Šta je novo?

Vidikovci Beograda

Pa da ljeti ne moze da se dise mislim da ne znas koliko isto smanjuje temperatutru na trgu u zgradi sindikata itd

bitnije je da je trg estetski lep, a što se tiče zgrade doma sindikata nek ugrade centralizovani klimatizacioni sistem. iovako ogromne pare uzimaju od članarina.

Милисаве, знаш ли ти како је изгледао овај трг пре него што су посађени платани и постављена фонтана? Питам, а сигуран сам да не знаш, јер не би писао овако нешто.

Милисаве, знаш ли ти како је изгледао овај трг пре него што су посађени платани и постављена фонтана? Питам, а сигуран сам да не знаш, јер не би писао овако нешто.

613_001.jpg

zanimljiva tema, zaista bi mogao da se iskoristi potencijal nekih od ovih zgrada i da se naprave turisticki atraktivne lokacije
ako moze 'podzemni beograd', zasto ne bi moglo i 'pogled sa genexa' ili nesto slicno :)

znam kako je izgledao zato sam to i napisao.

zahvaljujući zvezdarki sad i drugi forumaši mogu da vide pa nek sami procene šta im je lepše. naravno nek gledaju sliku bez automobila.

Наравно да је ситуација на првој слици "нормалнија", али је и једно и друго решење лошије од постојећег. Мислим да још из ноздрва нисам испразнио бензинска испарења и јару од усијаног бетона - два нераздвојна пратиоца овог трга без дрвећа.

Стварно не видим зашто ти оно смета. Довољно је високо да не запне "шубара за грану" и довољно разгранато да направи пристојну хладовину. А и живо је, брате.

Mislim da je problem sto se idealizuje Beograd iz tog perioda prvo sto su objekti bili noviji u odnosu na danas ali i sto je bilo dosta manje zelenila nego danas neko je zasadjeno kasnije a neko je tek pocelo da raste. Pogledajte fotografije iz vazduha Ive Eterovica i bice vam sve jasno, ceo bg blista i cist je ali je isto tako ogoljen sto se zelenila tice a jedan od drasticnijih primera su bazeni na Kosutnjaku doduse primera ima na pretek.

Po meni ogoljeni grad bez zelenila ne bi trebao biti nesto cemu treba teziti ma koliko to izazivalo neku nostalgiju koja po meni nije racionalna u tom pogledu.

Мени је увек жао дрвећа, али у овом случају, заиста је трг Н. Пашића претрпан, а поготово је после постављања самога споменика, простор скоро сасвим загушен.

Да ли би било могућно, на пример, пресадити ове платане на део где је некада, до педесетих, такође био густ дрворед, испред Скупштине Србије?

Истина јесте да ЈКП Зеленило никада није било претерано маштовито нити је тамо неко размишљао о садном материјалу када су се многобројни дрвореди, паркови и тргови формирали. Кестен, липа и платан су фактички једнине врсте које су се употребљавале, а ниједна није баш засађена где и како треба.

Али никако сећи дрворед на већ формираним целинама. Јесте да трг Николе Пашића има шмек зараслог шумарка, али алтернативе нису никако добре.

Сликано вечерас - поглед на Нови Београд.
1911187_10152550620938877_1558167926713115177_o.jpg

mekbejn":4gzasqxq je napisao(la):
Trenutno stanje, čisto radi poređenja:

trg.png

Ranije je bilo mnogo bolje i prostranije, Dom sindikata se uopste ne vidi od ove sume ispred.

par visinskih fotografija iz kolekcije...

zvezdara, 77

dscf8181.jpg

dscf8184.jpg

sa vrha studentskog doma Karaburma

b157648.jpg

b157647.jpg

b157638.jpg

pogled na Novi Beograd, iznad interexa

b110371.jpg

sa Cukovca

a018412.jpg

poznati vidikovac iznad stanice Tosin Bunar

1318239.jpg

Леп поглед има мој другар са 11 спрата са једног од оних трокраких солитера изнад Прокопа, које припадају улици Стјепана Филиповића. Мало је била нека измаглица па није баш најоштрије, али опет нисам одолео да не сликам. Можда ће се некима свидети само задња слика :roll:

Zasto i njih nezovu mercedesi odlicne fotke +

Dve slike sa vrha Ušća. Stvarno dobar pogled.

img20150326172336.jpg

img20150326185757.jpg

непревазиђени сулундар - карактер Београдских визура ... идентитет града.

Vrh