Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 116 30,2%
  • Ne

Glasovi: 239 62,2%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,6%

• Ukupno glasača
    384
Ovo je podmetačina, a ne argument. Generalno je ceo tekst vid reakcionarne podmetačine koji ima za cilj da relativizuje grehe vlasti time što oni koji se protiv istih bune nisu dovoljno ideološki ispravni u svesti autora teksta.

Srednja klasa (vrlo problematičan pojam za Srbiju koja pre ima manje i više siromašnu nižu klasu nego što ima pravu srednju klasu) je motor pobune zato što je ona obično uvek emancipovaniji sloj društva sa jače razvijenom svešću o dosezima državnog aparata i odgovornosti njegovih službenika. Svuda na svetu - i tamo gde države nemaju teritorijalnih sporova - srednja klasa protestuje zbog korupcije i zloupotrebe ingerencija javnih funkcija.

A što se tiče klasnog prezira, ne sporim da to postoji, ali je laž autora da to nije fenomen prisutan od ranije u srpskom društvu. Zapravo tekst u velikoj meri, ironično, jeste odraz klasnog prezira, ali autora prema toj takozvanoj srednjoj klasi.

Baca se svetlo na jednu opšteprisutnu pojavu u klasnim društvima, a zaboravlja se (kao namerno) da je u velikoj meri, izvor prezira prema ćacijima upravo to što su skupina nesposobnih oportunističkih uhleba.

Ne, ovo nije podmetacina a za vas zaključak upravo vi ne dajete nikakve argumente. Pritom je notorno da samoproglasena elita osim prezira prema cacijima oseća prezir i prema Kosovu. To je za njih balast kog se trebamo osloboditi.
Objektivan tekst nazivate relativizacijom grešaka vlasti pri čemu za to navodite pogresne razloge i upravo vi želite da relativizujete apsolutnu ideološku neispravnost samoproglasene elite sačinjene od poluintelektualaca koji nauku nisu pomerili za mikron a hteli bi da im se narod klanja.
Ova vlast čini velike greške ali su to greške koje su potpuno prihvatljive za poluintelektualce iz samoproglasene elite. Zato i ne možete da privucete kritičnu masu i ovakvi kakvi ste nikada nećete ni moći.

5. oktobra u Srbiji srednje klase nije ni bilo, već samo različiti stepeni bede i manjina kriminalaca i aparatčika koji su se obogatili na talasu korupcije, šverca i otimanja
Ah sad se malo pravimo naivni, jel?
Kao da je pripadnost klasi samo uslovljena primanjima?
Hoćeš da mi kažeš da su profesor, advokat i lekar u petooktobarskom protestu pripadali istoj klasi kao radnik Kolubare samo zato što su svi bili bedno plaćeni?

Ćuti bre čoveče, možda meni analiza društvenih fenomena ne ide od ruke, ali brate ti si smešan... bez uvrede.

То нема логике ни најмање. А и фале нови камиони за инжењерију и логистику, ту смо најтањи.

Valjda će biti i njih biti kada Fap krene ozbiljnije serijski da proizvodi. Instaliraju i pokrenu svu naručenu opremu.

Terenskih sanitetskih vozila nema ni za leka. TAM-ovi i Pincgaueri upokojeni i prevaziđeni.

Pitam se da li se iko setio da sa Kinezima dogovori neki transfer tehnologije za šasije 8x8...
Ako nije preskupo, to možda uopšte ne bi bila loša ideja, s obzirom da nam trebaju ko leb, a nemamo ih...

Neko je objavio da smo konačno uspeli da je napravimo i da će sledeće Nore biti na tim sasijama. Mada su kinezi najavili i izgradnju fabrike kamiona. Videcemo

Ne, ovo nije podmetacina a za vas zaključak upravo vi ne dajete nikakve argumente. Pritom je notorno da samoproglasena elita osim prezira prema cacijima oseća prezir i prema Kosovu. To je za njih balast kog se trebamo osloboditi.
Objektivan tekst nazivate relativizacijom grešaka vlasti pri čemu za to navodite pogresne razloge i upravo vi želite da relativizujete apsolutnu ideološku neispravnost samoproglasene elite sačinjene od poluintelektualaca koji nauku nisu pomerili za mikron a hteli bi da im se narod klanja.
Ova vlast čini velike greške ali su to greške koje su potpuno prihvatljive za poluintelektualce iz samoproglasene elite. Zato i ne možete da privucete kritičnu masu i ovakvi kakvi ste nikada nećete ni moći.

