Pa ja sam pre više stranica slično pitao. Pa da pišemo o onome što je naslov. Ovako ovde trpa kome šta padne na pamet. Ne usuđujem se da nešto napišem zbog brisanja, a i nije u temi.Zasto ne promenimo naziv teme u Vojska i namenska industrija Ukrajine, obzirom da se samo o tome pise?
To su visoki generali trebali da znaju. Verujem da ni sam Putin nije znao kakvo je stanje na ratištu, da su ga Šojgu i ostali ubedili da će to "čas posla".Просто Украјина је велики залогај.
Ja mislim da su izgubili više. Eto to su te razlike u informisanju i uverenjima. Samo što sam ja spreman da ostavim mogućnost da je istina drukčija od onoga što ja mislim, odnosno da grešim ili da moji izvori greše. A kod Rusofila toga nema. Nema brate korekcije bilo čega, jer su u strahu da ako jednom kažu "da, pogrešio sam" ili "da, ima tu istine" otvoriće sebi Pandorinu kutiju razočarenja, dilema i preobraženja. A Srbi ne vole to. Kod mnogih Srba se menjanje smatra slabošću. I mnogi Srbi vole sebi da pojednostavljuju stvari deleći sve na dve krajnosti. U slučaju politike - dobro i zlo. Rusija dobro, zapad zlo. Vučić gospodar dobar, opozicija zlo. Ne može prosečan srbendaški mozak da barata sa više od dve vrednosti i sa više od dva stava (volem i ne volem). A i kad bi mogao, ne bi to želeo, jer bi onda morao i sebi da prizna da on sam nije 100% dobar i nepogrešiv, nego da je i on na nekoj nijansi sive između belog i crnog. A gde to da se prizna i usvoji u zemlji u kojoj se očekuje da svi sve znaju najbolje... još treba posle njegovi "stari" da ga se stide i odreknu... ma idi begaj...Руси су изгубили преко 1000 тенкова у Украјини. Да је цео Европски НАТО без Турске и Грчке кренуо на Украјину изгубио би све тенкове које има. Просто Украјина је велики залогај.
Aha da, propaganda je radila na širenju mržnje ukrajinaca prema rusima a ne dela rusije na terenu što tada što iz prošlosti...То је тачно. Мада верујем да су очекивали сценарио као из анексије Крима, али за тих 8 година пропаганда је активно радила на ширењу мржње, у исто време војска и службе безбедности су прочешљане од проруских фактора.
Могуће да је и више, искрено тај рат ми није ни занимљиц нити опсесија као Хепи путинофилима и НАФО кловновима.Ja mislim da su izgubili više. Eto to su te razlike u informisanju i uverenjima. Samo što sam ja spreman da ostavim mogućnost da je istija drukčija od onoga što ja mislim, odnosno da grešim ili da moji izvori greše. A kod Rusofila toga nema.
Ukrajina bi bila veliki zalogaj za svakoga, ja to ne sporim. Ja samo kažem da su Rusi sebe osakatili više nego što su morali. I ne kažem to sa naknadnom pameti generala iz fotelje (ova tema može imati samo jednog generala). Kažem da im je ceo sistem i mentalitet naopak. Ja sam to uviđao i pre par godina, dok sam i sam bio umereni Rusofil. Ali sam to potiskivao ili pravdao sebi, potpuno i iskreno uveren da oni mogu da budu bolji i da će biti. Onda se desilo sve ovo i skandali i sramote su samo počeli da se ređaju. I opet, ne govorim o bitkama. Ne menjam ja mišljenje o Rusiji zato što je istovremeno napala 20 mesta, pa osvojila 3, izgubila 5 a zaglavila se u 12. Ne govorim o tome. Govorim o njima kao kolektivu. O njihovom mentalitetu, o njihovoj komandi, o njihovoj vlasti, o odnosu prema sopstvenim ljudima, neučenju na greškama, sirovosti u svemu...
Znam da mi ovi zadrti Rusofili neće verovati, ali ja sam do skora, do 24.2.2022. zaista mislio da Rusija ima mogućnost da se jednog dana popravi i promeni. Nekad manje, nekad više sam to mislio, ali zaista sam verovao u to. Onda sam posle svega ovoga shvatio da se to neće desiti. I dobio sam ne jednu, nego trideset konfirmacija toga u zadnjih dve godine.
I da dodam za kraj da nije bitno samo to da li će Rusi uspeti u svojim namerama i pobediti u ovom ratu. Pitanje je i po koju cenu. I pritom ne mislim samo na materijalno. Mislim i na politiku, ekonomiju, mentalitet, odnos prema narodu, doktrinu, vojnu industriju, tehnološku fleksibilnost... u svemu tome se ponašaju kao da su ponosni na svoju sirovost i svoju zaostalost.
Ima i toga ali ima i do indoktrinacije od malih nogu o "majci" rusiji, bukvalno celoživotno sipanje sa svih strana pozitivnih i afirmativnih beseda o rusiji..Ja mislim da su izgubili više. Eto to su te razlike u informisanju i uverenjima. Samo što sam ja spreman da ostavim mogućnost da je istina drukčija od onoga što ja mislim, odnosno da grešim ili da moji izvori greše. A kod Rusofila toga nema. Nema brate korekcije bilo čega, jer su u strahu da ako jednom kažu "da, pogrešio sam" ili "da, ima tu istine" otvoriće sebi Pandorinu kutiju razočarenja, dilema i preobraženja. A Srbi ne vole to. Kod mnogih Srba se menjanje smatra slabošću. I mnogi Srbi vole sebi da pojednostavljuju stvari deleći sve na dve krajnosti. U slučaju politike - dobro i zlo. Rusija dobro, zapad zlo. Vučić gospodar dobar, opozicija zlo. Ne može prosečan srbendaški mozak da barata sa više od dve vrednosti i sa više od dva stava (volem i ne volem).
