Da se razumemo isto toliko snimaka ima i kad je ruska tehnika
Ne, snimaka sa Ruskom tehnikom ima bar 10 puta više.
Još dok sam bio Rusofil i mnogo gotivio i veličao T-72, nisam bežao od činjenice da taj i njemu srodne tenkove sprdaju uzduž i popreko po tome što im kupole postanu svemirske rakete kad se zapale i aktiviraju granate unutra. Taj problem je čak i JNA iskusila sa M-84kama. Naravno ovo nije kritika na račun M-84 koji je u svoje vreme i za svog domaćina bio sasvim dobar tenk. Kažem samo šta je bila i ostala Ahilova peta i nerešen problem. Još neki od problema kod takvog dizajna tenka su (kasnije) preterano oslanjanje na ERO, mala negativna elevacija topa, kod nekih varijanti neophodnost da se top vrati u neutralnu poziciju da bi se top ponovo napunio, a kod SSSRa odnosno T-72 i mlitavi SUV kod svih starijih varijanti i primeraka (M-84 je imao vrhunski SUV). Ima tu još ali sam zaboravio, jer naravno da pored vojne tehnike u ovim godinama imam još X drugih interesovanja. Poenta je da sovjetski i ruski tenkovi imaju daleko manji životni vek na polju nego zapadnjački. Jer su u startu tako i dizajnirani, sa tom idejom na umu.
A ima i zapad svoje bolesti i rupe, ja sam npr od likova koji nikad nije verovao u priče da nijedan Abrams nije uništen od neprijatelja u Iraku. Ali daleko od toga da ću da stavim znak jednakosti između njihovih (NATO) tenkova i Ruskih. Čak i sami Rusi kažu da su njihovi tenkovi razvijani sa drukčijim konceptom na umu i da su samo neki bili namenjeni direktnom sukobu sa NATO tenkovima. Npr T-72 je razvijen i namenjen da bude podrška pešadiji, i to u pozadinskim okršajima. A T-64 i posle T-80 su trebali da budu ti koji bi se tukli sa zapadnjačkim najboljim tenkovima. Ali je sticajem okolnosti T-72 postao norma i radni konj, ne samo u Sovjetskoj armiji nego i drugim širom sveta. A kažem, nije predviđen da se bukvalno tuče sa svakim drugim tenkom na čelu juriša. Ali je često tako pogrešno upotrebljavan, širom sveta. Tome je doprinela i ta doktrina oslanjanja na masovnost i konskripte, koji su posle kopirale i primenjivale i te druge zemlje koje bi pazarile T-72 od njih. To je moglo da bude održivo i efektivno negde do kraja 80ih, sa dodavanjem ERO i aktivnih zaštita da nadomeste tanak oklop i druge nedostatke. Posle toga je moralo da dođe do velikih promena u dizajnu i u doktrini. To su, opet, i sami Rusi isticali. Ali avaj, problemi u SSSRu, ali i bandoglavost i sporost rukovodstva su sve to odložili.
Inače ne znam ko je ikada govorio o nekom nepobedivom zapadu, bilo ovde na forumu, bilo u Srbiji, bilo u svetu. Pa cela NATO doktrina se tokom Hladnog rata i bazirala na tome da se SSSR donekle uspori i istroši u toku naleta ka Francuskoj, a tek posle bi usledio pakao za okupatora kada bi na svakom koraku bilo napada, sabotaža i gerilskog ratovanja, koji bi okupaciju učinili neodrživom i neisplativom.
Tako da ne znam ko je to pa tvrdio da je zapad nepobediv, bar što se Evrope tiče. Nije nepobediva, ali vala svakako je neće pobediti ni ovakva Rusija. Ne bi je trajno pobedio ni Sovjetski savez na vrhuncu, a tek ne mogu ovi sada.
Statistika i istorijske cinjenice ne idu u prilog zapadnoj koaliciji već rusiji.
Ma statistika i istorija su presudni faktori u svakom ratu. A i u životu. Ja ujutru ne napuštam kuću bez obavljanja osnovnih dnevnih statističkih proračuna.