Tekst nije objektivan već je svojevrsna apologija greha državnog aparata kroz isticanje ideološke nepodobnosti pobunjenog dela naroda, i svođenje kritike "ćacizma" na estetiku - što ne može biti dalje od istine.

Sudeći po vašem komentaru, vi pripadate toj takozvanoj kritičnoj masi, kojoj je očigledno bitnije to što se lopov i izdajnik ogrće trobojkom nego to što je lopov i izdajnik.

Dakle, ispada da imamo baš onakvu vlast kakvu zaslužujemo, tj. kakvu kritična masa zaslužuje.

Ah sad se malo pravimo naivni, jel?
Kao da je pripadnost klasi samo uslovljena primanjima?
Hoćeš da mi kažeš da su profesor, advokat i lekar u petooktobarskom protestu pripadali istoj klasi kao radnik Kolubare samo zato što su svi bili bedno plaćeni?

Ćuti bre čoveče, možda meni analiza društvenih fenomena ne ide od ruke, ali brate ti si smešan... bez uvrede.

Nećeš verovati, ali da, pripadali su istoj klasi, koja se zove radnička. Zato i kažem da su tvoji kapaciteti za analizu izuzetno ograničeni. Dokaze mi pružaš sam iznova i iznova.

EDIT: a da dodam, da ne bude zabune, srednja klasa nije prava klasa, već samo termin za sloj visokoplaćene radničke klase i sitne buržoazije - nešto što u devedesetima uopšte nije ni postojalo, već se formiralo kasnije kroz tranziciju i upliv stranog kapitala na tržište.

Sudeći po vašem komentaru, vi pripadate toj takozvanoj kritičnoj masi, kojoj je očigledno bitnije to što se lopov i izdajnik ogrće trobojkom nego to što je lopov i izdajnik.
Ne bih rekao da je tako...
Pre će biti da mu se lopov i izdajnik ogrnut zastavom ne menja za prozapadne džukce koji su već imali priliku da se pokažu i pokazali su se.

1757429163082.png

evo vidiš, Srbi ne vole da neki "Srbi" idu u Brisel da opanjkavaju druge Srbe, jer ne mogu da ubede Srbe da glasaju za njih... ovo u Srbiji ne prolazi... i zato je protest propao.

Kolega, ispravi me ako grešim.

Ta kritična masa ne dozvoljava protestima u toku da se omasove i uspeju.
Prosto, ljudi čekaju nešto bolje. Vi to ne možete da shvatite. Odatle i frustracija.

Nećeš verovati, ali da, pripadali su istoj klasi, koja se zove radnička.
:ROFLMAO:

Ne bih rekao da je tako...
Pre će biti da mu se lopov i izdajnik ogrnut zastavom ne menja za prozapadne džukce koji su već imali priliku da se pokažu i pokazali su se.

Tebi Vučićević daje instrukcije kakvu maglu danas na internetu prodaješ?

Ovo je smešno čak i za tvoje niske standarde.

Na prvoj slici se nalazi logističko vozilo za Noru B52 M15, a na jednoj od FB grupa pojavila se druga slika, koja se navodno odnosi na logistička vozila novih Nora na Fapovoj šasiji, mada zaista nisam siguran da li ovo vozilo ima veze sa tim.

U svakom slučaju, to drugo vozilo se takođe zaputilo ka Beogradu, odnosno ka paradi.
1000082957.jpg
1000082958.jpg

Poslednja izmena:
Au brt, dele se tekstovi Slobodana Antonića i nameću kao kakav argument :ROFLMAO:. Nisam srećom nikad zalazio na ovaj deo foruma i ne planiram ponovo, ali bar ignore dugme radi punom parom, hvala autovanima.

Prilog za rubriku besramlja:

A ona (srednja klasa) sve bolje živi. „Restorani i kafići vrve od gostiju. Gužve su u salonima automobila i u salonima lepote. Stanovi se prodaju ‘ko alva’. Štedni računi nabrekli su od evra i dolara. Turističke agencije prebukirane su željama za sunčanjem, skijanjem i kratkim obilascima zanimljivih gradova“.

