Nadoknadu programeru, security expertu ili mreznom ccna/ccnp adminu i ajd nekako, al bas me zanima kako ce da nadoknade poslodavcu koji od tog coveka ima mozda i desetine hiljada evra benefita.
Poslodavac će prilikom zapošljavanja dati prednost onome ko ima završen vojni rok, a ne onome ko ga odlaže kako ne bi imao takve probleme.
Eto motiva za navedene eksperte, a i sve ostale, da što pre završe sa vojnom obavezom, a ne da istu odugovlače.
Inače, već sam pisao da očekujem da će ,,nulta generacija" koja se poziva na obavezno služenje biti 21 godišnjaci (eventalno 2-3 godine više od toga), a da će ostalima biti ponuđeno da dobrovoljno odsluže. Tako da bi u tom slučaju 22 godišnji eksperti mogli da odahnu.
Takođe sam pisao (juče) da očekujem vojnu obavezu od polovine sledeće godine, kada sa uhodaju novoprimljeni vodnici uz svoje iskusnije kolege, tokom obuke profesionalnih vojnika primljenih na poslednjim konkursima.
Očekivao sam ovako nešto, samo sam mislio da je realnije 3 meseca služenja, kako bi se klase smenjivale na svaka 3 meseca u 4 uputna roka.
Sprovodi se znači samo obavezna osnovna vojna obuka, svi isto. Svi će biti osposobljeni da u slučaju potrebe ili mobilizacije dobiju pušku sa ulogom vojnika strelca.
Bilo bi dobro da se na kraju isteka obaveznog vojnog roka vojnicima ponudi produžetak od 3 - 6 meseci za sprovođenje specijalističke obuke prema prethodno stečenom školovanju i znanju uz punu platu profesionalnog vojnika. Verujem da bi bar 20% vojnika ponudu prihvatilo što bi bilo potpuno zadovoljavajuće.
Recimo medicinski tehničar koji bi završio dodatna 3 meseca bi imao ratni raspored u sanitetu, mašinski tehničar u tehničkoj službi na održavanju tehnike, vozač bi dobio raspored vozača, .... Isto važi i za stručnije kadrove: informatičari u vezi, stomatolozi, doktori, u sanitetu, hemičari u ABHO, .... Bez prihvatanja produžetka bi se ostao na vojnom rasporedu pešadinca - ,,prašinara". Ko ima produžetak može da odmah bude primljen kao profesionalni vojnik.
Originalna izjava. Pogledajte šokiranu reakciju komandanta specijalne brigade (crvena beretka ispod govornikove brade) na trajanje vojnog roka. Snimak počinje od tog dela na 11.34