Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 112 29,6%
  • Ne

Glasovi: 237 62,7%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,7%

• Ukupno glasača
    378
Ne znam odakle lik misli da izvuče 10.000 ljudi za paradu. I odakle mu 85% popunjenosti u specijalnim jedinicama.

Ne bi me čudilo da su ubacili sve i svašta sa strane u regularne jedinice a da su postojeće iz regularnih po ubrzanom partijskom postupku nagurali u specijalne.

Kad mogu MUP da popunjavaju svim i svačim preko reda i mimo procedura, ne vidim što ne bi mogli i VS.

Poslednja izmena:
"Svima smo prodavali oružje samo nismo Ukrajini i Izraelu"
Slažem se da treba biti obazriv, Rusija danas nije isto što i Rusija 90ih ali je i njihovog moralisanja previše. Srpski narod hrvati su proterali dobrim delom oružjem koje im je prodala Rusija iako je bilo sukoba i znali su za šta će ih hrvati koristiti. Preko 50 migova21 su kupili upravo u Rusiji tokom sukoba a pre Oluje.

Danas je održan sastanak Kolegijuma generalštaba u prisustvu Predsednika koji se i obratio novinarima nakon sastanka.

Bez obzira na vlastite stavove o ličnosti, može se dosta toga zaključiti ukoliko se selektivno posluša izlaganje i donesu neki svoji zaključci.

Ono što je sigurno jeste:
- Nabavljen je novi PVO sistem,
- Nabavljeni su novi dronovi, veći broj, različiti tipovi,
- Nabavljeni su novi sistemi za elektronsku borbu,
- BTR-ova (valjda BTR- 80) ima 108 (66 + 42).
- Određeni upravljači dronova će postati specijalci bez obzira na njihove fizičke mogućnosti ukoliko poseduju ,,gejmerske" i mentalne sposobnosti.

Ono što očekujem:
- Medijska kampanja i hajpovanje do septembra uz postupno i selektivno puštanje informacija, kako zvaničnih tako i nezvaničnih preko raznih kanala i grupa.
- U septembru, verovatno na paradi, saopštavanje zvanične odluke o vraćanju obaveznog vojnog roka, a pre toga nezvanične i poluzvanične najave kao priprema terena.
Uz obrazloženja tipa: svetski bezbednosni sistem je otišao u tri lepe - imamo savremenu vojsku sa novom opremom - Hrvati su vratili vojni rok - Hrvati imaju ozbiljnu vojsku, vidite da nije slučajno da pokazuju mišiće na godišnjicu Oluje - Danci uvode vojni rok i za žene, a Nemci verovatno za muškarce itd.

Inače već je počelo. Već se po raznim društvenim mrežama govori o dodatnoj nabavci PVO sistema, dokupljenim i dopremljenim baterijama HQ -17 i FK3, pominje se čak i varijanta dugometnog HQ-9 (FD 2000D).

Neki meni zanimljivi delovi iz gore navedenog linka novinskog članka koji je selektivno preneo govor.
Recimo informacija o 108 BTR-ova im nije bila zanimljiva.

"Danas smo imali jedan od presudnih sastanaka za promene koje slede u Vojsci Srbije".....
potom pomenuo da se menjala doktrina vojske....
"Mi smo prethodnih deset godina mnogo radili na modernizaciji naše vojske. ....
Mi moramo podići nivo naših odbrambenih sposobnosti.....
Uskoro ćemo imati 80% popunjenosti naših jedinica...
"Trebaju nam i klinci koji mogu da rade mozgom, pa i kada nisu fizički spremni kao specijalci"....
On je potom najavio vojnu paradu, koja će se desiti 19. ili 20. septembra.......
"Nismo mi prvi, istu paradu je najavila i Hrvatska, koja ima jednu od najboljih i najsnažnijih sila u regionu, njihova parada će se održati na obeležavanju 30 godina od operacije 'Oluja', ......
"Doneli smo odluku da idemo u formiranje digitalne armija platforme......

Uskoro ćemo imati bespilotne letelice koje će imati širok vidokrug.......
....Za to će nam trebati oko pet godina.....
"Mogli smo da analiziramo sve, šta smo kupili, a videćete šta smo kupili, napravili i proizveli.......
Videćete koji su novi sistemi nabavljeni.....
.... da će ovo biti najveća vojna parada u Srbiji, s najmanje 10.000 vojnika u različitim segmentima.
...
Posebno ćete se iznenaditi onime što radimo oko dronova", rekao je Vučić......

