Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,2%
  • Ne

Glasovi: 228 62,1%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,6%

• Ukupno glasača
    367
Južna Koreja za razliku od Srbije ima izgrađene snažne demokratske institucije otkako su izašli iz perioda desničarske diktature krajem 1980-ih.

Voleo bih da smo mi kao Srbija izgradili snažne demokratske institucije otkako smo izašli iz perioda levičarske diktature početkom 1990-ih.
Демократске институције 🤣🤣🤣

Демократске институције 🤣🤣🤣

Znam da je klimoglavcima poput tebe kojima je stalno potreban kvazi autoritet da upravlja sa vama i neko sa vrha da izdaje komande neshvatljivo postojanje bilo kakvih institucija a kamoli potreba za njima, ali daj se malo doteraj u red, zadnjih par stranica odaješ utisak naloženog klinca od 10 godina ili trola.

Ne bih da ulazim u analizu Miloševićevog režima, jer smatram da nije prošlo dovoljno vremena da se da objektivna slika.
To će uraditi neko posle nas, ko nema direktan kontakt sa tim vremenom i ko nije direktno gledao ili osećao posledice loših stvari koje je taj režim evidentno radio.

Ja sam išao ulicama, vikao "crvena bando", bacao jaja na zgradu RTSa i znate šta? Žao mi je zbog toga.
Bio sam mlad, glup i zanesen. Sad se gorko kajem zbog toga. Ne zato što on i njegova kamarila nisu zaslužili osudu, nego jer sam bio zanesen prevrtljivim svetlima zapada, njegovom umišljenom demokratijom, lažnom nadom da će nam se skinuti sa vrata itd. Nisam video prevaru. Nisam video da idemo ka gorem, a ne ka boljem. Nisam video da mladi, lepi, okupani, obrazovani koji su se dočepali vlasti posle puča organizovanog 5. oktobra ne da nisu bolji, nego da se zilion puta gori, prevrtljiviji, prodaniji, opasniji, korumpiraniji.

Danas, sa malo više sedih dlaka na glavi i malo više pameti u glavi, kada preslušam ovaj govor (valjda je to poslednji govor koji je dao kao slobodan čovek) uhvati me stid.
Prođe me jeza od svake rečenice.

Ostaje činjenica da smo kao narod zverima predali Srbina na gubilište, gledajući da nešto ušićarimo iz toga.
Kakav god da je bio, postoje sudovi u ovoj zemlji, pa nek mu se sudi.
Mi smo ga dali strancima da ga rasčereče u nekom kazamatu i puste da umre bez adekvatnog lečenja.
Ološ među nama je u tome video i perverzno zadovoljstvo.

Dali smo strancima alibi da operu svoje zločine njegovom krvlju.
Uvredili smo i pretke i Boga tim podlim odvratnim činom.

Dobili smo mrvice i nove ucene - i nove tragedije.
Sadili smo tikve sa đavolom, u uzaludnoj nadi da će da nas pusti na miru.
Navukli smo prokletstvo koje plaćamo i plaćaćemo i dalje, dok se taj greh ne opere do kraja.
A njegovi prestupi, ili bolje reći prestupi njegovog režima, ostali su mahom nekažnjeni. Svedeni na jefinu žutu propagandu bez sudskih epiloga. Slično kao i sa drugim ubijenim posle njega.

Ne može se kroz život kao oportunista i hulja.
Platićeš pre ili kasnije - ili ti ili što je još gore, neko tvoj.
Mora se birati ispravni put, bez obzira koliko je on težak i dug i opasan.
Kao i naši preci....

Prečica nema, svaka je stranputica... kao ova tragedija sa Miloševićem.

Nema nikakvog opravdanja za pominjanje Miloševića u bilo kom pozitivnom svetlu, čak ni radi poređenja i tešenja "bilo je i gorih".

Jedno zlo ne poništava drugo.

A on i njegovi neka večno gore u paklu i po..rem se na sve njihovo i sve koji su se iz njih izrodili.

