Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
Najvazniji deo ovakvih ugovora je onaj deo koji nikada necemo saznati tj u kojim situacijama avioni mogu uopste da se koriste. Stave ti klauzulu sve nato zemlje plus kosovo tako da ce moci da se vozikaju po bataji kada dodje predsednik par puta godisnje, sto ih svodi na veoma lepe i skupe igracke. Al ko ziv ko mrtav do 2030. godine, ako se nesto ozbiljno zakuva do tada necemo nista dobiti francuzi su ionako poznati kao neko ko se ne drzi dogovora. Dovoljan je jedan mig amerike ostacemo i bez para i aviona i objasnice nam da smo mi krivi

Западно наоружање може на совјетске авионе, али руско наоружање на француске авионе тешко. Ово је тешко бацање пара зарад политичког плашта режиму.
Чисто поређења ради: Србија је више пара дала за ПВО системе до сада него за Рафале и МИГове заједно...

Još malo o avionima.
Pao prvi F 16 u Ukrajini. Objavio WSJ.
Ne mogu da se dogovore da li je stradao na aerodromu kod Ivano - Frankovskog od ruske rakete ili ga je oborila raketa patriot u prijteljskoj vatri.

Još malo o avionima.
Pao prvi F 16 u Ukrajini. Objavio WSJ.
Ne mogu da se dogovore da li je stradao na aerodromu kod Ivano - Frankovskog od ruske rakete ili ga je oborila raketa patriot u prijteljskoj vatri.
Или можда руска ПВО...свакако један мање...а никако да схвате душебрижници да је Русија непобедива чак и у конвенционалном сукобу, поред Курска и свих грешака, пропуста итд. Замислите да крене Ф16 према руским положајима у неку конкретну акцију. Нема теорије да опстане дуже од сат времена у ваздуху.

Или можда руска ПВО...свакако један мање...а никако да схвате душебрижници да је Русија непобедива чак и у конвенционалном сукобу, поред Курска и свих грешака, пропуста итд. Замислите да крене Ф16 према руским положајима у неку конкретну акцију. Нема теорије да опстане дуже од сат времена у ваздуху.

Ne loži se, zašto bi neko tako poslao F16? Ko tako ratuje, pa da pošalje avion direktno na PVO?
NATO je ovde leteo preko 8000m zbog toga, a zato i nema Suhoja iznad Kijeva.

Niko tamo nije debil.

• Sviđa mi se
Reagovanja: BGG
Dve verzije: ili je uništen od strane ukrajinske PVO ili na zemlji iskanderom...
Sigurno je avion izgubljen, a pilot je poginuo...

a zato i nema Suhoja iznad Kijeva.
nema ih i zbog toga što nema potrebe - projektili rešavaju stvar.
ali zato Suhoji masovno fabuju liniju fronta, broj borbenih letova je ogroman, kao i učinak.

Ono beše neko onomade pomenu da je rusko vazduhoplovstvo nesposobno i beskorisno?
Pa i ne izgleda baš tako, zar ne? :)

Za mene lično je misterija zašto koriste samo SU34 za fabovanje, a ne recimo i SU24... možda dnevni broj raspoloživih meta i dalje lepo pokriva 34ka, a 24tica verovatno i nije apgrejdovana da nosi ove jedreće FABove...

Nema misterije. SU 34 je poptuno osposobljen da nosi bombe sa upravljanjem i korekturom leta kapaciteta 250, 500, 1500 i zadnja modifikacija od 3000 kg ekploziva. Puštaju se sa udaljenosti od 40 do 60 kilometara zbog izbegavanja ukrajinske PVO. Veliku su ulogu odigrali u osvajanju Avdejevke kao centralnog bastiona odbrane Donbasa.

Da, to je sasvim logično objašnjenje..
Koliko shvatam, davnih 70tih SU24 je dobio vrlo napredan sistem za relativno precizno bombardovanje meta običnim bombama, ali to ipak zahteva da avion bude iznad cilja, što u ovom ratu ne pije vode.

Verovatno je cena modifikacije SU24 na nivo SU34 u smislu fabovanja prevelika i neopravdana imajući u vidu da se ipak radi o veoma starim avionima.
Mada, može lako da se desi ovo Ruje ujede za stražnjicu u slučaju naglog pogoršanja situacije i potrebe da se broj dnevnih naleta dramatično poveća. Za to verovatno ne bi imali dovoljno SU34... videćemo...

Чисто поређења ради: Србија је више пара дала за ПВО системе до сада него за Рафале и МИГове заједно...
И треба и више да се уложи у ПВО. Опет нема шансе да се руске ракете интегришу на Рафале.