Predsednik se oglasio na svom nalogu na Instagramu nakon sastanka.
"Danas smo imali jedan od prelomnih, presudnih sastanaka za promene koje slede u Vojsci Srbije. Naša vojska mora da bude neuporedivo snažnija, a mi smo posebno u prethodnih godinu dana mnogo toga učinili na modernizaciji i napretku naše armije......
Mi danas u svetu imamo situaciju u kojoj pravo i pravda odavno ne postoje...... U skladu sa time, moramo da podignemo nivo naših odbrambenih sposobnost
i......
U naredna dva meseca videćete šta smo sve napravili, kupili i nabavili. U septembru ćemo organizovati paradu, najveću do sada, i videćete čime Vojska Srbije raspolaže i na šta ćete biti ponosni. Imaćemo jednu od najmoćnijih malih armija na svetu....

Uostalom izjava, 10 min usredsređenog i sadržajnog izlaganja, lišena dnevne politike, rasprave o dres kodu i slično.

Бирајте мене на изборима и све ово топим као "тадић"

А војни рок може тек када институције прораде, до тада може нешто за главу.

Slažem se da treba biti obazriv, Rusija danas nije isto što i Rusija 90ih ali je i njihovog moralisanja previše. Srpski narod hrvati su proterali dobrim delom oružjem koje im je prodala Rusija iako je bilo sukoba i znali su za šta će ih hrvati koristiti. Preko 50 migova21 su kupili upravo u Rusiji tokom sukoba a pre Oluje.
Хеликоптери Ми-24 ХРЗ су купљени у Киргистану и Таџикистану, буквално ветерани Авганистанског рата, Ми-8 су дошли у бојама Аерофлота, а Мигови 21 из Украјине. Цео посао је ишао преко Чешке фирме.

Хеликоптери Ми-24 ХРЗ су купљени у Киргистану и Таџикистану, буквално ветерани Авганистанског рата, Ми-8 су дошли у бојама Аерофлота, а Мигови 21 из Украјине. Цео посао је ишао преко Чешке фирме.
Moguće je da je moja greška i da im nije bila potrebna dozvola Rusije jer su bili deo zemlje proizvođača.

Свака бивша ССР је сама крчмила своје арсенале.

Svoju tvrdnju sam zasnivao na više video klipova i intervjua sa admiralom Lošom koji je bio jedan od organizatora Oluje i Bljeska i koji tvrdi da ih je naoruzala Rusija i da zahvalnost duguju rusima a ne amerima. On jeste malo čudan a ti pogledaj pa sam prosudi jel govori istinu ili ne.

Definitivno Rusi, i to uz kršenje embarga. Bolje bi im bilo da zategnu bezbednost oko svoje strateške infrastrukture nego što nas trpaju.

Ne, samo ruska tvrdnja da "stoljetna vjerska i povijesna povezanost između srpskog i ruskog naroda danas briše zbog pohlepe za zaradom i kukavičkog višesmjernog djelovanja" važi u oba smera. I sad da im neko kaže, evo priznajemo osvojene teritorije, ali priznajte i vi Kosovo da zatvorimo nerešena pitanja, mislim da bi ga priznali na keca.

Excusez-moi mon croate :ROFLMAO:

Ne, govorio sam samo da me nervira previše moralisanja od strane ljudi koji pre svega gledaju svoj interes. Naravno da nas interes nije da kvarimo odnose sa njima ali verujem da nas sve nerviraju izjave tipa " zašto može Kosovo a ne može Donbas". Ne vidim da u toj izjavi ima bilo čega dobrog za nas. Ja sam siguran da će rusi na kraju završiti posao u Ukrajini u svoju korist ali uz velike žrtve za koje pre svega mogu da krive svoju lošu organizaciju a ne izvoz naše municije.

Јел ово вУЧКово задуживање за војну опрему још један канал за прање пара, или намерава да ратује са неким?

Pred kraj rata u Ukrajini ( za par godina) verujem da nam se može pružiti prilika da rešimo problem našeg teritorijalnog integriteta, potpuno ili delimično. Takođe verujem da se sprema za taj trenutak ako do njega uopšte dodje.

