To u slučaju da su svi smešteni u okviru jednog objekta ali zasebnim sobama.
To se podrazumeva. Formirao bih i spec frcs isključivo mešovitih dublova na osnovu psiholoških profila, no da ne kradem leba ministarki za demografiju i brigu o porodici...
To u slučaju da su svi smešteni u okviru jednog objekta ali zasebnim sobama.
Мене та прича о једнакости не ради. А биологија каже да су жене неопходније за опстанак.A muškarce ko šljivi, nek pocrkaju po raznim vojskama, rudnicima, gradilištima....
Ako se promoviše jednakost onda to znači jednakost u svemu
Мене та прича о једнакости не ради. А биологија каже да су жене неопходније за опстанак.
Мене та прича о једнакости не ради. А биологија каже да су жене неопходније за опстанак.
Интересантно је да они имају 4 корпуса копнене војске и корпус специјалних јединица. То је нешто између наше садашње организације копнене војске и организације ВЈ. Дакле вероватно се иде на тај модел и код нас. Ми имамо 4 бригаде КоВ и МаБр као и две Специјалне бригаде. Са увођењем војног рока се може вратити корпусни систем и интегрисати садашње али и неке старе јединице пошто за армије како је некада било немамо довољно људи (оне само могу постојати на папиру као јединице које се формирају у рату) али корпусни систем се показао као изузетно ефикасан. Да појасним: Једна бригада КоВ се састоји од неколико батаљона разне намене али не може самостално да изврши неки већи борбени задатак, док корпус може функционисати потпуно аутономно, пошто инкорпорира и пешадијске односно механизоване јединице и тенкове и артиљерију и трупну ПВО итд. а у будућности и дронове/хеликоптере у довољном броју да на одређеном правцу има довољно капацитета (људства и технике) што са Бригадом без додатне подршке није могуће (или само делимично). Па би тако на пример имало смисла спојити у "Нишки корпус" данашњу трећу и четврту бригаду КоВ као и МаБр и још неке нове јединице, по управо том Азербејџанском моделу. Тиме се значајно мења улога КоВ у односу на РВиПВО пошто командант Корпуса са дроновима поседује средства за ваздушну подршку својим јединицама и властиту трупну ПВО док РВиПВО фактички врши само територијалну заштиту ваздушног простора и евентуално даје ватрену подршку. Када би смо оживели "Новосадски Корпус" и у њега спојили и речну флотилу и Прву бригаду као и остале такозване територијалне бригаде (Бантска, Банатска...) онда би то имало смисла. Наши корпуси би се састојали слично као и Азербејџански од две до три пешадијско-механизоване бригаде, једне артиљеријске, једне тенковске и разних батаљона за подршку. Корпус специјалних јединица би као раније сачињавали: Гарда, 72. и 63. као и Кобре и можда нека нова извиђачка јединица.
У суштини си у праву али си заборавио она два нова батаљона у Нишу са БРДМ и Т72 и брдско-планинског батаљона у Бајној Башти. Е управо је то концепт, уз сада најављена мађарска и домаћа оклопна возила ћемо правити те мешовите батаљоне који се интегришу у Бригаде и у Корпус. Ми смо раније имали оно што је сада у МаБр у Нишу у Руми и Алексинцу. Верујем да ћемо или у Руми или у Сремској Митровици вратити јаке Артиљеријске снаге. А што се тиче територијалних бригада, део модерних средстава намењен је и за њих. Оно што се испоставило као глупост је избацивање безтрзајног топа који је савршено једноставно а ефикасно оружје за подршку пешадије. Када говоримо о пешадији, ми тренутно имамо концепт базиран на четама које се састоје од различитих водова или ојачаним четама са по једним водом минобацача или БГА. Е сад се то мења глобално, тако што ти у једној чети имаш водове са одељењем митраљеза и БГА и минобацача и по једном одељењу имаш минимум један извиђачки/камиказе дрон. Тако да ће сада једно одељење од 10 војника стати у Лазар3 (са ДУПсом) и са собом носити и дронове. 3-4 Лазара ће чинити један вод а 10-12 једну чету те механизоване пешадије, уз МРАПове наравно. То је концепт ка којем се иде.Мислим да је и садашња формација - 4 бригаде КоВ, МАБР и 4 територијалне бригаде, баш и осмишљена да се при попуни територијалних бригада оформе 3 корпуса са по 3 бригаде - 1. корпус са 1. бригадом КоВ, Банатском и Београдском бригадом, 2. корпус са 2. бригадом КоВ и Расинском и Тимочком бригадом, и 3. корпус са 3. и 4. бригадом КоВ и МАБР, док 4. би тзв. специјални корпус формирале 63. падобранска, 72. бригада за специјалне операције, Гарда и војна полиција. Наравно у ратном стању се рачуна и на Жандармерију, те би Новосадски и Београдски одред били уз 1. корпус, Краљевачки одеред уз 2. корпус, а Нишки у 3. корпус, и САЈ уз специјалне снаге.