I da, po..rem se i na njegov režim, kao neko ko se kao dete svojevremeno molio da ga bog ili srčka ubiju pa da možemo da izađemo iz sankcija, ratova i izolacije, i ko je deo detinjstva proveo sa roditeljima čameći na demonstracijama protiv njega. I da, ja ću da mu sudim, ja kao građanin nekadašnje SR Jugoslavije i sada Srbije.. Baš ja ću da mu sudim. Neću da čekam ni istoriju ni neke sledeće ni sudove ni karmu ni šta ti ja znam. J... mu pas mater i neka trune u paklu doveka.

Zayebite me sa tim skotom. Zaobiđite me. Nađite nekog glupaka da njemu prosipate hvalospeve o toj vreći g..ana koja je uništila i osakatila Srbe i u Srbiji i van nje.

Poslednja izmena:
Buraz Perkane ti kao da si prespavao 90e. "Oni njegova kamarila nisu zasluzili osudu"?!?!?!?!
Wtf
blinkwtf-wtf.gif

Nikad ne potcenjuj sposobnost (nekih) Srba da iz inata prema jednom zlu učine i kažu sve i svašta, pa makar apologiju i prema drugom zlu.

Najvažnije od svega je da se istera inat i iskaže bes prema zlom zapadu, pa makar se i od Slobe napravio mučenik i heroj.

To je ta granična - i plemenska, zatucana - crta u ovog naroda, koja odoleva pokušajima lečenja i sazrevanja već 200 godina.

Poslednja izmena:
Nikad ne potcenjuj sposobnost (nekih) Srba da iz inata prema jednom zlu učine i kažu sve i svašta, pa makar apologiju i prema drugom zlu.

Najvažnije od svega je da se istera inat i iskaže bes prema zlom zapadu, pa makar se i od Slobe napravio mučenik i heroj.

To je ta granična - i plemenska, zatucana - crta u ovog naroda, koja odoleva pokušajima lečenja i sazrevanja već 200 godina.

Ma te što bi rehabilitovali Miloševiće treba govnjivom motkom odmah u startu resetovati. Treba biti teški id***, pa se javno rugati svim žrtvama tog zločinačkog režima i samoj državi Srbiji koja je najveća žrtva. Ako ih pustiš, malo po malo će rehabilitovati te zločince, nešto kao što bi se u Nemačkoj ponovo zapatio fašizam kada bi ih malo pustili.

Ne bih da ulazim u analizu Miloševićevog režima, jer smatram da nije prošlo dovoljno vremena da se da objektivna slika.
To će uraditi neko posle nas, ko nema direktan kontakt sa tim vremenom i ko nije direktno gledao ili osećao posledice loših stvari koje je taj režim evidentno radio.

Ja sam išao ulicama, vikao "crvena bando", bacao jaja na zgradu RTSa i znate šta? Žao mi je zbog toga.
Bio sam mlad, glup i zanesen. Sad se gorko kajem zbog toga. Ne zato što on i njegova kamarila nisu zaslužili osudu, nego jer sam bio zanesen prevrtljivim svetlima zapada, njegovom umišljenom demokratijom, lažnom nadom da će nam se skinuti sa vrata itd. Nisam video prevaru. Nisam video da idemo ka gorem, a ne ka boljem. Nisam video da mladi, lepi, okupani, obrazovani koji su se dočepali vlasti posle puča organizovanog 5. oktobra ne da nisu bolji, nego da se zilion puta gori, prevrtljiviji, prodaniji, opasniji, korumpiraniji.

Danas, sa malo više sedih dlaka na glavi i malo više pameti u glavi, kada preslušam ovaj govor (valjda je to poslednji govor koji je dao kao slobodan čovek) uhvati me stid.
Prođe me jeza od svake rečenice.

Ostaje činjenica da smo kao narod zverima predali Srbina na gubilište, gledajući da nešto ušićarimo iz toga.
Kakav god da je bio, postoje sudovi u ovoj zemlji, pa nek mu se sudi.
Mi smo ga dali strancima da ga rasčereče u nekom kazamatu i puste da umre bez adekvatnog lečenja.
Ološ među nama je u tome video i perverzno zadovoljstvo.