Eto vidiš nikakve propagande takve nije bilo kao sada. Niko na ulici nije verovao da će se ovo desiti. Moskovske crkve bile pune ljudi, niko ništa nije branio dirao. Normalno se jezik pričao koji god je hteo. Granica izmedju Ukrajine i okupiranog Luganska je normalno radila, i više puta bila zatvarana sa strane LNR. Svih tih famoznih 8 godina, ništa se nije dešavalo. Bilo je puckanja sa obe strane, ali je vladao mir. Ljudi su normalno prelazili granicu LNR i Ukrajina... Posle 24.2 sve se promenilo. Mnogi ovde znaju recimo bolje od mene, tako što će mi davati rečenice koje i ja čujem i čitam na telegram grupama...То је тачно. Мада верујем да су очекивали сценарио као из анексије Крима, али за тих 8 година пропаганда је активно радила на ширењу мржње, у исто време војска и службе безбедности су прочешљане од проруских фактора.
Koje su posledice, ja bih ga oborio pa oni posle neka dokazuju da je bio na strani KiM. Rekoh jaja su mala. Mi se vise ne plasimo samo NATO, vec i KBS. Cekam samo sa Turskom da potpisu da se Turska obavezuje da ce ih braniti kao svoju teritoriju, pa da vas pitam kada to u Prizrenu. Mi smo sa ovom politikom u teskim raljama.
Ja kada vidim da je jedna Marinika inace predgradje dvomilionskog Donjecka tri godine neosvojiva tvrdjava, to vam je kao da Albanci drze Ledine tri godine.
Izvini sto ne znam svako selo u Ukrajini, mada sam mislio na Avdejevku ili ti Avdivku. Jel i ona pod Rusima? Da javis UkrajincimaБрате, Бајрактар може са више десетина километара дистанце то да сними. Не знаш које су последице? Правиш се незналица или си незналица?
Мариника? Тепић?
Марјинка већ пар месеци под руском контролом. Ако уопште можемо то назвати тако, пошто од места није ништа остало.
Izvini sto ne znam svako selo u Ukrajini, mada sam mislio na Avdejevku ili ti Avdivku. Jel i ona pod Rusima? Da javis Ukrajincima
neka ih, možda nešto nauče, i tako je litaratura u vojnim školama odavno zastarelaМени је најјаче када уђем на неке наше војне форуме и када читам људе који су војна лица и који озбиљно дискутују о томе коју улицу у неком селу заузимају Руси а коју улицу заузимају Украјинци.
Топ листа надреалиста.
Земљаче, имаш 2014. мирну предају Крима, Руси враћају Мигове које затичу Украјинцима, специјална јединица Украјинске полиције из Кијева прелази на Крим да буде део Руског МУПа. А онда крећу национални немири, демонстрације, пале се људи у Одеси, креће оргијање нациста из Десног сектора, формирају се паравојске Азов и Ајдар, а са друге стране дижу се барикаде по Доњецкој и Луганској области. Па се шаље војска Украјине која прво одбија да дејствује по цивилима, па крећу смене, па се убацују екстремисти у војску, креће артиљерија по насељима, оснивају се народне милиције, и креће озбиљан рат, и са мртвима расте мржња.Aha da, propaganda je radila na širenju mržnje ukrajinaca prema rusima a ne dela rusije na terenu što tada što iz prošlosti...
Oni se inače vole nego ih zli "kolektivni zapad" zavadio lol
Tipična rusofilska premisa
Брате Србине, до инвазије 2022. погинуло је око 14000 људи. Украјинска војска је изгубила 9 борбених авиона и 5 борбених хеликоптера.Eto vidiš nikakve propagande takve nije bilo kao sada. Niko na ulici nije verovao da će se ovo desiti. Moskovske crkve bile pune ljudi, niko ništa nije branio dirao. Normalno se jezik pričao koji god je hteo. Granica izmedju Ukrajine i okupiranog Luganska je normalno radila, i više puta bila zatvarana sa strane LNR. Svih tih famoznih 8 godina, ništa se nije dešavalo. Bilo je puckanja sa obe strane, ali je vladao mir. Ljudi su normalno prelazili granicu LNR i Ukrajina... Posle 24.2 sve se promenilo. Mnogi ovde znaju recimo bolje od mene, tako što će mi davati rečenice koje i ja čujem i čitam na telegram grupama...
Strašno, copy + paste baljezganje sa happy-ja tipa dobri rusi i zavedeni loši ukronazisti lolHahaha koje ispiranje
Jednostavno, Ukrajinci su zamolili da im moskalji pričuvaju Krim, i onda se desni sektor nešto pobunio a Rusi izdani i žrtve
Ovakvu istoriju ne pripovedaše čak ni Strelkov a i blaženopočivši Prigožin
Da li zaista koriste T-55 kao tenk?Taj broj izgubljenih tenkova je jako fleksibilan sa obe strane. Po nekim wiki podacima Rusija je imala oko 10 000 tenkova. ( da li u rezervi ili skroz aktivno ne znam). Ako su posle godinu dana rata ubacili T55 koji je izbačen iz upotrebe gotovo svugde, postavlja se više pitanja:
-Da li su Rusi imali samo 1000 modernijih tenkova koje su izgubili a sve ostalo je bila zastarela rezerva?
-Ubacili su T55 da ih"potroše i sačuvaju bolje tenkove za naredne ofanzive?
-Izgubili su više hiljada modernih tenkova i sad se krpe?