[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688634#p688634:2043zb42 je napisao(la):
marrecar » 14 Dec 2019 01:10[/url]":2043zb42]BVK ima 5 pogona za Beograd, uzimajući u obzir i mali pogon u Vinči (koji nije ni za...). Ali, svaki od pogona mora da poštuje standarde i da ima isti kvalitet vode. Svi pogoni, osim Vinče, uzimaju površinsku vodu Save i podzemne vode njenog priobalja, kako piše na sajtu njihovom. Ja sam dva puta bio u pogonu Makiš, jednom u pogonu na Belim vodama. U Makišu sam posetio i laboratoriju gde se rade ispitivanja kvaliteta vode. I naravno, kvalitet mora da poštuje Pravilnik o higijenskoj ispravnosti pijaće vode. A s obzirom da on važi za sve, kvalitet vode, a samim tim i ukus, mora da bude isti u svakom delu grada koji je snabdeven BVK-om. Ako je negde nekome kiseo ukus, to je najverovatnije do cevi u zgradi/kući, nikako od vodovoda koji ide od pogona do korisnika. Ja sam čak radio i analizu vode sa česme u kuhinji u kući, iz Leštana, i to pri nekoj vežbi na fakultetu na ICP-MS i rezultati su bili krajnje iznenađujuće odlični. Fantastično čista voda od metala sa vrlo malo, čini mi se, cinka, odnosno cink je imao relativno veću koncentraciju u odnosu na druge metale, što je značilo da u kući imam takve cevi.
Dakle, kvalitet beogradske pijaće vode je odličan, ako izuzmemo činjenicu da je pak tvrda voda. I to je opšte poznato, čak nam je i u Makišu to rečeno od "vodiča". Isto tako je činjenica da nam je vodovodna infrastruktura katastrofa, ili barem kvalitet radova, s obzirom da nam stalno pucaju cevi.