ko će u moirovne operacije u ________ (dodati po izboru)?

Dan visokih zvanica u Bujanovcu na vežbi Platinasti vuk.

Министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас, у бази „Југ“ код Бујановца, завршним активностима међународне тактичке вежбе обучавања „Платинасти вук 25“, коју је организовала Војска Србије уз подршку Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава.
У вежби је учествовало више од 700 припадника Војске Србије и оружаних снага Азербејџана, Босне и Херцеговине, Грчке, Италије, Мађарске, Румуније, Северне Македоније, Сједињених Америчких Држава, Црне Горе и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске.
Учесници су, на локацијама базе „Југ“, на полигону „Боровац“ и на стрелишном комплексу „Вртогош“, увежбавали низ тактичких сценарија – од обезбеђења база и конвоја, преко патролирања и претраге терена, до борбе у урбаној средини. Ове године су први пут били ангажовани и припадници Балканских војномедицинских снага.
Посматрачи вежбе су данас били у прилици да виде добро увежбане тактике, технике и процедуре које изводе мултинационалне јединице у мировним операцијама.
Министар Гашић је упутио честитке свим учесницима вежбе и истакао значај „Платинастог вука“ као једног од кључних примера успешне међународне војне сарадње.
— Ова вежба потврђује способност Војске Србије да раме уз раме са партнерима из целог света учествује у мировним операцијама и одговори на све безбедносне изазове. Сарадња са нашим партнерима не само да јача интероперабилност, већ и продубљује поверење и заједничку посвећеност очувању мира — рекао је министар одбране и захвалио свим припадницима Војске Србије и страних оружаних снага који су својим знањем, професионализмом и посвећеношћу допринели успешној реализацији вежбе.
— Циљ ове вежбе јесте унапређење интероперабилности и међусобног разумевања између војски партнерских земаља у извршавању задатака у мултинационалном окружењу у операцијама подршке миру — рекао је пуковник Младеновић.
Директор Здруженог штаба Националне гарде Охаја бригадни генерал Џефри Воткинс рекао је да захвалан на прилици да припадници Оружаних снага САД учествују у овогодишњој вежби „Платинасти вук“ и да се обучавају заједно са колегама из Србије.
Важно је да заједно вежбамо да видимо какве су нам способности, да заједно користимо опрему и увежбавамо тактике, технике и процедуре, а могли сте да видите на вежби да стварамо кохезију и јаке тимове између учесника — рекао је генерал Воткинс.

Poslednja izmena:
И ја такође нисам говорио напамет, а у многим објектима сам био и смештен а такође знам како изгледа обука и колико је заиста потребно за извођење исте.

Vrh