Pred kraj rata u Ukrajini ( za par godina) verujem da nam se može pružiti prilika da rešimo problem našeg teritorijalnog integriteta, potpuno ili delimično. Takođe verujem da se sprema za taj trenutak ako do njega uopšte dodje.
Ливада је онога чије су овце.

Ni 1912. godine nije bilo mnogo bolje, pa smo uzeli livadu.

Ni 1912. godine nije bilo mnogo bolje, pa smo uzeli livadu.
Тада смо имали велики демографски успон.

Заговарам стрпљење и сређивање своје куће, прављење државе засноване на систему, култури, знању, одговорности и раду.

Кад се то успе све остало иде само.

ПС. Војне победе су увек најскупља опција.

Danas je održan sastanak Kolegijuma generalštaba u prisustvu Predsednika koji se i obratio novinarima nakon sastanka.

Bez obzira na vlastite stavove o ličnosti, može se dosta toga zaključiti ukoliko se selektivno posluša izlaganje i donesu neki svoji zaključci.

Ono što je sigurno jeste:
- Nabavljen je novi PVO sistem,
- Nabavljeni su novi dronovi, veći broj, različiti tipovi,
- Nabavljeni su novi sistemi za elektronsku borbu,
- BTR-ova (valjda BTR- 80) ima 108 (66 + 42).
- Određeni upravljači dronova će postati specijalci bez obzira na njihove fizičke mogućnosti ukoliko poseduju ,,gejmerske" i mentalne sposobnosti.

Ono što očekujem:
- Medijska kampanja i hajpovanje do septembra uz postupno i selektivno puštanje informacija, kako zvaničnih tako i nezvaničnih preko raznih kanala i grupa.
- U septembru, verovatno na paradi, saopštavanje zvanične odluke o vraćanju obaveznog vojnog roka, a pre toga nezvanične i poluzvanične najave kao priprema terena.
Uz obrazloženja tipa: svetski bezbednosni sistem je otišao u tri lepe - imamo savremenu vojsku sa novom opremom - Hrvati su vratili vojni rok - Hrvati imaju ozbiljnu vojsku, vidite da nije slučajno da pokazuju mišiće na godišnjicu Oluje - Danci uvode vojni rok i za žene, a Nemci verovatno za muškarce itd.

Inače već je počelo. Već se po raznim društvenim mrežama govori o dodatnoj nabavci PVO sistema, dokupljenim i dopremljenim baterijama HQ -17 i FK3, pominje se čak i varijanta dugometnog HQ-9 (FD 2000D).

Neki meni zanimljivi delovi iz gore navedenog linka novinskog članka koji je selektivno preneo govor.
Recimo informacija o 108 BTR-ova im nije bila zanimljiva.

"Danas smo imali jedan od presudnih sastanaka za promene koje slede u Vojsci Srbije".....
potom pomenuo da se menjala doktrina vojske....
"Mi smo prethodnih deset godina mnogo radili na modernizaciji naše vojske. ....
Mi moramo podići nivo naših odbrambenih sposobnosti.....
Uskoro ćemo imati 80% popunjenosti naših jedinica...
"Trebaju nam i klinci koji mogu da rade mozgom, pa i kada nisu fizički spremni kao specijalci"....
On je potom najavio vojnu paradu, koja će se desiti 19. ili 20. septembra.......
"Nismo mi prvi, istu paradu je najavila i Hrvatska, koja ima jednu od najboljih i najsnažnijih sila u regionu, njihova parada će se održati na obeležavanju 30 godina od operacije 'Oluja', ......
"Doneli smo odluku da idemo u formiranje digitalne armija platforme......

Uskoro ćemo imati bespilotne letelice koje će imati širok vidokrug.......
....Za to će nam trebati oko pet godina.....
"Mogli smo da analiziramo sve, šta smo kupili, a videćete šta smo kupili, napravili i proizveli.......
Videćete koji su novi sistemi nabavljeni.....
.... da će ovo biti najveća vojna parada u Srbiji, s najmanje 10.000 vojnika u različitim segmentima.
...
Posebno ćete se iznenaditi onime što radimo oko dronova", rekao je Vučić......

