Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

  • Da

    Glasovi: 104 31,5%
  • Ne

    Glasovi: 199 60,3%
  • Ne znam

    Glasovi: 27 8,2%

  • Ukupno glasača
    330
Oko priče saniteta - Bender će se oduševiti na novitet 😆 U Austriji se već koriste električna vozila kao saniteti, čini mi se da je ovo VW Buzz koji god
3182ea3d3c550fed0cfc6cb462c89c423b4c132c.jpeg


Pre neki dan prođe jedan blizu mene, i mogu priznati da je sve to izgledalo jako futuristički.
A i policija već masovno koristi električna auta.
 
Vozila sa nadgradnjom su za kompleksnije potrebe. Na zapadu imate vece mercedese i druge marke sa kontejnerom pozadi, ali to su npr mobilne intenzivne nege ili dijalize. Sa mobilnom intenzivnom ti mozes da transportujes bezbedno bolesnika iz Subotice u BG ili bilo kog drugog grada.
 
Или мобилни инкубатори. Код нас се узимају стандардна возила која су често непримерена за одређене терене.
 
Oko priče saniteta - Bender će se oduševiti na novitet 😆 U Austriji se već koriste električna vozila kao saniteti, čini mi se da je ovo VW Buzz koji god
3182ea3d3c550fed0cfc6cb462c89c423b4c132c.jpeg


Pre neki dan prođe jedan blizu mene, i mogu priznati da je sve to izgledalo jako futuristički.
A i policija već masovno koristi električna auta.
awkward-nod-adam-sandler-4ia81pzyj8getw9x.webp

(kačim radi malo šale, msm ja ne volim kuda sve to ide ali šta mogu da radim sem da se našalim)
 
Ta vozila prave velike dnevne kilometraže, brzo se amortizuju, mnogo brže mehanički deo od medicinskog i možda ne bi bilo loše uštedeti koji dinar zamenom samo vozila, dok bi kontejner trajao još. Na 3-4 vozila bi se uštedelo jedno, pretpostavljam.

Tačno je da se sanitetska vozila mehanički brzo izraubuju, posebno u gradskim uslovima.
Međutim i unutrašnji delovi se brzo uništavaju i habaju. Radi se brzini pod adrenalinom, udara se po unutrašnjim delovima vozila. Neretko sami uznemireni, psihijatrijski, alkoholisani ili drogirani pacijenti uništavaju vozilo. U nekim situacijama je i policija unutra pa fizički obračuni, lisice....
Brzo se prlja i teško je očistiti telesne izlučevine iz zavučenih delova unutrašnjosti koji ostaju kao slojevi skorene prljavštine....

Tako da priča sa promenljivim furgonom ne drži vodu u praksi.

Ono što je u vozilu najvrednije je medicinska oprema koje je pokretna i koja sporije propada od vozila i ne baca se zajedno sa njim. Duži se odvojeno od vozila. Po otpisivanju vozila medicinska oprema se premešta u drugo vozilo, služi kao rezerva za druga vozila ili se daje zdravstvenim ustanovama i ambulantama na korišćenje.

Ovde spadaju defibrilator, EKG, kiseonična oprema, udlage, oprema za intubaciju, u nekim slučajevima i nosila (u nekim slučajevima se vode kao deo vozila a u nekima ne) i druga oprema.

Navedeno važi za prava vozila hitne pomoći ,,reanimobile" ne i za vozila za obični transport pacijenata. Ova druga su ništa drugo nego obični sandučari sa grejanjem tovarnog prostora, nosilima, sedištima za pratnju i nekim linoleumom na podu.
 
У америци су санитетска возила фургони стандард. У Европи како где, углавном се прерађују обични комбији. Предност фургона је што може да мења шасију. Кад комби санитет оде у расход, са њим иде и сва опрема што је штета. Проблем је у габартима, фургони каче фране, шири су од комбија. Бекс брза пошта их је имао пуно, али су брзо и избачени.
Икарбус је тада имао добру идеју, али су 90их у Србији доминирале Ладе продужене у Застава промету на Богословији. После су се усталили комбији.
Ima i kod nas:

IMG_7270.jpeg
 
Али ретко. Обично министарство здравља и локалне самоуправе купују класичне комби санитете.
 
Војска користи нпр. ове из кинеске донације.
350865.jpg

Скоро је добила ове нове:
dsc_5151_1705407023.jpg
 
Ти горе кинески Ивеко су по јединицама, ови горе Фиати су по војним болницама, амбулантама, хитној. Кинези нама донирали њихов стандард за јединице, наше МО купило стандардне санитете на нашем тржишту.
 
Тим Жандармерије Републике Србије освојио 5. место у Дубају на УАЕ Сват челенџу!!!

Јел су спремни сад да иду у куршумлијска села и чувају шуму од шумокрадица
 
Ти горе кинески Ивеко су по јединицама, ови горе Фиати су по војним болницама, амбулантама, хитној. Кинези нама донирали њихов стандард за јединице, наше МО купило стандардне санитете на нашем тржишту.
Видео сам и ове "обичне" у неким гарнизонима. Обично паркирани у кругу касарне поред стационара.
 
