Ne bih da ulazim u analizu Miloševićevog režima, jer smatram da nije prošlo dovoljno vremena da se da objektivna slika.
To će uraditi neko posle nas, ko nema direktan kontakt sa tim vremenom i ko nije direktno gledao ili osećao posledice loših stvari koje je taj režim evidentno radio.
Ja sam išao ulicama, vikao "crvena bando", bacao jaja na zgradu RTSa i znate šta? Žao mi je zbog toga.
Bio sam mlad, glup i zanesen. Sad se gorko kajem zbog toga. Ne zato što on i njegova kamarila nisu zaslužili osudu, nego jer sam bio zanesen prevrtljivim svetlima zapada, njegovom umišljenom demokratijom, lažnom nadom da će nam se skinuti sa vrata itd. Nisam video prevaru. Nisam video da idemo ka gorem, a ne ka boljem. Nisam video da mladi, lepi, okupani, obrazovani koji su se dočepali vlasti posle puča organizovanog 5. oktobra ne da nisu bolji, nego da se zilion puta gori, prevrtljiviji, prodaniji, opasniji, korumpiraniji.
Danas, sa malo više sedih dlaka na glavi i malo više pameti u glavi, kada preslušam ovaj govor (valjda je to poslednji govor koji je dao kao slobodan čovek) uhvati me stid.
Prođe me jeza od svake rečenice.
Ostaje činjenica da smo kao narod zverima predali Srbina na gubilište, gledajući da nešto ušićarimo iz toga.
Kakav god da je bio, postoje sudovi u ovoj zemlji, pa nek mu se sudi.
Mi smo ga dali strancima da ga rasčereče u nekom kazamatu i puste da umre bez adekvatnog lečenja.
Ološ među nama je u tome video i perverzno zadovoljstvo.
Dali smo strancima alibi da operu svoje zločine njegovom krvlju.
Uvredili smo i pretke i Boga tim podlim odvratnim činom.
Dobili smo mrvice i nove ucene - i nove tragedije.
Sadili smo tikve sa đavolom, u uzaludnoj nadi da će da nas pusti na miru.
Navukli smo prokletstvo koje plaćamo i plaćaćemo i dalje, dok se taj greh ne opere do kraja.
A njegovi prestupi, ili bolje reći prestupi njegovog režima, ostali su mahom nekažnjeni. Svedeni na jefinu žutu propagandu bez sudskih epiloga. Slično kao i sa drugim ubijenim posle njega.
Ne može se kroz život kao oportunista i hulja.
Platićeš pre ili kasnije - ili ti ili što je još gore, neko tvoj.
Mora se birati ispravni put, bez obzira koliko je on težak i dug i opasan.
Kao i naši preci....
Prečica nema, svaka je stranputica... kao ova tragedija sa Miloševićem.