PIGLET":3vy783wk je napisao(la):
...
...
Filozofsko pitanje je da li mi koji plaćamo porez treba da finasiramo infrastrukturu onima koji su divlje gradili bez ikakvih dozvola a kamoli platili dinar za koji prikjučak. Nažalost problem je toliko narastao da očigledno neće biti volje ni sredstava za kvalitetno rešenje.
Verovatno je većina objekata u procesu privatizacije što je jedan pravni ambis u koji smo upali sve zbog nemoći (slabosti) onih koji dobijaju platu da sprovode zakone.
Pre nego odgovorim na tvoj komentar, odmah da ti kazem da nisam od onih koji su gradili divlje, da nebi bilo zabune.
Sto se tice filosofskog pitanja - Da li je otkupom stanova po 1000, 200, 300 DM, a ponekad i par desetina maraka vlasnik stana iz otkupa realno platio i porez na nepokretnost, a kamoli infrastrukturu ili stan na kojem je za te novce stekao vlasnistvo.
Sa druge strane veliki broj nasih sugradjana je takodje izdvajao novac u stambene fondove, ali nije dobio nista.
Takodje, ti isti sugradjani su makar mogli biti novcano obesteceni sto su u neretkim slucajevima 70 godina (bracni par 40 + 35) ulagali u stambeni fond, zar ne?
Ovako imamo zacarani krug nepravde.
Neko je dobio stan i otkupio ga za smesne pare.
Neko je gradio bespravno za trziste neretko i na tudjem zemljistu i bespravno se obogatio.
Ne mali broj ljudi je bespravnom gradnjom resavao svoje stambeno pitanje.
(ove prethodne 2 grupe kroz `bezbroj` legalizacija su ozvanicili ili ce ozvaniciti svoje objekte)
Kao i uvek u ovoj zemlji, najgore su prosli ljudi koji nisu imali srece da rade u `dobrim` firmama koje su delile dosta stanova, a bili su suvise posteni za nase prilike i nisu usli u bespravnu gradnju.
Oni su ili kao moja porodica prvo namirili sve dazbine, dozvole, projekte i sl, pa tek onda krenuli u gradnju,
ili su ukoliko nisu imali finansijske mogucnosti za to, ostali podstanari.
P.S.
Pomenuh da mi je u Vinogradskoj stanovao pokojni stric. 1963. godine napravio LEGALNU prizemnu kucu, a 1981. legalno uz dozvolu rekonstruisao i dogradio potkrovlje. Projekat, dozvole, komunalije po kvadratu i slicno namirene...
Menja li to situaciju , da njegovi potomci 50 godina kasnije i dalje nemaju kanalizaciju, trotoar, kvalitenu saobracajnicu i tako dalje??? Iako su u LEGALNOJ kuci ???