Tekst nije objektivan već je svojevrsna apologija greha državnog aparata kroz isticanje ideološke nepodobnosti pobunjenog dela naroda, i svođenje kritike "ćacizma" na estetiku - što ne može biti dalje od istine.

Dakle, ispada da imamo baš onakvu vlast kakvu zaslužujemo, tj. kakvu kritična masa zaslužuje.

Nećeš verovati, ali da, pripadali su istoj klasi, koja se zove radnička. Zato i kažem da su tvoji kapaciteti za analizu izuzetno ograničeni. Dokaze mi pružaš sam iznova i iznova.

EDIT: a da dodam, da ne bude zabune, srednja klasa nije prava klasa, već samo termin za sloj visokoplaćene radničke klase i sitne buržoazije - nešto što u devedesetima uopšte nije ni postojalo, već se formiralo kasnije kroz tranziciju i upliv stranog kapitala na tržište.

Menjate teze. Evidentna ideološka nepodobnost i nedostatak drzavotvornog elementa onih koji vode pobunjeni narod, ne može se okarakterisati kao apologija vlasti.
Okarakterisati me kao nekog kome je bitnije što se lopov I izdajnik ogrnuo trobojkom nego što je lopov I izdajnik je opet zamena teza i ogledalo vaše povrsnosti.
Niste ga rušili kad je potpisivan Briselski sporazum ( ja jesam neuspesno) nego ga rusite sada kad je evidentno da neće do kraja da ispuni naloge Zapada koje vi hoćete.
Ovo me podseca na period osnivanja moderne Srbije kada nismo rušili Miloša zato što je u Hadži Prodanovoj buni pobio par stotina srba, zato što je pod pretnjom ubistva stao na čelo ustanka ni zato što je ubio najvećeg srbina u našoj istoriji, već smo ga u saradnji sa turcima skinuli onda kada je takav kakav nesto stvorio.

Menjate teze. Evidentna ideološka nepodobnost i nedostatak drzavotvornog elementa onih koji vode pobunjeni narod, ne može se okarakterisati kao apologija vlasti.
Okarakterisati me kao nekog kome je bitnije što se lopov I izdajnik ogrnuo trobojkom nego što je lopov I izdajnik je opet zamena teza i ogledalo vaše povrsnosti.
Niste ga rušili kad je potpisivan Briselski sporazum ( ja jesam neuspesno) nego ga rusite sada kad je evidentno da neće do kraja da ispuni naloge Zapada koje vi hoćete.
Ovo me podseca na period osnivanja moderne Srbije kada nismo rušili Miloša zato što je u Hadži Prodanovoj buni pobio par stotina srba, zato što je pod pretnjom ubistva stao na čelo ustanka ni zato što je ubio najvećeg srbina u našoj istoriji, već smo ga u saradnji sa turcima skinuli onda kada je takav kakav nesto stvorio.

Ne znam ko smo to "mi", s obzirom da ja nisam ni ideološki liberal, a ni zastupnik ili aktivista bilo koje opozicione partije. Ideološki, ja ne vidim razliku između SNS i opozicionih liberalnih partija - vidim samo razliku u estetici.

No, ja bar vlast kritikujem i podržavam svaku akciju koja bi nam tog parazita skinula sa vrata, a vi i autor teksta kritikujete one koji bi vlast da menjaju. Vaš stav je mnogo veći problem nego moj, s obzirom da čekate neku savršenu, od boga poslatu i ideološki prepodobnu opoziciju da skine ove kriminalce sa vlasti.

Sviđa mi se što smo došli do toga da poredimo Miloša Obrenovića i Vučića. Možda ja vas treba da nazovem SNS spavačem kao što vi mene grupišete sa liberalnim opozicionarima.

Iz vašeg povrsnog izlaganja ne vidim ni jedan razlog za ovakav elitizam koji je za prezrenje sam po sebi. Vrtite par fraza koje kad se analiziraju ne predstavljaju bas nista.

