Danas je održan sastanak Kolegijuma generalštaba u prisustvu Predsednika koji se i obratio novinarima nakon sastanka.
Bez obzira na vlastite stavove o ličnosti, može se dosta toga zaključiti ukoliko se selektivno posluša izlaganje i donesu neki svoji zaključci.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar VuÄiÄ prisustvovao je sednici proÅ¡irenog kolegijuma naÄelnika GeneralÅ¡taba, nakon koje se obraÄa javnosti na konferenciji za Å¡tampu.
www.b92.net
Ono što je sigurno jeste:
- Nabavljen je novi PVO sistem,
- Nabavljeni su novi dronovi, veći broj, različiti tipovi,
- Nabavljeni su novi sistemi za elektronsku borbu,
- BTR-ova (valjda BTR- 80) ima 108 (66 + 42).
- Određeni upravljači dronova će postati specijalci bez obzira na njihove fizičke mogućnosti ukoliko poseduju ,,gejmerske" i mentalne sposobnosti.
Ono što očekujem:
- Medijska kampanja i hajpovanje do septembra uz postupno i selektivno puštanje informacija, kako zvaničnih tako i nezvaničnih preko raznih kanala i grupa.
- U septembru, verovatno na paradi, saopštavanje zvanične odluke o vraćanju obaveznog vojnog roka, a pre toga nezvanične i poluzvanične najave kao priprema terena.
Uz obrazloženja tipa: svetski bezbednosni sistem je otišao u tri lepe - imamo savremenu vojsku sa novom opremom - Hrvati su vratili vojni rok - Hrvati imaju ozbiljnu vojsku, vidite da nije slučajno da pokazuju mišiće na godišnjicu Oluje - Danci uvode vojni rok i za žene, a Nemci verovatno za muškarce itd.
Inače već je počelo. Već se po raznim društvenim mrežama govori o dodatnoj nabavci PVO sistema, dokupljenim i dopremljenim baterijama HQ -17 i FK3, pominje se čak i varijanta dugometnog HQ-9 (FD 2000D).
Neki meni zanimljivi delovi iz gore navedenog linka novinskog članka koji je selektivno preneo govor.
Recimo informacija o 108 BTR-ova im nije bila zanimljiva.
"Danas smo imali jedan od presudnih sastanaka za promene koje slede u Vojsci Srbije".....
potom pomenuo da se menjala doktrina vojske....
"Mi smo prethodnih deset godina mnogo radili na modernizaciji naše vojske. ....
Mi moramo podići nivo naših odbrambenih sposobnosti.....
Uskoro ćemo imati 80% popunjenosti naših jedinica...
"Trebaju nam i klinci koji mogu da rade mozgom, pa i kada nisu fizički spremni kao specijalci"....
On je potom najavio vojnu paradu, koja će se desiti 19. ili 20. septembra.......
"Nismo mi prvi, istu paradu je najavila i Hrvatska, koja ima jednu od najboljih i najsnažnijih sila u regionu, njihova parada će se održati na obeležavanju 30 godina od operacije 'Oluja', ......
"Doneli smo odluku da idemo u formiranje digitalne armija platforme......
Uskoro ćemo imati bespilotne letelice koje će imati širok vidokrug.......
....Za to će nam trebati oko pet godina.....
"Mogli smo da analiziramo sve, šta smo kupili, a videćete šta smo kupili, napravili i proizveli.......
Videćete koji su novi sistemi nabavljeni.....
.... da će ovo biti najveća vojna parada u Srbiji, s najmanje 10.000 vojnika u različitim segmentima....
Posebno ćete se iznenaditi onime što radimo oko dronova", rekao je Vučić......
Predsednik se oglasio na svom nalogu na Instagramu nakon sastanka.
"
Danas smo imali jedan od prelomnih, presudnih sastanaka za promene koje slede u Vojsci Srbije. Naša vojska mora da bude neuporedivo snažnija, a mi smo posebno u prethodnih godinu dana mnogo toga učinili na modernizaciji i napretku naše armije......
Mi danas u svetu imamo situaciju u kojoj pravo i pravda odavno ne postoje...... U skladu sa time, moramo da podignemo nivo naših odbrambenih sposobnosti......
U naredna dva meseca videćete šta smo sve napravili, kupili i nabavili. U septembru ćemo organizovati paradu, najveću do sada, i videćete čime Vojska Srbije raspolaže i na šta ćete biti ponosni. Imaćemo jednu od najmoćnijih malih armija na svetu....
Uostalom izjava, 10 min usredsređenog i sadržajnog izlaganja, lišena dnevne politike, rasprave o dres kodu i slično.