Dali smo strancima alibi da operu svoje zločine njegovom krvlju.
Uvredili smo i pretke i Boga tim podlim odvratnim činom.

Dobili smo mrvice i nove ucene - i nove tragedije.
Sadili smo tikve sa đavolom, u uzaludnoj nadi da će da nas pusti na miru.
Navukli smo prokletstvo koje plaćamo i plaćaćemo i dalje, dok se taj greh ne opere do kraja.
A njegovi prestupi, ili bolje reći prestupi njegovog režima, ostali su mahom nekažnjeni. Svedeni na jefinu žutu propagandu bez sudskih epiloga. Slično kao i sa drugim ubijenim posle njega.

Ne može se kroz život kao oportunista i hulja.
Platićeš pre ili kasnije - ili ti ili što je još gore, neko tvoj.
Mora se birati ispravni put, bez obzira koliko je on težak i dug i opasan.
Kao i naši preci....

Prečica nema, svaka je stranputica... kao ova tragedija sa Miloševićem.

Sram te bilo da pišeš tako i kačiš ovde te snimke.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Era
Nema nikakvog opravdanja za pominjanje Miloševića u bilo kom pozitivnom svetlu, čak ni radi poređenja i tešenja "bilo je i gorih".

Jedno zlo ne poništava drugo.
Slažem se... ja ga nisam pominjao u pozitivnom smislu... smatram da je bio veoma loš vladar.
Vremenom sam prestao da mrzim... valjda to dođe sa godinama... ali da ga hvalim, to ne... nisi dobro shvatio moj post.
Ne bih koristio ovolike kletve kao ti, prosto ja na stvari gledam relativnije i u kontekstu dužeg vremena, a onda se shvatanje stvari malo ispegla, a emocije smire.
Bolje i jasnije vidiš, to je sve. Ili - kletve prosto nisu moj stil. Ne znači da nisu zaslužene, prosto ja to ne radim

Na stranu ovaj klip koji sam okačio, on je zaista proročki, ko god objektivno hoće da sagleda stvari.. To ga uopšte ne rehabilituje.
Poenta je da smo mnogi od nas i sami mogli tada da zaključimo iste stvari - a nismo, usled spostvene gluposti i zanesenosti.

Buraz Perkane ti kao da si prespavao 90e. "Oni njegova kamarila nisu zasluzili osudu"?!?!?!?!
Buraz, ko je to rekao? Ja nisam!

Koji vam je jutros, daj popijte kafu pre nego pročitate postove, vidite stvari koje ne postoje.
Ma te što bi rehabilitovali Miloševiće treba govnjivom motkom odmah u startu resetovati. Treba biti teški id***, pa se javno rugati svim žrtvama tog zločinačkog režima i samoj državi Srbiji koja je najveća žrtva
Milošević se NE MOŽE REHABILITOVATI.
On je eksponent jednog groznog režima i na kraju krajeva, nosi najveću krivicu, čak i ako nije lično učestvovao u ovome ili onome.
Polako sa tom govnjivom motkom, doći će vreme kad će ona resetovati i ljubitelje Zapada, pa bi moglo da ti se obije o glavu. Bolje ovako - svako kaže šta misli, bez govnjive motke. Alternativa je mnogo loša, zato iskuliraj sa prizivanjem takvih stvari. Brzo se okrenu protiv tebe.

Sram te bilo da pišeš tako i kačiš ovde te snimke.
Uh evo baš ću tebe da pitam šta ću da pišem i kačim...