Zapravo sa vaše strane još uvek treba da dođe neki argument, dosad jedino što smo dobili jeste da je glavni problem vašem senzibilitetu to što se protiv vlasti buni ideološki nepodoban narod. Valjda ćemo i dočekati da se rodi neki narod sa časnijim namerama od ovog.

Veruj, koliko bi mi bilo drago da narod plače od ponosa, toliko bih se naslađivao telesnim tegobama izroda dok slušaju ovu divnu patriotsku melodiju, vredniju od 1000 topova.
Pogotovo ako bi ubacili originalnu verziju koja počinje sa: "Ide Pera, ide Pera, jaše konja bela..." :)

Ova verzija kreće od sredine, ali je odlična:

Jao, pa stvarno hoćeš sukob sa Hrvatima.
Povod rata - čija je pesma. Da li su ,,gledale beogradske dame" ili ,,istrčale zagrebačke frajle". Sukob na koji nije još uvek stavljena tačka. I onda neko postavlja pitanje zašto se porede mišići sa Hrvatima.

Šalu na stranu.

Već duže mislim da se mora pretresti srpska vojna muzika i videti šta treba prihvatiti kao domaću tekovinu i redovan repertoar srpske vojske i vojnih orkestara.
Marš kralja Aleksandra Obrenovića, Marš Milana obrenovića, Gardijski marš, Marš Vojvode Stepe, i sl. bi trebalo da su neupitni, a nisam primetio da se nešto aktivno koriste.
Zašto se ne bi aktivno koristila i npr. pesma ,,Hej vojnici vazduhoplovci" ili donekle tekstom izmenjena ,,Pešadijo, pešadijo"?

,,Paradni marš" koji se koristi je daleko pogodniji za srpski strojev korak od ,,Marša na Drinu" koji se u poslednje vreme forsira (mora da se izvodi neprirodno sporo).
Paradni marš i srpski strojev korak su inače zajedno kreirani tako da se ritmom savršeno poklapaju, pravljeni kao jedna celina za zajedničko izvođenje.
Nepogrešivo, zvuk bubanja (ili onih metalnih udaraljki) - udar levom leva nogom na tlo.

Tribni znaci takođe. Koriste se valjda i dalje ,,postojavanje" , ,,podizanje zastave", ,,spuštanje zastave" , povečerje"

Poslednja izmena:
Ne znam ko smo to "mi", s obzirom da ja nisam ni ideološki liberal, a ni zastupnik ili aktivista bilo koje opozicione partije. Ideološki, ja ne vidim razliku između SNS i opozicionih liberalnih partija - vidim samo razliku u estetici.

No, ja bar vlast kritikujem i podržavam svaku akciju koja bi nam tog parazita skinula sa vrata, a vi i autor teksta kritikujete one koji bi vlast da menjaju. Vaš stav je mnogo veći problem nego moj, s obzirom da čekate neku savršenu, od boga poslatu i ideološki prepodobnu opoziciju da skine ove kriminalce sa vlasti.

Sviđa mi se što smo došli do toga da poredimo Miloša Obrenovića i Vučića. Možda ja vas treba da nazovem SNS spavačem kao što vi mene grupišete sa liberalnim opozicionarima.

Postovima samo dalje dokazujete vašu povrsnost. Za razliku od vas kome je cilj samo da njega skinete ( ne razmisljajuci sta nas dalje ceka) sa vlasti ja ipak mislim da to treba da se uradi kada nađemo bolje rešenje. Pritom ja ne čekam od boga poslatu opoziciju ali ne prihvatam ni da autosovinisti, umisljena samoproglasena elita " niže vrednosti" kako bi Ćorović rekao ( ako ste ga citali) vodi ovu zemlju, jer nam je sa njima brz kraj zagarantovan.

Zapravo sa vaše strane još uvek treba da dođe neki argument, dosad jedino što smo dobili jeste da je glavni problem vašem senzibilitetu to što se protiv vlasti buni ideološki nepodoban narod. Valjda ćemo i dočekati da se rodi neki narod sa časnijim namerama od ovog.
Nema potrebe za n1 dramatikom u vašem tonu. Ima dosta ljudi koji su protiv ali će samo izbori pokazati da li se pobunio narod ili manji deo.
Sa ovom dramatikom me podsecate na Zaklinu Tatalovic i njenim BK obrazovanjem (znači nista) koja kad nema sta da kaze vrti par fraza uz dramatičan ton, valjda da sebi prida veći značaj.