Predsednik se oglasio na svom nalogu na Instagramu nakon sastanka.
"Danas smo imali jedan od prelomnih, presudnih sastanaka za promene koje slede u Vojsci Srbije. Naša vojska mora da bude neuporedivo snažnija, a mi smo posebno u prethodnih godinu dana mnogo toga učinili na modernizaciji i napretku naše armije......
Mi danas u svetu imamo situaciju u kojoj pravo i pravda odavno ne postoje...... U skladu sa time, moramo da podignemo nivo naših odbrambenih sposobnost
i......
U naredna dva meseca videćete šta smo sve napravili, kupili i nabavili. U septembru ćemo organizovati paradu, najveću do sada, i videćete čime Vojska Srbije raspolaže i na šta ćete biti ponosni. Imaćemo jednu od najmoćnijih malih armija na svetu....

Uostalom izjava, 10 min usredsređenog i sadržajnog izlaganja, lišena dnevne politike, rasprave o dres kodu i slično.

Ono što sam ja saznao iz svojih izvora u vojsci:

Očekuje se uvođenje vojnog roka u nekom trenutku, ali se ne zna precizno kada.

Trebalo je ove godine, ali nije bilo nikakvog rada na nacrtima izmena Zakona o vojsci i Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi ; oduzela se polovina sredstava u budžetu ministarstva odbrane odlukama Vlade u februaru i u maju koja su prešla na raspologanje u budžetsku rezervu.

Vojni i državni vrh se zalažu za model po kojem bi svi od 18 - 25 bili u obavezi da služe vojni rok dok bi oni od 26 do 30 imali skraćeni oblik služenja za koji se ne zna koliko bi tačno trajao (da li kao do sada za rezerviste ili duže).

S druge strane, odmah ispod samog vojnog vrha, svi živi u vojsci se zalažu da model služenja bude po principu "nultne" generacije od koje će se krenuti, i to od najmlađe - 2006, jer su svesni ogromnih logističkih problema i navodno su rekli vojnom vrhu da nisu u stanju obuhvatiti sve od 18 do 25, niti da bi mogli da obuhvate one od 26 do 30 za obuku kao rezerviste ako krenu u reaktivaciju vojnog roka i jure ove od 18 do 25.

Štaviše, maksimum kapaciteta u ovom trenutku je nekih 15-16.000 na godišnjem nivou, što je 45-50% od ukupnog prosečnog broja po generaciji.

Zbog svih tih problema se još uvek nisu odlučili za finalno rešenje kako bi vojni rok izgledao, te će verovatno odgoditi za neko vreme.

Kao što Vučić reče na konferenciji: uvešćemo, ali prvo da popunimo sa profesionalcima

Definitivno Rusi, i to uz kršenje embarga. Bolje bi im bilo da zategnu bezbednost oko svoje strateške infrastrukture nego što nas trpaju.

Sad jedno pitanje. Kako je to Ukrajina nezavisna država kad ih napadnu Rusi, a kada prodaju Migove onda nisu nezavisna država nego su Rusija? Pitam, pošto se ovde aludira da su Rusi ti koji su prodali kirgistansko, tadžikistansko i ukrajinsko oružje Hrvatskoj.

Za prodaju oruzja je potrebna dozvola proizvođača i bez dozvole se ne može prodati oružje. Zemlje koje navodis su bile deo zemlje proizvođača, dakle SSSR, moguće da njima ne treba dozvola ali nisam siguran. Osim toga pitanje je kako je ta prodaja išla i da li su rusi to odobrili ili mozda i prodali jer admiral Loso upravo to govori a trebalo bi da je upućen. Sa druge strane postoje i suprotne informacije.

Za prodaju oruzja je potrebna dozvola proizvođača i bez dozvole se ne može prodati oružje. Zemlje koje navodis su bile deo zemlje proizvođača, dakle SSSR, moguće da njima ne treba dozvola ali nisam siguran. Osim toga pitanje je kako je ta prodaja išla i da li su rusi to odobrili ili mozda i prodali jer admiral Loso upravo to govori a trebalo bi da je upućen. Sa druge strane postoje i suprotne informacije.

Isto tako je NATO tražio dozvolu Rusije da Ukrajini pošalje maltene svo postojeće oružje bivšeg istočnog bloka proizvedenog u SSSR. 😉

Jasno nam je da NATO ne poštuje bilo kakav dogovor, oni ne poštuju ni međunarodno pravo ni Povelju UN. Prosto moze im se. Sa manjim zemljama i organizacijama je već drugačiji slučaj.

Sleteo malopre teretni avion iz TelAviva u Surčin, kažu vraćaju nam oružje😂

Vrh