Ono što je meni lično tužno u ovim vašim reakcijama, pored toga što vidite stvari kojih nema (tipa da ga ja rehabilitujem, hvalim ili ne znam šta), vaša nesposobnost da stvari stavite u kontekst, da identifikujete uzročno-posledične veze između događaja, da shvatite ZAŠTO se nešto dešava.... i majmun može da shvati da se nešto desilo, ali intelektualac treba da ima sposobnost da uvezuje. Emocije tu smetaju. Smetaju i lični afiniteti ili anomoziteti. Niko od vas nije rekao nešto tipa "jest mi mrzak, ali ovo što je rekao u ovoj izjavi je zaista da se čovek zamisli".... to bi bila objektivna reakcija, nema potrebe prežvakavati priču da je Milošević bio loš, to znaju i vrapci na grani... postoji potreba za shvatanjem celine, procesa dugog trajanja kako ih definiše Ekmečić... onda i današnjica postaje mnogo jasnija.

Ali dobro... takvi smo kakvi smo...
Neka ljudi čitaju i sude sami... kao što više puta rekoh, svako iznese svoje mišljenje, a da se ovde ubeđujemo, to je uzaludan posao.

Poslednja izmena:
Slažem se... ja ga nisam pominjao u pozitivnom smislu... smatram da je bio veoma loš vladar.
Vremenom sam prestao da mrzim... valjda to dođe sa godinama... ali da ga hvalim, to ne... nisi dobro shvatio moj post.
Ne bih koristio ovolike kletve kao ti, prosto ja na stvari gledam relativnije i u kontekstu dužeg vremena, a onda se shvatanje stvari malo ispegla, a emocije smire.
Bolje i jasnije vidiš, to je sve. Ili - kletve prosto nisu moj stil. Ne znači da nisu zaslužene, prosto ja to ne radim

Na stranu ovaj klip koji sam okačio, on je zaista proročki, ko god objektivno hoće da sagleda stvari.. To ga uopšte ne rehabilituje.
Poenta je da smo mnogi od nas i sami mogli tada da zaključimo iste stvari - a nismo, usled spostvene gluposti i zanesenosti.

Buraz, ko je to rekao? Ja nisam!

Koji vam je jutros, daj popijte kafu pre nego pročitate postove, vidite stvari koje ne postoje.

Milošević se NE MOŽE REHABILITOVATI.
On je eksponent jednog groznog režima i na kraju krajeva, nosi najveću krivicu, čak i ako nije lično učestvovao u ovome ili onome.

Uh evo baš ću tebe da pitam šta ću da pišem i kačim...

Ono što je meni lično tužno u ovim vašim reakcijama, pored toga što vidite stvari kojih nema (tipa da ga ja rehabilitujem, hvalim ili ne znam šta), vaša nesposobnost da stvari stavite u kontekst, da identifikujete uzročno-posledične veze između događaja, da shvatite ZAŠTO se nešto dešava.... i majmun može da shvati da se nešto desilo, ali intelektualac treba da ima sposobnost da uvezuje. Emocije tu smetaju. Smetaju i lični afiniteti ili anomoziteti. Niko od vas nije rekao nešto tipa "jest mi mrzak, ali ovo što je rekao u ovoj izjavi je zaista da se čovek zamisli".... to bi bila objektivna reakcija, nema potrebe prežvakavati priču da je Milošević bio loš, to znaju i vrapci na grani... postoji potreba za shvatanjem celine, procesa dugog trajanja kako ih definiše Ekmečić... onda i današnjica postaje mnogo jasnija.

Ali dobro... takvi smo kakvi smo...
Neka ljudi čitaju i sude sami... kao što više puta rekoh, svako iznese svoje mišljenje, a da se ovde ubeđujemo, to je uzaludan posao.

Nije to "takvi smo kakvi smo" i nema šta "istorija tu da sudi"... Razmera njegovih žločina je tolika, da nisu smeli da ga sahrane kao čoveka na groblju, već su ga zakopali ispod drveta iza kuće bez ikakvih verskih obeležja.

To ti je istorija o njemu i njegovim zločinima, već napisana.

Poslednja izmena:
Ajde da zatvorimo ovu priču, ipak smo van teme... svako je rekao šta je imao...

Nema ništa proročko u Miloševićevom govoru, koji ima kultni status među mnogim Srbima i dan danas.