Да дуже их и гарнизонске амбуланте као систем војног здравства, па се њима возе војни осигураници из нпр. војне амбуланте у Сремској Митровици на ВМА и сл.
 
54:50 део који је интересантан као тема. Активна резерва и бенефиције се дискутују ако можемо да им верујемо...
 
Unutrašnjost mora da bude takva da se lako održava i pere. Ako se našto ošteti, a to je najčešće tapacirung sedišta i kreveta, nije problem da se iznova tapacira.
Nedsvno sam imao čast da me jedan fijat vozi iz u Ue u Bg, pa sam u vožnji malo i razgledao: pod i bočne stranice su od neke plastične mase i kada se krevet izvuče, dovoljno je šmrkom sve isprati, a za fino čišćenje, krpa prilazi svuda. Boca sa kiseonikom, ekg, oprema za reanimaciju... lako se vade da se ili zamene ili da se ne kvase pri pranju. Unutra su još dva sedišta, za lekara i tehničara u pratnji.
Smatram da bi trebalo da imamo vozila raznih konfiguracija, za različite namene.
Iz Užica, vozila nekad samo menjaju posade i po više puta u toku dana idu ka Bg i Kg, pa prelaze mnogovviše od onih koja idu po pozivu na 194, tako da bude dana, kao u koroni, recimo, kada prelaze i po više 1000km dnevno. Posle 2 godine uglavnom, iza njega je 300-600 000km, a medicinski deo je u još dobrom stanju.
Ne smem ni da zamislim kako bi f-nisao prevoz povređenih u slučaju neke masovne nesreće koja ne bi bila u blizini nekog većeg grada.
Tu bi trebalo da se uspostavi standard šta bi koja sredina, zabisno od broja stanovnika i rizika trebalo da ima. Ali kako, kad mi ni sirene i svetla nismo uspeli da ujednačimo? (Nekad zvuče kao da smo u D, nekad I, a nekad u F. Često se ne razlikuje ni koja služba je u pitanju). Nije retkost, kod vozila iz donacija da imaju crveno-plava rotaciona svetla i blinkere, iako su ona po ZOBS, rezervisana samo za vozila pod pratnjom.
I ta vozila, i kad nisu deo vojske, bitan su činilac bezbednosti zemlje i građana i trebalo bi uvesti red standardizacijom.
 
Dok je radio cajevc pravio signalizaciju zvučnu znalo se sta dolazi
Reci kao što su standard održavanje to ne postoji
Nekad smo imali vojne buseve za hitne to je rashodvano zamjene najn
Doduše postoji jedan ikarbus kod vma kao pokretna amulanta bar tako spolja izgleda
Podsjec na onaj za vadjenje krvi
 
Активна резерва и бенефиције се дискутују ако можемо да им верујемо...
Мислим да сам негде недавно прочитао да ВС у овом тренутку има 6 (шест) припадника активне резерве... Ваљда то кренуло, кад оно беше, 2011-12, па ова шесторица упала, оно се стопирало, и тако остало... 😂
А план је био 2.000 људи.
 
Nisam u toku, šta je aktivna rezerva?
Ja sam još malo samo rezerva, nadam se do kraja, što je pasivnija moguća.
A jadna je vojska koja se uzda u mene i koju godinu mlađe od mene. Pa mi smo stariji i od onih trećepozivaca iz Prvog svetskog rata!
 
Branik wrote:
,,...Ja sam još malo samo rezerva.......
... ,,Pa mi smo stariji i od onih trećepozivaca iz Prvog svetskog rata!... ,,
🤔
Koje su to god. granice ?
Kad je the end ?
 
Izgleda da je nema.
Trebalo bi da je 65.
A nekadašnji trećepozivci bili su ljudi između 38 i 45. (Sva rezerva nam je sad skoro u trećem pozivu).
Moji ispisnici i ja bismo onda samo mogli da budemo raspoređeni u jedinicu za ne daj bože - poslednja odbrana: stariji od trećepozivaca i nedorasli do prvog (u21).
 
Nisam u toku, šta je aktivna rezerva?
Мањи део укупне резерве, по узору углавном на западне државе или руски БАРС, где активни резервисти добијају пристојне финансијске накнаде, а заузврат годишње проводе на вежбама типа месец дана, као у Русији, или 27 дана у УК.
У случају неке кризе су наравно доста доступнији од "обичног" резервисте, а и нпр. током обуке користе "актуелну" опрему коју користе и професионални војници, итд.
 
Nisam u toku, šta je aktivna rezerva?
Ja sam još malo samo rezerva, nadam se do kraja, što je pasivnija moguća.
A jadna je vojska koja se uzda u mene i koju godinu mlađe od mene. Pa mi smo stariji i od onih trećepozivaca iz Prvog svetskog rata!

Не знам ни ја шта је то тачно активна резерва,
а прошло лето су ме звали у војни одсек да ми упишу ратни распоред у војну књижицу.
 
Vrh