Na večini snimaka uništenja tenkova nisam primetio pratnju pešadije koja bi mogla da reaguje u slučaju malih fpv dronova.
Džaba ti pešadija, realno.
Imaš gomilu snimaka gde dron gađa transporter, a pešadija beži okolo da se spase.
Gomila snimaka pokazuje više pešadinaca koji pucaju na dron u isto vreme i opet ništa...
Ne može pešadinac da zaštiti ni sebe ni bilo koga drugog od drona. Ako uništi jednog, eto novog odmah da dovrši posao.
Zaštita o dronova, po svemu što sam video do sada, mora biti neka kombinacija EV i specijalizovanih dronova/zemljanih sistema koji imaju mogućnost da uoče dron i onda da ga zaspu vatrom, možda preko rasprskavajuće municije ili tako nešto - ili kamikaza metodom.
Ne verujem u pojedinačnu zaštitu vozila putem nekih metoda aktivne zaštite. To je preskupo i neizvodljivo u praksi, a i pitanje je koliko bi bilo efikasno.
Eventualno to bi se isplatilo na tenkovima...
EDIT: na ovom Benderovom snimku lepo se vidi da, iako je RPG uništen dejstvom aktivne zaštite, kumulativni mlaz nastavlja svoj put do oklopa. Da ne govorim šta bi se desilo pešadincu koji štiti tenk koji bi se zatekao blizu ovoga u trenutku eksplozije.
Takođe, negde sam pročitao da su sačmarice efikasnije od pušaka kad je dron u pitanju.
Pa ruski vojnici kukaju kako ih vojska ne snadbeva sačmaricama u dovoljnoj količini.
Ovo nije magično rešenje, naravno, zbog malog dometa, pa čak ako vojnik i pogodi dron, postoji mogućnost ranjavanja zbog aktiviranja bojevog punjenja na dronu.
A realno, ko god je ikada lovio sačmarcimo, zna koliko umeća treba da se pogodi pokretna meta u vazduhu.
Bedak, vrlo gadne stvari su ti FPV dronovi.
Eto, za tri godine rata, nijedna strana nije uspela da napravi neki iole efikasan sistem zaštite.
Rusi jesu dramatično poboljšali EV i napravili su te dronove na kabl, ali sve je to i dalje daleko od ambicija.
Ne znam da li će se uspešno pejstovati na sajt, ali vidite ovo:
🇨🇳Chinese robot dog vs. drone.
t.me