I ja mislim da je bolje da smo više ulagali u PVO nego u avione, a posebno u bespilotne letilice i dronove koji su napravili pravu revoluciju u sadašnjim ratovima.
Amerikanci su uspeli da integrišu rakete ATACMS i Strorm shadow ili francuski scalp na MIG 29 i pomenuti SU 24. Obrnuto ne znam.

Idemo dalje - SAD su večeras odobrile prodaju HIMARS-a Hrvatskoj.

Pentagon potvrdio: Hrvatska od Amerike kupuje najmoćnije oružje u svojoj povijesti

AMERIČKI State Department odobrio je prodaju HIMARS-a (High Mobility Artillery Rocket Systems) Hrvatskoj u vrijednosti 390 milijuna dolara, rekao je Pentagon u večerašnjem priopćenju.
Kako prenosi Reuters, Pentagon je objavio da će u posao biti uključen Lockheed Martin .....
Sustav koji dramatično mijenja odnose u regiji. U Europi ga trenutačno imaju samo tri zemlje. ..... Kupovina ovakvog sustava promijenila bi odnose u regiji. U regiji HIMARS nema nitko....

Da se naslutiti da će se zahuktati i priča o Šumadiji, rampe su dignute.

Od pre par nedelja komentari Vucica o himarsu, iz izjave se da izvuci da smo mi vec naruculi neki svlr sistem iz uvoza samo nisu objavili. Izjavio je , imacemo mi i vise i kolicinski i kvalitetnije i bolje i za manje od tri godine. Sto znaci da ne prica o SDPR prototipu Sumadije cim kaze da je bolji od HIMARS-a , a to sigurno ne smatra za Sumadiju.

Inace ove sta su tacno kupili, domet M30A2 i M31A2 92 km domet za sada.

The Government of Croatia has requested to buy eight (8) M142 High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS); twenty-four (24) M30A2 Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS) Alternative Warhead (AW) Pods with Insensitive Munitions Propulsion System (IMPS); twenty-four (24) M31A2 GMLRS-Unitary High Explosive (HE) Pods with IMPS; two (2) M1152 High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicles (HMMWV) with Next Generation SECM (NG SECM); eight (8) M1152 HMMWVs with Command and Control Communications Shelters; and thirty-six (36) Defense Advanced GPS Receivers (DAGR). The following non-MDE items will also be included: Low Cost Reduced Range Practice Rocket (LCRRPR) pods; AN/PRC-117G radios; AN/PRC-158 radios; AN/PRC-160 radios; Common Fire Control Systems (CFCS); International Field Artillery Tactical Data Systems (IFATDS); software; training; resupply vehicles; technical assistance; and other related elements of program and logistic support. The estimated total program cost is $390 million.

Idemo dalje - SAD su večeras odobrile prodaju HIMARS-a Hrvatskoj.

Pentagon potvrdio: Hrvatska od Amerike kupuje najmoćnije oružje u svojoj povijesti

AMERIČKI State Department odobrio je prodaju HIMARS-a (High Mobility Artillery Rocket Systems) Hrvatskoj u vrijednosti 390 milijuna dolara, rekao je Pentagon u večerašnjem priopćenju.
Kako prenosi Reuters, Pentagon je objavio da će u posao biti uključen Lockheed Martin .....
Sustav koji dramatično mijenja odnose u regiji. U Europi ga trenutačno imaju samo tri zemlje. ..... Kupovina ovakvog sustava promijenila bi odnose u regiji. U regiji HIMARS nema nitko....

Da se naslutiti da će se zahuktati i priča o Šumadiji, rampe su dignute.
Komentari su gnusni, oni stvarno misle da mi planiramo da ih napadnemo jednog dana

Poslednja izmena:
Pošto našim Migovima ističe resurs pre dolaska rafala, isplati li se njih ponovo remontovati da im se produži rok trajanja do dolaska novih aviona? Do pre par godina nam leteli Mig 21 pa mi nekako nelogično 29 tek tako otpišemo.

Pošto našim Migovima ističe resurs pre dolaska rafala, isplati li se njih ponovo remontovati da im se produži rok trajanja do dolaska novih aviona? Do pre par godina nam leteli Mig 21 pa mi nekako nelogično 29 tek tako otpišemo.

Verovatno samo najosnovnije da mogu da lete bar minimalno. Svakako ce deo pilota biti poslat na obuku za novi tip aviona. Ne isplati se ulagati u avione, pogotovo remontovati motore. Verujem i da ce probati da kupe nesto motora sa rashodovanih aviona po svetu, ili cak i neke avione, poput rashodovanih madjarskih, radi kanibalizacije. No. nikakav servis i ulaganje, pogotovo sto se 29-ke sele u muzeje i sve manje ima onih koji rade delove ili servis..