Главно питање јесте како су осмислили опремање територијалних бригада, за сада су виђене код њих хаубице Д-30, ловци на тенкове М-83 и једна чета старих Т-72М, а у резерви и даље имамо око 200 БВП и нешто Прага.
Мада најављено је и прекрајање формације, спомињани су "лаки" и "брзи" батаљони са точкашима (Лазари, МРАП М-20, БОВ М-21, ПАСАРС) и "тешки" са гусеничарима (тенкови, БВП, гвоздике, могуће и ХИМАРС ПВО системи уз њих). Можда би било боље имати више бригада са једним лаким и једним тешким батаљоном, логистичким и инжењеријским батаљоном, два артиљеријска дивизиона (Гвоздике/Соре и Огњеви/Мораве/Тамнаве) и по два резервна батаљона пешадије само са МРАП М-20, а да таквих бригада буде 8, плус МАБР и две бригаде специјалних снага.
www.balkansec.net
Батаљон оклопних извиђача би било паметније разделити на бригадне извиђаче, а батаљон тенкова Т-72Б1МС утопити у неку бригаду кад буде трансформације бригада и батаљона.У суштини си у праву али си заборавио она два нова батаљона у Нишу са БРДМ и Т72 и брдско-планинског батаљона у Бајној Башти. Е управо је то концепт, уз сада најављена мађарска и домаћа оклопна возила ћемо правити те мешовите батаљоне који се интегришу у Бригаде и у Корпус. Ми смо раније имали оно што је сада у МаБр у Нишу у Руми и Алексинцу. Верујем да ћемо или у Руми или у Сремској Митровици вратити јаке Артиљеријске снаге. А што се тиче територијалних бригада, део модерних средстава намењен је и за њих. Оно што се испоставило као глупост је избацивање безтрзајног топа који је савршено једноставно а ефикасно оружје за подршку пешадије. Када говоримо о пешадији, ми тренутно имамо концепт базиран на четама које се састоје од различитих водова или ојачаним четама са по једним водом минобацача или БГА. Е сад се то мења глобално, тако што ти у једној чети имаш водове са одељењем митраљеза и БГА и минобацача и по једном одељењу имаш минимум један извиђачки/камиказе дрон. Тако да ће сада једно одељење од 10 војника стати у Лазар3 (са ДУПсом) и са собом носити и дронове. 3-4 Лазара ће чинити један вод а 10-12 једну чету те механизоване пешадије, уз МРАПове наравно. То је концепт ка којем се иде.
Био сам у фабрици Фолксвагена, шта мислиш колико компоненти они увозе из НР Кине?! Веруј ми много је већа зависност Запада од БРИКСа него наша од Запада. Мале земље и мали системи брзо могу да се прилагоде а за велике је проблем! Наводим пример Израела који је толико моћан у својој наменској индустрији али опет мора да се ослања на Амере. Ми нажалост у свему потцењујемо себе и наравно да бих волео да ми самостално можемо да произведемо све компоненте сложених система и можемо сигурно ако треба, али будимо реални колико Срба ради по трговинама, кафићима, пекарама итд. Нико неће више у фабрике!![]()
Vojske Balkana imaju 9 vrsta oklopnih osmotočkaša
27/01/2024Vojske Srbije i susednih zemalja imaju ili će nabaviti ukupno 9 vrsta oklopnih vozila osmotočkaša, domaćeg, zapadnog ili ruskog porekla. Najbrojniji je ruski/sovjetski BTR-80, ali njih više niko ne nabavlja i sve više ih menjaju zapadni oklopni osmotoćkaši. Srbija je jedini proizvođač...www.balkansec.net
Bez Amera & ekipe Lazar ne bi postojao:
Pogledajte prilog 187900
Mogu biti brižnije prema detetu zbog estrogena koji njima vlada ili osetljivije, i teže im je da se ostvare kao roditelj od očeva... ali biološki bitnije. Van pameti.
Zašto niko neće u fabrike? Zato što su fabrike strane i služe za iskošišćavanje jeftine radne snage. Pa konobar zarađuje ko lekar specijalista, što bi radio u fabrici, nije lud.Нико неће више у фабрике!