Taj govor je posledica njegove politike i sleda njegovih odluka. Taj govor potiče od čoveka koji je, pored toga što je zavio zemlju u crno, hteo da šuruje i sa zapadom i sa istokom. I onda kad su ga drugi ispalili a on ispalio ove prve, ti prvi su mu presudili i odlučili da ga kazne. Potom je on izašao pred kamere i rekao ono što su mu predočili da će da se desi ako ih bude za'ebo. A za'ebo ih jeste. Ne samo njih, nego gomilu ljudi, uključujući i Srbe kojih su mu bila puna usta.

Tako da nema ništa proročko u njegovoj kuknjavi na TVu. Samo kuknjava i apel narodu da ga spasi, nakon što je zemlju uvukao u raspad, u 4 rata, u sankcije, bombardovanje i građanski rat. Lik je samo uzeo i rezimirao ono što su mu i zapadne gazde ali i ovdašnji savetnici rekli da će da se desi ako proba da zezne zapad. I to je sve. A narod se tripuje da je bio neki opasni državnik, srpski heroj, branilac, patriota, inatlija zapadu... A u stvari je bio i ostao šibicar i džukela, koja je pokušala da prevari svakog na koga bi naišla, a onda bi, u tipičnom maniru prosečnog Srbende, krivio sve druge i kukao da ga drugi spašavaju. Ljiga i boodala od čoveka, koja zaslužuje da ga ljudi kunu i prozivaju još sto godina.

Da nije otišao u politiku i našao dovoljno debila koji će se primiti na njega, život bi proveo šibicareći po pijacama i možda 90ih i 2000ih prodajući precenjene jastuke ili filtere za vodu senilnim penzionerima. To je otprilike vrhunac koji bi on dostigao u životu da nije bilo jednog dela glupih Srba da se prime na takvu debilčinu i na onu njegovu lukavu kravetinu.

Nema ništa proročko u Miloševićevom govoru, koji ima kultni status među mnogim Srbima i dan danas.

Taj govor je posledica njegove politike i sleda njegovih odluka. Taj govor potiče od čoveka koji je, pored toga što je zavio zemlju u crno, hteo da šuruje i sa zapadom i sa istokom. I onda kad su ga drugi ispalili a on ispalio ove prve, ti prvi su mu presudili i odlučili da ga kazne. Potom je on izašao pred kamere i rekao ono što su mu predočili da će da se desi ako ih bude za'ebo. A za'ebo ih jeste. Ne samo njih, nego gomilu ljudi, uključujući i Srbe kojih su mu bila puna usta.

Tako da nema ništa proročko u njegovoj kuknjavi na TVu. Samo kuknjava i apel narodu da ga spasi, nakon što je zemlju uvukao u raspad, u 4 rata, u sankcije, bombardovanje i građanski rat. Lik je samo uzeo i rezimirao ono što su mu i zapadne gazde ali i ovdašnji savetnici rekli da će da se desi ako proba da zezne zapad. I to je sve. A narod se tripuje da je bio neki opasni državnik, srpski heroj, branilac, patriota, inatlija zapadu... A u stvari je bio i ostao šibicar i džukela, koja je pokušala da prevari svakog na koga bi naišla, a onda bi, u tipičnom maniru prosečnog Srbende, krivio sve druge i kukao da ga drugi spašavaju. Ljiga i boodala od čoveka, koja zaslužuje da ga ljudi kunu i prozivaju još sto godina.

To je kao situacija od pre par godina, kada se u Americi shaerovao Bin Ladenov "proročanski govor". Posledice kratkog pamćenja i još kraće pameti uz manjak elementarne pristojnosti i saosećanja.

Pa ovo jeste tema gde je, između ostalog, pisano kako su da li beše Avganistan, Severna Koreja ili Kuba (nešto tako) slobodne i suverene zemlje.

I ja aminovao to, reko jeste, Avganistan je toliko "slobodan" da je veći deo svog vremena proveo kao doope sveta u kome (kad nema spoljnog uticaja) vlada apsolutna anarhija. Žive kao životinje, i odnose se jedni prema drugima kao žviotinje, nadrogirane nazadnom štetočinskom religijom koja nije evoluirala 1000+ godina. Ali bitno je da su """slobodni""" od zapada. To je najbitnije. To je smisao života. Da živim u pećini, ženim devojčice, držim besmislene običaje, i napenalim svakoga ko dođe i pokuša da me upozna sa bilo čime što nije pećinski šerijatski vehabijski život. U pećini. I raspadu.