Našim migovima ne ističe resurs pre dolaska Rafala, ako Daso ispoštuje dogovor. Kupljeni su rezervni delovi od madjara i resursi će trajati sigurno do 2033 a ako se završi rat onda i duže ako ih mig produži.

Kakav termin ,"resursi". Kad kažeš ističu resursi ispadaš stručnjak, a kad kažeš amortizovao se ili ostareo onda si amater pacer koji nema pojma o avionima.

Nema nikakve sumnje da je Rafal vrhunski borbeni avion, delimično stelt, prelaz između četvrte i pete generacije, bukvalno sve najj, ali za onu zemlju koja ga sama proizvodi ili ga ne kupuje od svojih neprijatelja. Još nisam naišao na podatak da Francuska kao Amerika, Turska i Britanija javno naoružava šiptarske terorističke paravojske na KiM, ali njihov satelitski režim priznaje i podržava secesiju već 16 godina, zvanično su ona i Nemačka predložile plan o priznanju secesije KiM koji je beogradski Peten prihvatio i primenjuje ga. Za slične pare smo od Kine mogli kupiti Čengdu J20, koji je čistokrvna PETA GENERACIJA, uporediv sa F22 i SU-57, svakako moćniji od Rafala.

Poslednja izmena:
Kakav termin ,"resursi". Kad kažeš ističu resursi ispadaš stručnjak, a kad kažeš amortizovao se ili ostareo onda si amater pacer koji nema pojma o avionima.

Pa dobro koji to drugi laički termin koristiti, a da se dobije precizno značenje?

,,Istekli resursi" znači da su dostignuti parametri posle člega se tehnika NE SME koristiti u mirnodopskim uslovima iako je ,,tehnički ispravna". Situacija u kojoj je sredstvo uveče, pre ponoći potpuno tehnički ispravno i upotrebljivo, a ujutro, posle ponoći, tehnički ispravno ali sa isteklim resursom i neupotrebljivo. Zato se takva tehnika sa isteklim resursima i čuva na livadama jer je u stanju nužde (rata) upotrebljiva. Čak se i vrši minimalno nužno održavanje i povremeno ,,zapuštanje motora" - motor se pali da radi na zemlji.

Kada se kaže amortizovano, izraubovano, staro, znači da nije pouzdano, skupo je i teško za održavanje ali i dalje može da se koristi.

Inače, konkretno za Mig-29 VS mislim da nije reč o ,,izraubovanim" avionima. Dosta vremena su proveli na zemlji čekajući remonte. Takođe je nalet pilota na njima nizak. Ne verujem da imaju puno radnih sati.
Reč je o kvalitetno naoružanim avionima sa novom dalekometnom raketnom municijom, duplo većeg dometa od Rafala koje koristi Hrvatska i koje bi u ovom momentu, da već posedujemo iste avione, nama bila dostupna. Sa novom elektronikom i sistemima samozaštite, solidnim radarima.

Poslednja izmena:
Nema nikakve sumnje da je Rafal vrhunski borbeni avion, delimično stelt, prelaz između četvrte i pete generacije, bukvalno sve najj, ali za onu zemlju koja ga sama proizvodi ili ga ne kupuje od svojih neprijatelja. Još nisam naišao na podatak da Francuska kao Amerika, Turska i Britanija javno naoružava šiptarske terorističke paravojske na KiM, ali njihov satelitski režim priznaje i podržava secesiju već 16 godina, zvanično su ona i Nemačka predložile plan o priznanju secesije KiM koji je beogradski Peten prihvatio i primenjuje ga. Za slične pare smo od Kine mogli kupiti Čengdu J20, koji je čistokrvna PETA GENERACIJA, uporediv sa F22 i SU-57, svakako moćniji od Rafala.
Kina ne prodaje nikome J20, zabranjen izvoz isto kao sto amerikanci nikome ne prodaju F22 tako da ne znam zasto ga neki spominju "da smo mogli". Takodje, kad kupujes avione ne kupujes samo njih nego i "uticaj" te zemlje. U ovom trenutku mislim da niko ne bi hteo da nam proda nista bolje od Raffala, i nije uopste lose biti vezan za Francusku tako da......ipak smo mi u Evropi i ne bi bilo pametno da budemo jos veci trn u oku sa nekakvim indijskim/juzno korejskim avionima koji su spominjani ovde

Poslednja izmena:
Vrh