Prilog za rubriku besramlja:
Kad smo pričali o praznim konzervama na Beobuildu, evo jedne...

Da je kolega pročitao tekst Slobodana Antonića, kao što nije, video bi da je ovo što je naveo kao prilog za rubriku besramlja u stvari CITAT iz teksta Miše Brkića https://www.danas.rs/kolumna/misa-brkic/socijala-nece-oboriti-rezim/ a ne Antonićev tekst - Antonić citira Brkića i dalje gradi svoju tezu. A Brkić ispravno konstatuje šta se sve to u Srbiji promenilo u poslednjih 10 godina na ekonomskom planu - Brkić koji je sve samo ne Vučićev bot.

Dakle, nema sadržine, nema spoznaje, nema analize ni zaključka - samo šupljina...

I takvi bi da vladaju Srbijom.

Ljudi, a zasto je kod nas sve ILI - ILI ? Evo recimo ja sam zestoko protiv Vucica i ove korumpirane vlasti, ali to ne znaci da je za mene Kosmet nezavisan a u Srebrenici bio genocid ?! Cak sta vise zestoko sam protiv toga. A to se kod nas tako predstavlja, ako si za ovo onda si automatski protiv ovog, i obrnuto. A druga stvar, ko god sta imao sa Briselom ne mogu caciji da bilo sta kazu, sobzirom da se Kim Dzon Vucko non-stop hvali kako ima srdacne sastanke sa celnicima EU. "Nas dragi prijatelj Makron, nas dragi prijatelj Solc. Imao sam veoma dobar sastanak sa ovim, onim" a sad odjednom svi oni krivi za unutrasnje nemire, ma daj 😅
A takodje sa druge strane, znam da postoji licemerje kod odredjene tzv intelektualne elite, koja govori da Vucic krsi ustav, ali je zato za njih Kosovo nezavisno.

Ja sam izgleda precenio @Rafal jer se ipak radi o još jednom stranačkom spavaču koji glumi objektivnost na internetu. Moja greška, neće se ponoviti.

Mali offtopic:
Možemo li da se usaglasimo da 5. oktobra nije bilo nikakavih bagera, već da je korišćen buldožer?

Taj bager je verovatno došao od nekog filozofa, i samo je realna inkarnacija onog vica o ekspertu koji stavlja šar-planinca u gepek.
(a i evo već 25 godina dovodi do toga da pola naroda ne zna šta je šta, pa ima "ono sa onom rukom što kopa")

Pitam se da li se iko setio da sa Kinezima dogovori neki transfer tehnologije za šasije 8x8...
Ako nije preskupo, to možda uopšte ne bi bila loša ideja, s obzirom da nam trebaju ko leb, a nemamo ih...
Fap odavno ima kamion koji uslovno može da odgovara za NORA B52, ali je bio problem nosivost, a to je 3240, sad je to rešeno i može preko 40 t sa najnovijim ojačanjima... ALI... Nije 8x8 već 8x4, ali svakako će moći u nedostatku drugih rešenja i to, kao što je i Orkan koristio isti kamion.

Na prvoj slici se nalazi logističko vozilo za Noru B52 M15, a na jednoj od FB grupa pojavila se druga slika, koja se navodno odnosi na logistička vozila novih Nora na Fapovoj šasiji, mada zaista nisam siguran da li ovo vozilo ima veze sa tim.

U svakom slučaju, to drugo vozilo se takođe zaputilo ka Beogradu, odnosno ka paradi.
Pogledajte prilog 251083Pogledajte prilog 251084
Е таквих 8 сам јуче срео на потезу од Остружнице до Врчина, у питању су кип контејнери.
Oвај фазон.

maxresdefault.jpg

Што је одлична ствар да имамо на истој шасији могућност превоза модуларних контејнера па исти камион по потреби може бити кипер за инжењерију, аутоцистерна за логистику, возило за дотур муниције за артиљерију, и по потреби још много што шта, веза, системи ВОЈИН, системи ЕиПЕД, санитет, АБХО, разне радионице, логистика типа мобилни тушеви, мобилне кухиње, пекаре, хладњаче, месаре, итд.

Vrh