Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 29,8%
  • Ne

Glasovi: 233 62,6%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,5%

• Ukupno glasača
    372
Pre nekih pola sata odjeknula je jaka detonacija.
Vojska nešto ispituje u VTI u Žarkovu.

Šta imamo toliko jako da može da zatrese pola Beograda? Udarni talas se osetio u Slancima, ko 1999.??

Šta imamo toliko jako da može da zatrese pola Beograda? Udarni talas se osetio u Slancima, ko 1999.??
Isao sam pored zvezdinog stadiona i ovo se culo kao da je na samom stadionu puklo!

I pre par dana u podnevnim satima se čulo nekoliko takvih detonacija skroz do Rakovice.

Hvala Bogu pa nemamo nuklearke, inače ne bismo bili u prilici da ovde postavljamo objave
Podseti me na ovo 😁
Nuklearni-Mica.jpg

Vojni rok baj baj. Najjace da ce smeti pricama o tome da jos vise razbesne klince, a i do septembra vise nece biti na vlasti.

Do raspada SFRJ, vojska je veliku pažnju poklanjala autohtonoj pasmini - Bosanskom brdskom konju. Pasmini koje odlikuje mala visina, skromni zahtevi za ishranu, odlična sposobnost da tolerišu hladnoću, odličnu prohodnost po brdsko-planinskim i gustim šumovitim predelima, a da pri tome imaju ogromnu ,,nosivost" prema svojoj veličini.
Dežava i vojska su subvencionisali ergele koje su ih uzgajale. Vojni veterinari su ih redovno obilazili i proveravali stanje i držali ih na ,,ratnom rasporedu" kao vojne obveznike.
U ratu su imali ulogu da prenose municiju, minobacače i slično u pešadijskim jedinicama.

Prekidom interesa države i vojske ergele koje su ih uzgajale su propale, a pasmina došla skoro do izumiranja. Ipak ovo nisu atraktivni trkački i paradni lepotani.

Mislilio se neće biti više rovovskog ratovanja, kad eto vratismo se na rovove, ukopavanja, ašovčiće, ....
Možda se vratimo i na konje i magarce. Što bi se reklo, novi izazovi traže nova rešenja.

1000002580.jpg

Poslednja izmena:
Vojni rok baj baj. Najjace da ce smeti pricama o tome da jos vise razbesne klince, a i do septembra vise nece biti na vlasti.

Da, činjenica je da sada postoji politički problem vraćanja vojnig roka. Odnosno preduzimanja prvih konkretnih poteza već ovog proleća za vojni rok u septembru. Već u aprilu bi morali ići pozivi za regrutaciju, sistematski pregledi,... Do kraja juna da već postoji popunjen spisak regruta za septembarsku i najveći deo decembarske klase.

Dugoročno ne vidim da će ni ova ni neka naredna vlast izbeći vraćanje obaveznog vojnog roka.
Pogledajte samo ove promotivne snimke koji se pojavljuju od Nove godine (ja ih tumačim kao deo kampanje za povratak vojnog roka), pa posade recimo tenkova koje čine 40 - 50 godišnjaci. I bez obzira koja vlast bila i u koju stranu sveta zagledana, doći će na isto rešenje - obavezno služenje.

I pre ovih dešavanja sa protestima / blokadama i NIS-om sam sumnjao da će krenuti u septembru 2025 kao što su pompezno najavljivali.

S obzirom da je Vučević dao ostavku te je samim time cela vlada u ostavci, mora da se ide na rekonstrukciju Vlade ili na nove izbore - apsolutno je jasno da će vojni rok biti pomeren za narednu, 2026 godinu, ako ga uopšte i bude u skupštinskoj proceduri ove godine.

Budžetska sredstva namenjena za njegov "povratak" biće preusmerena negde drugde ili će skroz otići na obnovu infrastrukture u kasarnama.

Tu je i Vučićev sukob sa Gašićem, koji će sigurno rezultirati u novom ministru odbrane kao što ga je prošle godine premestio iz MUP u Ministarstvo odbrane, a on bio ubeđen da će ostati na čelu MUP-a. Sve to usporava neophodne procedure.

Dakle, najranije mart 2026. godine prva klasa a i to je pod znakom pitanja.

Poslednja izmena:
Vrh