Poslednja izmena:
ovo se preliva i na nas... i kroz smanjen obim posla naših firmi i kroz otpuštanja.
Ne vredi se radovati nemačkoj propasti.. to je i naša propast posredno...
Za ovo si potpuno u pravu.

I da, kritike na račun Nemačke ove vrste jesu na mestu. Ja sam na drugim temama (mislim Obnovljivi izvori) prvi kritikovao Nemce što u vreme nikad skuplje struje gase nuklearke jer """nisu dovoljno zelene""" a na drugoj temi (Izbori) što su spremni sebe da uvuku u (indirektan) rat i krizu da bi se umiljavali Amerima.

I da, nažalost, sve se uvek prelije i na nas.

Za ovo si potpuno u pravu.

I da, kritike na račun Nemačke ove vrste jesu na mestu. Ja sam na drugim temama (mislim Obnovljivi izvori) prvi kritikovao Nemce što u vreme nikad skuplje struje gase nuklearke jer """nisu dovoljno zelene""" a na drugoj temi (Izbori) što su spremni sebe da uvuku u (indirektan) rat i krizu da bi se umiljavali Amerima.

I da, nažalost, sve se uvek prelije i na nas.

Ne umiljavaju se oni amerima, već su u jednom trenutku morali da prihvate ko je gazda u njihovom svetu. Talasali su na početku rata, pa kada amerikanci više nisu hteli da gube vreme sa njima, eksplodirao im je Severni tok. Nakon toga su ukapirali ko su i šta su. I to je skroz u redu, jer ne možeš na jednoj strani da uživaš blagodeti socijalne države na račun minimalnih izdataka u odbranu, ali da sa druge strane očekuješ da amerikanci rešavaju stvari u tvom dvorišu. Povrh svega, gasiš nuklearke i nastavljaš da kupuješ gas i time finansiraš ruse sa kojima je amerika u ratu. To ne funkcioniše tako. Niko im nije kriv; sami su sebe doveli u takvu situaciju, jer nisu dobro izvagali svoju poziciju u trenutnom poretku.

Stvari po njih mogu biti samo još gore sa novom američkom administracijom.

Gde bre odlične, pola ovih firmi ima ispostave kod nas... ovo se preliva i na nas... i kroz smanjen obim posla naših firmi i kroz otpuštanja.
Ne vredi se radovati nemačkoj propasti.. to je i naša propast posredno... ali izgleda da je neminovno.

Nisam siguran u kolikoj meri se to preliva na nas s'obzirom na to da su plate naših radnika u tim nemačkim firmama znatno niže nego u nemačkoj te kad se ukidaju radna mesta u takvim gigantima uvek kreću od radnika koji imaju najveća primanja a to su zapravo njihovi.

Dan kad se otpuste svi srpski radnici koji rade za nemačke komponentaše znaćemo da se nemačka autoindustrija skroz ugasila ali to se neće desiti naravno, ovo je samo kontrakcija koja se ispoljava kod njih u najvećoj meri.
Nisu ludi da otpuste jeftinu radnu snagu i da upropaste milionska ulaganja u Srbiji za otvaranje tih novih fabrika.

Problem je nedostatak narudžbi od matičnih firmi u Nemačkoj.
Ove naše firme rade komponente koje kasnije neko u Nemačkoj ugrađuje u gotov proizvod, na primer automobil.
Ako padne prodaja matične firme, padaju i narudžbe od dobavljača, a onda dobavljači moraju da redukuju radnu snagu.
Dugoročno, bez ekonomskog rasta u Nemačkoj, koja je motor Evrope, nemamo ni mi čemu ovde da se nadamo. Na žalost, tako je :(
A oni, debili, rade sve da se samounište.

Vrh